Prvi zmagi sezone na Norveško in v Francijo

02.12.2018

Na Pokljuki se je s tekmo mešanih dvojica začela 42. sezona svetovnega pokala v biatlonu. Uvodne zmage se je razveselila Norveška pred Avstrijo in Ukrajino, slovenska dvojica Urška Poje - Jakov Fak je zasedla 11. mesto.

Na Pokljuki se je svetovni pokal začel prvič po leta 1992, sploh prvič, da začetek ni bil na severu Evrope pa se je to zgodilo po letu 2001. Na uvodni tekmi sezone sta največ pokazala Norvežana Thekla Brun–Lie in Helge Birkeland, ki sta vseskozi tekla v ospredju, dokončno pa sta na prvo mesto skočila po zadnjem, osmem strelskem nastopu Birkelanda. Skupaj sta zgrešila le štiri tarče in v cilj prišla s prednostjo 8,5 sekund pred avstrijsko dvojico Lisa Theresa Hauser in Simon Eder. Naša severna soseda sta zgrešila eno tarčo več, Eder pa kljub popolnemu zadnjemu streljanju ni mogel prehiteti hitrih Norvežanov. Na najnižjo stopničko sta stopila Ukrajinca Anastasija Merkušina in Artem Tiščenko. Ukrajinca sta nekaj časa tudi vodila, na koncu pa z vsega eno popravo v cilj prišla z 20,7 sekundami zaostanka na tretjem mestu.

Po tekmi je ženska polovica zmagovalne ekipe, Hauserjeva povedala: “Pred tekmo sem bila nervozna, tako je vedno na uvodu v sezono, saj ne veš kako si pripravljen, kam sodiš. Zmaga na prvi tekmi pomeni nekaj odličnega, na tem lahko gradiš celotno sezono.” Dopolnil jo je Birkeland: “Na zadnji predaji sem bil pod pritiskom, moral sem poskrbeti za zmago in ker mi je to uspelo, sem seveda zadovoljen. Upam, da bo tega v nadaljevanju še več, za mano je dobro poletje in zato sem optimist.”

Za Slovenijo je Urška Poje začela zadržano, streli niso takoj pokrili tarč in Jakov Fak je moral nadoknaditi kar precej izgubljenega časa. Na koncu mu je to uspelo zelo solidno, s skupno devetimi popravami pa je Slovenija prvo letošnjo tekmo končala na 11. mestu.

Urška Poje je po prihodu v cilj povedala: ”Zadovoljna sem s tem, da je led prebit, s samo tekmo pa nisem. Preprosto preveč poprav sem imela na strelišču, premalo fokusa je bilo. Glede na pretekle treninge sem popravljala 90 ali pa celo 100 procentno. Zato me je glava danes nekako prelisičila.”

Jakov pa je po tekmi dejal: ''Nisem zadovoljen z rezultatom, saj menim, da bi morali narediti bolje. Na strelišču sem na zadnjem postanku dvakrat zgrešil, sem pa veliko tvegal, da bi pridobil kakšno mesto. Krog je kratek in tako je težko pridobivati na času, vzpon tudi ni ne vem kako zahteven. Če ima še kdo kolikor tako solidne smuči, se lahko v skupini pelje precej hitro. To, da sem v zadnjem krogu vzel nekaj sekund konkurenci je dobro.''

Francozi zmagovalci prve tekme mešanih štafet v poolimpijski sezoni

Tekmi mešanih dvojic je na Pokljuki ob uvodnem dnevu poolimpijske sezone svetovnega pokala sledila še preizkušnja mešanih štafet. Zmage se veseli Francija pred Švico in Italijo.

Po prvem predaji je z le eno popravo najbolje kazalo Finski, a tik za njo sta bili Francija in Italija. Na polovici preizkušnje je Finska svojo prednost ob le dveh popravah povečala na pol minute pred Italijo, Francija je imela eno popravo več, zaostajala je 40 sekund. Kot tretji je za Francijo nastopil Martin Fourcade, ki je takoj potrdil, da bo odločno napadal še osmo skupno zmago.

Svojo državo je brez napake popeljal na prvo mesto, Švicarji so zaostajali 15 sekund, Finci so pridelali kazenski krog in so padli na tretje mesto. V zadnji predaji je Simon Desthieux kljub dvema popravama brez težav zadržal prednost in je z zastavo v rokah v cilj zanesljivo prišel na prvem mestu. Druga je bila s skoraj 40 sekundami zaostanka Švica, ki je popravljala devet strelov in na koncu presenetila vso konkurenco, tretja pa Italija, kot edina med najboljšimi tudi z enim kazenskim krogom, hkrati pa kot zadnja z zaostankom manj kot minute (+ 52,1) za zmagovalko.

Po tekmi je vedno osredotočeni Fourcade povedal, da je bil zadovoljen samo s polovico svojega današnjega nastopa: “Presenečen sem nad mojim strelskim nastopom danes, s tekaškim delom pa nisem zadovoljen, nisem bil pravi. Nedvomno bom iz te tekme v nadaljevanju skušal ponoviti strelski nastop, tekaško pa se moram izboljšati.” Ob že omenjenih Fourcadu in Desthieuxu sta kot prvi za Francijo nastopili še Anais Bescond in Justine Braisaz.

Za presenečenje dneva je poskrbela Švica s prvimi stopničkami v svetovnem pokalu, današnja slavljenka Elisa Gasparin, je bila po velikem uspehu skoraj brez besed: “Sem brez besed! Seveda sem zelo vesela. Mislim, da je cela ekipa prikazala dobre nastope. Fantje so odlično zaključili, zelo smo veseli in ponosni na ta dosežek. Lepo je videti, da nam je trdo delo končno prineslo tudi rože na podelitvi za zmagovalce.”

Program tekmovanja na Pokljuki

Sreda, 5. december
14.15 Posamično moški 20 km

Četrtek, 6. december
14.15 Posamično ženske 15 km

Petek, 7. december
14.15 Šprint moški 10 km

Sobota, 8. december
14.15 Šprint ženske 7,5 km

Nedelja, 9. december
11.45 Zasledovalno moški 12,5 km
14.45 Zasledovalno ženske 10 km

Foto: Anže Kacin/Žiga Kalan - OK Pokljuka

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov