Ekipa hitrih disciplin pred tekmami v Evropi

10.12.2018


Del moške reprezentance v hitrih disciplinah se je danes ustavil v prostorih zlatega sponzorja slovenskih alpskih reprezentanc Tuš v BTC-ju. Glavni trener Peter Pen, Klemen Kosi in Martin Čater so pred novinarji spregovorili o minulih tekmah v Severni Ameriki ter o prihajajočih na evropskih tleh.FOTOGALERIJA >>>

Peter Pen
V imenu ekipe in discipline se zahvaljujem Tuš-u za sodelovanje in podporo, da je poskrbel za to, da smo imeli bolj kvalitetne priprave. Sezona se po navadi začne v Severni Ameriki, tja smo odpotovali z nekaj odprtimi vprašanji. Naredili smo nekaj dobrih treningov, na tekmo pa so fantje prišli dobro pripravljeni. Na smuku so stvari na oko oziroma na televiziji izgledale zelo v redu, glede vremenskih razmer pa je bila tekma malo neregularna. Na superveleslalomu je bila zelo zgoščena konkurenca, tako da smo rezultata Martina in Boštjana vzeli za dobra. Tudi smučanje Klemna je bilo že v Nakiski in Lake Louisu dobro, a ni obrodilo sadov. V Beaver Creeku smo pričakovali da bomo na smuku prikazali kaj smo sposobni in da se trije fantje uvrstijo med 30. To nam ni uspelo, je pa Klemen odsmučal super smuk, ki ga je nato naslednji dan nadgradil s svojim najboljšim rezultatom v superveleslalomu. Martin in Boštjan sta z napako pri šestih, sedmih vratih preveč izgubila, sta pa po odsekih dokazala kam spadata. Mislim, da bosta v Val Gardeni in Bormiu pokazala svojo kvaliteto in pripravljenost ter kronala to z enim dobrim rezultatom. Zdaj prihajamo v obdobje, kjer si tekme hitro sledijo in kjer smo dosti časa zunaj in na terenu, smučamo kvalitetno, a dve do tri minute na dan. Zato smo z Martinom in Klemenom izkoristili ta kratek oddih za trening slaloma, dva dni smo trenirali na Pohorju. Boštjan in Miha sta se vrnila na tekme nižjega ranga, kjer sta naredila nekaj dodatnih smukaških kilometrov, da pridobita tekmovalnost in preizkusita smučarsko opremo, saj zdaj za eksperimentiranje ni več časa. Vedno je dosti vprašanj glede Boštjana, kaj in kako. Pred sezono je bil 105. smukač na svetu. S tekmami v Južni Ameriki se je prebil na 85. mesto, točke pa je nato, tako kot Miha, še popravil v Lake Louisu, tako da sta med 60 na svetu. S številko 60 lažje prideš na 30 mesto, kot pa s številko 80, tako da napredujemo. Z malimi koraki proti vrhu, a težko je s številko 70 priti na deseto ali petnajsto mesto, kar bi bil vrhunski rezultat. V naši ekipi, ki deluje homogeno in imamo podobne načrte, imamo pa tudi različne probleme oziroma korake, da pridemo do tistih rezultatov, ki so že bili ali pa še višje, kamor želimo.

Klemen Kosi
Vse sem naredil za te rezultate, ob tej priložnosti pa se še enkrat zahvaljujem vsem, ki so me podpirali. Največji del tega je seveda ekipa, da mi je ponovno uspelo dokazati, česa sem sposoben. A sem že rekel, to je bil en vikend, naslednje tekme so pomembnejše, tako da moram gledati naprej. O tem, kar je bilo za mano, ne razmišljam, zdaj se pripravljam na prihajajoče tekme. Do tega so kolegi v ekipi že prišli, tega je vsak sposoben, tokrat je uspelo meni in tega sem vesel. Baver Creek mi je v bistvu najljubše prizorišče in s tem sem to nekako tudi potrdil. A ne moreš se zanašati samo na eno prizorišče, najboljši smučarji morajo znati smučat na vseh podlagah in terenih. To je moj cilj. To je bil samo začetek, moramo delati še naprej in to potrditi. Na meni je, da se skoncentriram in pripravim. Ohranil bom ta pristop, ki mi je prinesel to, kar sem si želel.

Martin Čater
Treba je sestaviti celo progo, na vseh odsekih smučati maksimalno hitro. Morda sem želel preveč in se preveč obremenjeval z rezultatom. Bolj se je treba posvečati smučanju, delati tisto kar znaš najbolje. Za ekipo je super, da nekdo naredi dober rezultat. Mislim, da vsi v ekipi vemo, da smo tega sposobni, slej ko prej se bo to tudi pokazalo.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov