Ferkova na 14. mestu na paralelnem slalomu v Švici

09.12.2018


St. Moritz v Švici je po superveleslalomu gostil še paralelni slalom za svetovni pokal. Za nastop v izločilnih bojih se je od 10.30 naprej borilo 52 tekmovalk, med njimi tudi slovenska četverica.


Maruša Ferk, foto: Gepa

Najboljši čas kvalifikacij je postavila Mikaela Shiffrin iz ZDA, ki je z 28. zavoji opravila s časom 28.14. Švedinja Frida Hansdotter je na drugem mestu zaostala 0.48 sekunde, Avstrijka Stephanie Brunner pa je bila tretja z 0.55 sekunde zaostanka.

Prva Slovenka na startu, Maruša Ferk, je s startno številko 17 svojo nalogo opravila zelo dobro in si nov nastop zagotovila s trinajstim najboljšim časom (+0.90). Ana Bucik, ki je nastopila kmalu za njo, je bila na zgornji polovici proge zelo hitra, na vmesnem času je bila celo na drugem mestu, žal pa je za tem sledila napaka in odstop.

S številko 30 je odlično začela tudi Meta Hrovat, ki pa je na istem mestu, kjer je odstopila Bucikova, naredila napako in s tem izgubila nekaj desetink. Vseeno se je uvrstila v izločilne boje, saj je postavila 18. čas voženj. Ilki Štuhec preboj v nadaljevanje tekmovanja ni uspel, saj je zasedla 47. mesto.

Paralelni boji so se začeli ob 13.00, naši smučarki pa sta nastopili v desetem oziroma petnajstem paru. Ferkova se je pomerila s Švicarko Aline Danioth. Tekmovalki sta bili v prvi vožnji večino časa z ramo ob rami, z zadnjimi nekaj zavoji pa je bolje opravila Švicarka in ciljno črto prečkala s 26 stotinkami prednosti. Tekmica Hrovatove je bila Italijanka Irene Curtoni. Ta dvoboj je bil izenačen vse do drugega skoka, ko je naša smučarka naredila napako, takoj za tem pa še eno, kar je ob prihodu v cilj pomenil maksimalen možen zaostanek polovice sekunde.

Maruša se je v drugo dobro podala v boj za osmino finala. Čez celotno progo je bila sicer v majhnem zaostanku, napaka Daniothove nekaj zavojev pred ciljem, pa ji je prinesla nadaljnje tekmovanje. Meta je imela pred seboj težjo nalogo, katere pa se je lotila odlično. Italijanko je skoraj ujela, žal pa ji je za napredovanje zmanjkalo nekaj metrov proge, saj je v cilju zaostala le 14 stotink sekunde.


Meta Hrovat, foto: Gepa

Peti par osmine finala je postregel z bojem Ferk – Stephanie Brunner. Avstrijka je bila v kvalifikacijah boljša in zato izbrala rdečo progo, ki je veljala za hitrejšo. Naša smučarka je v zgornjem delu nabrala nekaj zaostanka, a je nadaljevala zbrano in vse bolje, žal pa je nastope v St. Moritzu sklenila s samo desetinko slabšim časom od tekmice.

V razburljivem finalu je Shiffrinova premagala Slovakinjo Petro Vlhovo in sicer za 11 stotink sekunde, tretja pa je bila domačinka Wendy Holdener, ki je v malem finalu ugnala Avstrijko Katharino Liensberger. Maruša je na koncu zasedla 14. mesto, Meta pa 25.

Ferkova je po tekmi najprej dejala: ''Ta paralelni slalom bo nova disciplina. Ni ne slalom, ne veleslalom, tako da moraš izbrati pravo vmesno mero, kako smučati. V kvalifikacijah smo imele nekaj sreče, da je posijalo sonce, saj smo bolje videle. V kvalifikacijah moraš dati čisti gas, da se sploh uvrstiš naprej. V prvi vožnji izločanja sem se malo uštela, saj sem mislila, da bo težje. Treba je iti do cilja. V drugi vožnji se je moji nasprotnici malo pred ciljem ponesrečilo. V osmini finala pa sem jo skoraj ujela, a sem bila malo prekratka.''

Nato pa dodala še nekaj besed o tej disciplini: ''Če sem iskrena tega ne treniramo, temu se ne posvečamo toliko, sploh tem vratom. Zadnja dva dneva, preden smo prišle sem smo imele možnost trenirati z Italijankami, kar je zelo dobro. S tem dobiš občutek na teh vratih in pravi ''timing'' kako gredo ti piski, da se v tistem momentu odrineš, kar je najbolj pomembno. Bo pa to disciplina prihodnosti, tako da bo treba to vse več trenirati.''

''V prvi vožnji sem v zgornjem delu dobro smučala, potem pa se mi je primerila ena napaka, potem pa še ena, tako da sem dobila maksimum zaostanka. V drugi vožnji sem smučala v redu, skoraj sem jo ujela, potem pa se mi je spet zgodila majhna napaka. Ja, smučala sem z veliko napakami, nisem pa razočarana,'' pa je po tekmovanju dejala Meta Hrovat.

Glavni trener Denis Šteharnik pa je rekel: ''Lahko rečem, da je bil pristop od vseh v kvalifikacijski tekmi pozitiven. Tudi Ana Bucik je imela izvrsten vmesni čas. S pristopom sem zadovoljen, z izvedbo in kakšno tehnično napako pa ne. Drugače pa smo se pokazali v dobri luči. Kar se tiče samega ''paralelca'' pa tudi. Ni bilo kakšnih posebnih tehničnih napak. Edino pri Meti se pozna, da je še mlada, vihrava in da želi takoj vse popraviti, ko naredi kakšno majhno napako. A videlo se je, da zna dodati, malo potaktizirati. Tudi če je bila 50 stotink za Curtonijevo je vse nadoknadila, a manjka ji še nekaj izkušenj, da bo znala odsmučati taktično brez napak. A to je šola in proces, ki ga mora dati skozi. Sigurno sem trikrat bolj zadovoljen s takšnimi vožnjami, kot pa če bi potegnila ročno in prešla v tisto varno cono. Vidi se, da zna reševati tehnične stvari na zelo visoki ravni in tega sem zelo vesel. Maruša enako, smuča dobro, le v težjih delih jin ritem malenkost pade. V lažjih delih, pri nizki hitrosti, sem z njenim smučanjem zelo zadovoljen, ko pa pride v težje dele, kjer je večja hitrost in kakšna bolj zapletena kombinacija, pa popusti s tempom. V naprej moramo delati takšne stvari, da vse skupaj uskladimo. Na splošno lahko rečem, da smo bili dobri.''

Na koncu pa dodal še nekaj besed o načrtih za naslednje dni: ''Tu prespimo in gremo jutri naprej. Malo se bomo razdelili. Ana Bucik gre na dva FIS veleslaloma skušati popraviti točke. Ostali gremo na trening v Alta Badio. Tam ostanemo do petka, razen Mete, ta gre v četrtek in petek na dva evropska pokala v veleslalomu. Menimo, da bi bilo dobro, da malenkost tekmuje, da se malo razbremeni. Zdaj ima v bistvu malo startov, samo v svetovnem pokalu in potrebuje malo več startov, da ji bo potem lažje naprej. Vsi treningi i ostale dejavnosti so usmerjene naprej, v Courchevel in Semmering.''

Še pred tekmami v Franciji in Avstriji pa se bo ženski del karavane svetovnega pokala ustavil v Italijanski Val Gardeni, kjer sta na sporedu smuk in superveleslalom. Tam bo naše barve branila Ilka Štuhec.

Zvočna izjava (mp3)
Maruša Ferk >>>
Meta Hrovat >>>
Denis Šteharnik >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov