DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Na zadnji tekmi v Lillehammerju Nika Križnar na 10. mestu

02.12.2018

Zadnjo tekmo uvodne postaje 8. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih za dekleta je dobila Nemka Katharina Althaus, najboljša Slovenka je bila tokrat na 10. mestu Nika Križnar.

Prvič letos je bila najboljša Slovenka Nika Križnar (c) GEPA

Finalna tekma norveške turneje treh tekem v Lillehammerju je dekletom ponudila še priložnost na veliki skakalnici. V prvi seriji smo spremljali težko tekmo, saj je, bolj kot se je serija bližala koncu, bolj je snežilo. Od slovenske šesterice je izven točk ostala Maja Vtič, ki je skočila 107 metrov, zbrala pa je 73,4 točk za končno 34. mesto. Nove točke si je s 114 metri in 92,6 točkami na 24. mestu po prvem skoku zagotovila Špela Rogelj, Nika Križnar, Jerneja Brecl in Urša Bogataj so bile razvrščene med 15. in 19. mestom. Križnarjeva je skočila 121 metrov in je zbrala 101,9 točk, Breclova 117 metrov in je zbrala 96,4 točk, Bogatajeva pa 117.5 metrov, zbrala pa je 95,0 točk. Najboljša je bila znova Ema Klinec, ki je s 124 metri in 105,5 točkami zasedala 9. mesto. V težkih razmerah je s 131 metri in 121,8 točkami vodila izkušena Daniela Iraschko-Stolz pred rojakinjo Evo Pinkelnig, ki je skočila 130 metrov, zbrala pa je 120,0 točk, tretja je bila Nemka Katharina Althaus s 128.5 metri in 118,8 točkami.

V finalni seriji se je sneženje znova umirilo, dekletom pa je še naprej pomagal rahel vzgornik. Rogljeva je s 112.5 metri in s skupno 174,3 točkami druge letošnje točke svetovnega pokala osvojila za 26. mesto. Bogatajeva je v zelo slabih razmerah, imela je močan veter v hrbet, skočila 113 metrov, s 187,4 točkami pa je izgubila dve mesti in je bila danes 20. Tik pred njo je končala Breclova s 117.5 metri v finalu in s 193,6 točkami. Zelo dobro je nato skočila Križnarjeva, 125 metrov, 210,4 točk pa je bil dolgo časa zbir, ki ga tekmovalkam ni uspelo preseči. Na koncu je Žirovko to pripeljalo na 10. mesto, kar je bila najboljša slovenska uvrstitev danes. Klinčevi finalni skok ni uspel po željah, pristala je pri 118.5 metrih, s skupno 199,4 točkami pa je tokrat končala na 16. mestu. 

Prve zmage v sezoni se je veselila Althausova, ki je v finalni seriji s 139.5 metri izenačila svoj rekord naprave, z 254,0 točkami pa je končala daleč pred tekmicami. Za dvojno nemško zmago je poskrbela Ramona Straub z 242,0 točkami, le tri desetinke je na tretjem mestu zaostala Iraschko-Stolzeva. Vodilna v skupnem seštevku, Maren Lundby, je po dveh slabih skokih zasedla 22. mesto. S peto zmago v karieri je Althausova tudi prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Naši zadovoljni, a z veliko prostora za napredek

Po tekmi je uvodne nastope Križnarjeva analizirala takole: "Moram reči, da sem s samim uvodom zadovoljna. Že takoj na prvi tekmi so bila morda pričakovanja previsoka in zaradi tega je tudi prišli do slabših skokov, imela pa sem tudi malo težav z zdravjem. Borila sem se z bolečinami v trebuhu, kar pa je naslednji dan že popustilo in sem lahko na drugi tekmi pokazala malo več tistega, kar res znam. Že na prvi sem v finalu pokazala, da znam vrhunsko, da lahko pokažem, kar znam. Potrebno pa bo izpiliti še kar nekaj stvari, posebno telemark. To meni vzame kar nekaj točk. Danes nam je precej nagajalo vreme, deževalo je. Veter je bil še kar v redu, bilo je bolj mirno kot na prvi tekmi. Sama s svojimi skoki na veliki skakalnici nisem zelo zadovoljna, saj imam še kar nekaj rezerv v zraku z mojo tehniko. Lahko bi se bolj prepustila, bolj nadaljevala čez smuči in potem bi tudi lažje pristala v telemark. Moram reči, da je bil danes finalni skok kar dober, smuči sem imela spodaj in to me je pripeljalo do 10. mesta."

Po tekmi je razloge za slabši rezultat takole navedla Ema Klinec: "Včeraj kvalifikacijski skok je bil super, verjetno najboljši v celem vikendu. S tem sem bila zadovoljna, vedela pa sem, da sem v zraku imela rezerve in to je tisto, kar sem tudi takoj povedala Zoranu, ko me je vprašal kaj se mi zdi, da bi lahko izboljšala in se je strinjal. Danes je bila napaka to, da nisem štartala iz tega naprej, da bi popravila samo še let. Začela sem spreminjati počep in potem do leta nisem niti prišla. Točno vem kaj se je zgodilo in to mi je všeč. Gremo na trening, upam, da dobimo kakšno skakalnico za to. Sicer pa čestitke Nemkam, to tekmo so dobro "zborbale" in seveda čestitke Niki za deseterico. Lepo!"

Po prvem koncu tedna v vlogi glavnega trenerja je bil upravičeno zadovoljen lahko tudi glavni trener, Zoran Zupančič: "Pokazalo se je veliko mešanega, toplo-hladno. Tudi ostale reprezentance so imele take težave, ne samo mi. V igri je veliko "jokerjev" in izgleda, da bo sezona izredno zanimiva. Presenetile so nekatere reprezentance predvsem Rusija, Norvežanke imajo več močnih tekmovalk, ne samo eno ali dveh. Nekaj težav, tako kot mi imajo Japonci. Nismo še stabilni. Morda smo tudi malo utrujeni. Za nami je pot, v tem vikendu smo dvakrat v hotel prišli ob pol polnoči. Morda smo svoje "jokerje" porabili že včeraj na treningu in v kvalifikacijah ter tudi danes v poizkusni seriji, ko je kazalo mnogo bolje. Seveda pa cel vikend lahko ocenim kot uspešen, saj s prizorišča odhajamo s stopničkami."

Svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnji konec tedna v nemškem Titisee-Neustadtu, kjer bo na sporedu le tekma na veliki skakalnici v nedeljo.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov