Megla moško posamično preizkušnjo prestavila na četrtek

05.12.2018

Organizatorji prve posamične tekme IBU svetovnega pokala v biatlonu so na Pokljuki zaradi goste megle tekmo morali prestaviti s srede na četrtek.

Jakov Fak na današnji nastrelitvi orožja (c) Anže Kacin/Žiga Kalan 

Gosta megla se je na Pokljuki pojavila malce pred predvidenim začetkom prve letošnje posamične tekme moških na 20 km razdalji, ki bi se morala začeti ob 14.15 uri. Nekaj minut pred pol tretjo popoldne je bilo jasno, da izpeljava tekme ne bo mogoče, odločitev je obrazložil direktor IBU svetovnega pokala, Borut Nunar: "V megli, ki se je spustila nad Pokljuko niso bili zagotovljeni enaki pogoji za vse tekmovalce. Že sama nastrelitev je bila izjemno zahtevna. Veliko tekmovalcev in trenerjev je povedalo, da enostavno ne vidijo nič oz. zelo slabo. V megli se situacija vedno menja. Lahko se zgodi, da je že čez pol ure vreme perfektno, a v danem trenutku več kot to, ne moremo narediti. Tu je še novica iz proge, saj tudi na spustu, kjer se hitrosti gibljejo tudi do 70 km/h, ne vidi več kot 10 metrov. Če vse skupaj seštejemo, torej slabi pogoji za nastrelitev, zelo na robu varnega pogiji na progi, je tveganje preveliko, da se s tekmovalci kaj zgodi. Tekmovanje je tako popolnoma neregularno in tega na nivoju svetovnega pokala enostavno ni moč narediti," je povedal Nunar in še dodal: "Napoved za jutri je lepša, bilo naj bi bistveno bolje kot danes, morda lahko pričakujemo celo nekaj malega snega."

Direktor IBU svetovnega pokala Borut Nunar (c) Anže Kacin/Žiga Kalan

Narava organizatorjem tekem na Pokljuki res ni prav nič naklonjena. Po mnogo vloženega truda v pripravo proge, tudi 4 kilometrskega kroga za najdaljšo posamično preizkušnjo, jo je namreč zagodla megla, ki poleg močnega vetra kot edina, ob sicer ustrezno pripravljeni progi, lahko poskrbi za odpoved tekmovanja. Vodja tekmovanja na Pokljuki Matej Kordež je po odpovedi današnjega programa povedal: "Vse, kar smo lahko, smo naredili. Začeli smo z nastrelitvijo orožja, pogoji so bili v tem času relativno solidni, nikoli pa dobri. Pogoji so se menjali od solidnih do slabih, včasih tudi nemogočih. Logična odločitev žirije je bila, predvsem zaradi specifike tekmovanja – posamično tekmovanje na 20 km s štirimi streljanji, minuto pribitka za zgrešen strel – da bi bili pogoji neenaki za vse in zato je bila sprejeta odločitev, da se tekmovanje prestavi na jutrišnji dan."

Žirija tekmovanja ob zasedanju o usodi današnjega tekmovanja (c) Anže Kacin/Žiga Kalan

Žirija tekmovanja je prvotno predvideni štart s 14.15 ure prestavila za dvajset minut, a že preden so kazalci pokazali na 14.35 je bila sprejeta dokončna odločitev, da tekmovanje danes odpade: "Zadnji štartni čas, ki je bil za danes še možen, je bil ob 14 uri in 35 minut. Ker razmere niso dovoljevale niti zaključiti z nastrelitvijo, ni bilo smisla niti poizkušati s štartom prvih tekmovalcev. V kolikor bi s tekmovanjem štartali in ga ne bi prekinili v zelo kratkem času, jutri ponoven štart ne bi bil možen."

Jutri se tekmovanje začne ob 10. uri in 15 minut s prvim tekmovalcem na 20 km preizkušnji in ob 14. uri in 15 minut s prvo tekmovalko na 15 km preizkušnji.

In kako se je na današnjo odpoved odzval naš najboljši biatlonec, olimpijski podprvak v tej disciplini, Jakov Fak? "Nisem razočaran, ker je tekma prestavljena. Vedno, ko je tako slabo vreme lahko pričakuješ, da bo tekma morda prestavljena. Normalno sem se ogreval, pripravljal, o prestavitvi pa me je obvestil snemalec na progi. Vse kar nam ostane je, da se pripravimo za jutri in to je to. V športu moraš vedno biti pripravljen na presenečenja. Sam ne veš, kako se boš počutil vsak dan sproti. Ne glede na to, kako je, moraš tekmovati najbolje kar se da. Jutri je drugačen dan kot smo si ga predstavljali. Ne glede na to, bomo tekmo oddelali kar se da dobro. Tako kot vsi ostali, bomo šli na polno. Prestavitev ničesar ne spremeni. Enako bo za vse. Ne bom imel več počitka kot drugi, enostavno je za vse enako," je povedal Fak, ki ni pozabil pohvaliti prirediteljev, dodal pa je, da vreme res poskrbi, da so pogoji na pokljuški progi res vsak dan drugačni: "Pogoji na progi se spreminjajo iz dneva v dan. To pomeni več dela za servisne ekipe, mislim pa, da so fantje vseh možnih pogojev že dobro navajeni. To jim ne predstavlja velikega stresa." Slovenska ekipa serviserjev že dolgo dokazuje, da je med najboljšimi v karavani, poleg smuči Faka pa bodo jutri poskrbeli še za pripravo smuči Klemena Bauerja, Mihe Dovžana, Roka Tršana in Mitje Drinovca

Krstni nastop med elito za Einfaltovo na domači Pokljuki

Po moški posamični preizkušnji bo jutri popoldne na sporedu še prva ženska posamična preizkušnja na 15 kilometrov. Slovenske barve bodo zastopale Urška Poje, Polona Klemenčič in prvič v karieri Lea Einfalt, do nedavnega še tekačica na smučeh. Po uspešno opravljeni normi na IBU tekmah pretekli konec tedna na Švedskem pa si je Einfaltova že priborila pravico nastopa na tekmah najvišjega nivoja. "Tekme na Švedskem sem želela vzeti čim bolj sproščeno, tako, da se na njih učim in da pridobim nove izkušnje. Po drugi strani pa sem si res želela nastopati na Pokljuki. To mi je uspelo in res sem vesela, da bo moja prva tekma svetovnega pokala prav na Pokljuki. Šlo je res na tesno. Niti nisem želela vedeti kakšna je norma, kako bo šlo. Vedela sem, da moram tisto kar znam, opraviti. Po tekmi sem bila kar zadovoljna tako s tekom kot tudi s streljanjem. O sami izpolnitvi norme me je obvestila trenerka po raztekanju po tekmi." Kako je izgledal prehod s teka na smučeh v biatlon? "Prehod sam je bil kar težak. Če v tekih ne bi doživela res velikega razočaranja, mislim, da se za ta prehod ne bi odločila. Veliko ljudi mi je reklo, naj grem v biatlon. A to ni samo prehod v biatlon, to za sabo potegne veliko stvari. Na začetku se je bilo težko privajati na puško, imela sem težave s hrbtom in koleni, saj puška prinaša štiri dodatne kilograme teže. A zdaj sem se že dobro navadila in ti problemi so preteklost. V biatlonu res uživam!"

Lea Einfalt je na tekmi svetovnega pokala nazadnje nastopila letos januarja v Seefeldu (c) Anže Kacin/Žiga Kalan

Med bolj izkušene biatlonke sodita Pojetova in Klemenčičeva, ki sta kljub temu še vedno mladinki. Pojetova je v nedeljo že tekmovala na prvi letošnji tekmi svetovnega pokala, na tekmi mešanih dvojic skupaj z Jakovom Fakom, kjer je osvojila 11. mesto. "Posamična štafeta je bila kot nekakšno ogrevanje. Tudi sama proga je bila kot nek interval. Edino, kar je bila dodana vrednost je sama nervoza, ker je to vendarle tekma. Zdaj pa bomo štartale vsaka zase, odvisna in odgovorna si samo zase. Trema je z nedeljsko tekmo minila. Glede taktike za najdaljšo preizkušnjo je potrebnega malce razmisleka. Poizkusila bom stopnjevati tempo, tako da bi v zadnjem krogu še ohranila najhitrejši možni čas in se poizkusila maksimalno sfokusirati na strelišču. To znam in to je cilj." Še razmišljanje Klemenčičeve pred prvo tekmo letošnje sezone za njo: "Želim si, da bi bila na strelišču čim bolj konstantna in da ne bi že na prvem postanku preveč zgrešila. Želim si, da bi bilo tudi v teku podobno, da mi ne bi v vsakem krogu bolj pošle moči. Občutki so dobri, trenirali smo celo poletje in končno so tu tudi tekme. Sicer pa si letos želim, da bi izboljšala lanske rezultate in da bi bili ti čim bolj konstantni."

Program tekmovanja na Pokljuki

Četrtek, 6. december
10.15 Posamično moški 20 km
14.15 Posamično ženske 15 km

Petek, 7. december
14.15 Šprint moški 10 km

Sobota, 8. december
14.15 Šprint ženske 7,5 km

Nedelja, 9. december
11.45 Zasledovalno moški 12,5 km
14.45 Zasledovalno ženske 10 km

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov