Ženski šprint Mäkäräinenovi, Pojetovi padec odnesel zasledovanje

08.12.2018

Prvi ženski šprint poolimpijske sezone 2018/19 na Pokljuki je zanesljivo dobila Finka Kaisa Mäkäräinen pred Italijanko Dorotheo Wierer in Francozinjo Justine Braisaz. Urška Poje je zavoljo padca ostala brez nastopa na zasledovalni tekmi.

Najboljše tri na prvem letošnjem šprintu (c) Anže Kacin/Žiga Kalan

Finka Kaisa Mäkäräinen, lanskoletna zmagovalka svetovnega pokala, je po slabši predstavi na uvodni posamični tekmi sezone na današnjem šprintu pokazala vse svoje znanje in je brez zgrešenega strela ter ob daleč najboljšem tekaškem času zanesljivo dobila 7,5 km preizkušnjo na Pokljuki. 14,8 sekund je, prav tako brez strelske napake, zaostala Italijanka Dorothea Wierer, na tretjem mestu je z zaostankom 42,1 sekund osvojila Francozinja Justine Braisaz, ki je prav tako uspešno pokrila vseh deset tarč. Po prvi zmagi v tej sezoni, skupno pa 24. v karieri, je svetlolasa Finka povedala: ”Danes sem se zabavala, nisem razmišljala o rezultatu, temveč o tem, kaj moram narediti. Dobro sem se ogrela in nato šla iz kroga v krog. Nisem razmišljala predaleč naprej. Zares sem uživala, Pokljuko imam rada.” 

Pojetova padla pred zadnjim vzponom

Žal so brez jutrišnje zadnje, zasledovalne, tekme na Pokljuki ostale vse tri slovenske predstavnice. Ob le enem zgrešenem strelu v stoje je bila Urška Poje na poti do prvih letošnjih točk, a je nato žal padla v zadnjem krogu, kar ji je vzelo veliko časa in tudi nastop na jutrišnjem zasledovanju. Na koncu je z zaostankom 2:33,2 minut zasedla 69. mesto, za šestdeseterico je denimo zaostala za dobrih 15 sekund. ”Niti en dan nisem uspela izpeljati stvari normalno. Vse skozi se spotikam ob neke ovire. Enkrat jih postavim sama, drugič so že postavljene. Zelo sem razočarana. Trenutno tekaške forme še nimam, žal sem danes padla na spusti in zadnji klanec sem tako začela iz ničle. Mislim, da sem tam izgubila sekunde, ki bi me poslale na zasledovalno tekmo.“ 

Urška Poje je danes zgrešila samo eno tarčo (c) Anže Kacin/Žiga Kalan

Lea Einfalt je zgrešila polovico strelov, dva v leže in tri v stoje in je na svoji drugi tekmi med elito zasedla 93. mesto, z enakim strelskim izplenom pa je Polona Klemenčič končala še štiri mesta za njo, torej na 97. mestu. Uroš Velepc, glavni trener naših, je takole povzel zadnje nastope Slovenk na letošnji Pokljuki: ”Nastop Urške je bil, v primerjavi s posamično tekmo dober. Žal je v zadnjem krogu padla in izgubila med 15 in 20 sekundami. Namreč, ko padeš, izgubiš hitrost in moraš cel vzpon preteči. Škoda za to, a kljub temu je naredila velik korak naprej. Z enim zgrešenim strelom bi danes ujela zasledovalno tekmo. Včasih ji to ni uspelo z ničlo. Korak naprej torej, sezona je dolga in upam, da bo čim več takih priložnosti. Seveda pa še nikakor ni v formi in računam, da bo večkrat na zasledovalni tekmi, obetamo pa si tudi kakšno točko. Lea in Polona sta zgrešili petkrat in tu se ni kaj dosti za pogovarjati. To je svetovni pokal. Potrebno je ustreliti ”ničlo” ali zgrešiti enkrat, da si še nekje blizu, vse ostalo pa si preprosto zadaj.”

Jutri sta na Pokljuki za zaključek devetdnevnega programa ob uvodu v 42. sezono svetovnega pokala v biatlonu na sporedu še zasledovalni tekmi. Slovenijo bosta na moški zastopala Jakov Fak in Miha Dovžan.

Program tekmovanja na Pokljuki

Nedelja, 9. december
11.45 Zasledovalno moški 12,5 km
14.45 Zasledovalno ženske 10 km


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov