Kranjec na 26. mestu na prvem veleslalomu sezone

02.12.2018


Dober mesec po predvideni uvodni veleslalomski tekmi svetovnega pokala so se smučarji v ameriškem Beaver Creeku vendarle pomerili v tej osnovni smučarski disciplini. Med 72. tekmovalci na startni listi so bili tudi trije naši fantje – Žan Kranjec, ki je nosil startno številko 4, Štefan Hadalin s številko 47 in Miha Hrobat s številko 67.


Žan Kranjec, foto: Gepa

Žan se je na pot podal v času vodstva Francoza Alexisa Pinturaulta. Z zgornjim delom proge je opravil zelo dobro, v srednjem pa nekaj izgubil na času, a si na koncu vseeno priboril dobro izhodišče za nastop v drugem teku. Za Francozom je zaostal 26 stotink sekunde in prišel na tretje mesto, v nadaljevanju pa zdrsnil na deveto z 1.09 sekunde zaostanka za Nemcem Stefanom Luitzom. Nemec je postavil najboljši čas uvodne vožnje s 15 stotinkami naskoka pred Avstrijcem Marcelom Hirscherjem, Norvežan Henrik Kristoffersen pa je za nastop potreboval še dve stotinki več in bil tako tretji.

Hadalin, ki je pred letom dni na temu prizorišču prišel do svojih prvih veleslalomskih točk in tudi do najboljše uvrstitve v tej disciplini, je bil dobro na poti, da se uvrsti v finale, saj so ga tja uvrščali vsi vmesni časi. Žal pa je v zadnjem delu proge izgubil še nekaj desetink in se uvrstil na 32. mesto, za drugo vožnjo pa zaostal 15 stotink. Hrobat je nastopil na petem veleslalomu svetovnega pokala, njegova vožnja pa se je končala po prvem merjenju vmesnega časa.

Žan je imel lepo priložnost, da izboljša lanskoletni rezultat iz Beaver Creeka oziroma 14. mesto, žal pa mu je načrte prekrižala napaka, ki se je pripetila že kmalu po startu druge vožnje. Po tem, ko ga je zaneslo s smeri, je takoj izgubil več kot sekundo in pol časa, kljub solidnemu smučanju v nadaljevanju pa je prišel na 18. mesto.

Pred nastopom najboljših treh po uvodni vožnji je prvo mesto zasedal Švicar Thomas Tumler, ki se je tja prebil vse iz 21. mesta. Kristoffersen je v cilju zaostal 16 stotink in zasedel drugo mesto, Hirscher pa nato ni dovolil še večjega presenečenja in prevzel vodstvo s 37. stotinkami prednosti. Zmagovalec pa je na koncu postal Luitz, ki je uspel ohraniti mirno kri in Avstrijca ugnal za 14 stotink.

Kranjec je bil uvrščen na 26. mesto. Glavni trener Klemen Bergant je o njegovem nastopu dejal: ''To so njegove težave s tem ameriškim snegom, nikakor se ne znajde. Prvi tek je bil še dosti soliden, predvsem zgornji del, v spodnjem je že malo slabše smučal. V drugem teku je bila postavitev malo nekonvencionalna, tekma se je drugače obračala. To, da je Hirscher sekundo-šest za Tumlerjem, se v drugem teku nikoli ne zgodi. V progi je bilo zelo malo vode, ne bom rekel, da so se naredile luknje, so se pa smučine. Bila je počasna in široka postavitev. Treba je bilo najti pravo mero napadalnosti, preciznosti in potrpežljivosti. Žan drugi tek ni dobro začel, že v drugih vratih je naredil manjšo napako, v tretjih pa padel na bok. Potem je izgubil glavo, želel je na silo oziroma hotel je prehitevati, na taki progi in na takem snegu, kot je bil danes v drugem teku, pa je to obsojeno na neuspeh. Ne moremo biti zadovoljni, vseeno pa mislim, da Žan paše čisto nekam drugam, kot pa je pokazal danes. Ima težave na tem snegu, nikoli ni prav blestel in teh težav se tudi danes ni otresel.''

Zvočna izjava (mp3)
Klemen Bergant >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov