Umrl je Ante Mahkota

14.12.2018

Umrl je Ante. Umrl je novinar, vojni dopisnik iz Afrike, vrhunski reporter in pronicljiv komentator. Umrl je prvi urednik revije Avto, ki je s srbohrvaško izdajo osvojila ves jugoslovanski trg, in Teleksa, ki je prvi  poskusil pot neodvisnega novinarstva. Umrl je kreator Delovega založniškega programa z revijo Stop, Jano in vsem, kar je temu sledilo. Umrl je vrhunski alpinist, v šestdesetih letih med desetimi najboljšimi na svetu, osvajalec sedemtisočglavega Pik Lenina (Ibn Sina Peak) in vseh velikih evropskih alpinističnih problemov. Umrl je, ki je prvi preplezal najtežjo triglavsko smer, skrivnostno Sfingo, ki jo je v najlepši gorniški knjigi tudi  za vedno zapisal v slovenski spomin. In sto žensk je prvi popeljal na Triglav. Ante ni bil eden, Antejev je bilo več, prav vsi pa so težili le k enem, na vrh.

Na Smučarski zvezi Slovenije so ga zaprosili, da bi po zgledu avstrijsko nemške SportHilfe pomagal organizirati zbiranje prostovoljnih prispevkov za sofinanciranje vrhunskega smučarskega športa. Zbral je ekipo sodelavcev, ki jim je popolno zaupal in zagnal  akcijo, ki je desetkrat presegla svojo vzornico. Z enkratno promocijsko akcijo, ki je bila hkrati velika predstava slovenskega gospodarstva, je bilo v eni sami sezoni prodanih 2,230.000 darilnih kartic, raziskava Slovenskega javnega mnenja pa je pokazala neverjetno 96 odstotno poznavanje akcije Podarim Dobim. Zbrana sredstva so omogočila vrhunske pogoje priprave športnikov, ki so v tem času osvojili 5 kristalnih globusov, 25 zlatih, srebrnih in bronastih medalj ter več kot 50 stopničk v svetovnem pokalu.  In prav nobenega dvoma ni, da je v letih, ko se je prebujala nova slovenska zavest, ob turistični promocijski akciji Slovenija, moja dežela, prav Podarim Dobim spodbudil in mobiliziral Slovence, da so se postavili za svoje športnike, za slovenske zmage, za svojo deželo.

Ante Mahkota ni bil goreč ideolog, je pa sprejemal in spoštoval stvarnost, ki ga je določala. Kot predsednik delavskega sveta časopisne hiše Delo, se je z novinarsko delegacijo  najavil pri predsedniku socialistične zveze, ki je bila formalni izdajatelj, in protestiral proti nameri, da za novega glavnega urednika ustoliči sedemindvajsetletnega mladinskega funkcionarja. Zaleglo ni, Mitja Gorjup je bil imenovan in skupaj z Antejem, ki ga je bil postavil za svojega pomočnika, izpisal  morda najpomembnejše strani Delove zgodovine.

Ante je bil nemiren duh. Vse življenje je plezal in strmel k višku. Rasel je v času, ko je bil profit grda beseda, lastnina pa sama po sebi sumljiva. Nobena floskula ni, da denar ni bil pravi motiv, in da je bila le strastna želja po boljšem, višjem, lepšem tista, ki je takrat gnala naprej. 

Ko izzivov pred njim nekega dne ni bilo več, je izgubil interes. Umaknil se je in počakal, da mine. Življenje.

Jure Apih

foto: Delo

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov