Kosi do superveleslalomskega rezultata kariere

01.12.2018


Z enourno zamudo so smučarji v Beaver Creeku v ZDA vendarle nastopili na drugem superveleslalomu letošnje sezone svetovnega pokala. Začetek tekme, na kateri so nastopili tudi štirje naši fantje, je bil prestavljen zaradi močnega sneženja in megle, ob 20.00, ko so se razmere nekoliko umirile, pa smo videli prvi nastop.

Boštjanu Klinetu, ki je startal drugi po vrsti, vožnja ni uspela čisto po načrtih, saj je po približno 15. sekundah zgrešil idealno linijo in zapeljal v bolj mehak sneg, kar ga je na tej skrajšani progi drago stalo. Takoj za nastopom našega predstavnika se je vnel boj za stopničke, kot zmagovalec pa je izšel Avstrijec Max Franz in sicer s časom 1:01.91.


Klemen Kosi, foto: Gepa

Kar nekaj časa so si drugo mesto delili trije smučarji, katerih zaostanek za vodilnim je znašal 41 stotink. To so bili Italijan Dominik Paris in Norvežana Aksel Lund Svindal ter Aleksander Aamodt Kilde. S startno številko 14 je razvrstitev na lestvici nato spremenil Švicar Mauro Caviezel in s 33. stotinkami zaostanka osvojil drugo mesto.

Martin Čater, ki je nastopil 23. po vrsti je v cilju za reprezentančnim kolegom zaostal devet stotink sekunde, pri startni številki 33 pa smo spremljali vožnjo Klemna Kosija, ki je bil zelo hiter že včeraj. Prikazal je še eno odlično vožnjo in bil na drugem merjenju časa celo na petem mestu, v cilj pa je nato prišel s takrat osmim časom. Ob njegovem imenu se je izpisala številka +0.67.

Končna uvrstitev Kosija je bilo deveto mesto, kar je njegova najboljša superveleslalomska uvrstitev v karieri. Kline je tekmovanje v ZDA sklenil na 34. mestu, Čater je bil dve mesti nižje, Tilen Debelak, zadnji Slovenec na startu, pa je ob svojem štirinajstem nastopu v svetovnem pokalu postavil 50. čas dneva.

Klemen je po odličnih rezultatih dejal: ''Bil je super superveleslalom. Izredno sem zadovoljen s tema dvema tekmama. Tega nisem pričakoval, niti si želel tako visoke uvrstitve. Nisem pomislil na to, a dogajajo se zelo zanimive stvari. Ko sem prišel v cilj in pogledal na tribuni in videl, da nihče ni preveč vesel, sem pomislil, da bom spet zadnji. A na tribuni je bila tudi moja sestra in videl sem njeno veselje. To je izreden uspeh za mene. Že pred startom, ko sem se pripravljal, je prišla do mene ena ptica roparica, mislil sem si, to je dober znak. NI pa vse v tem, zahvalil bi se trenerjem in osebju, ki so med podpirali in pripomogli k temu, da mi je to uspelo. Zdaj pa je treba gledati naprej, saj to je bil le en vikend.''


Klemen Kosi, foto: Gepa

Glavni trener Peter Pen je takole povzel tekmo: ''Moram znova pohvaliti organizatorja, naredili so neverjetno delo. Zjutraj je bilo zelo ne obetavno, a smo bili prepričani, da bodo naredili tekmo in vse so pripravili najbolje kot se je dalo. Bil je sprinterski superveleslalom. Klemen je potrdil dobro smučanje. V takšnih pogojih, v katerih po navadi dobro funkcionira, je danes odsmučal dobro, tako da mu gredo pohvale. Če pogledamo naprej je 26 stotink do stopničk zelo malo, je pa za njim tudi gneča. Z njim sem zadovoljen. Boštjan je brez prave informacije pri številki dve šel v njegovem stilu. Ne zaupa si in ne upa si privoščiti napadalne linije, tako da je bilo danes to premalo za točke. Prav bi mu prišle saj v superveleslalomu vseeno malo bolje funkcionira kot v smuku. Če sem zelo vljuden pa lahko za Martina rečem, da se dela norca iz belega kruha. Že na 28. sekundi si je nabral ves zaostanek, srednji in spodnji del pa je presmučal podobno hitro kot Max Franz, a ostal brez točk. Treba bo delati na drugih stvareh, kot pa na smučanju. Žal mi je, ker si ne vzame tisto, kar mu pripada, tisto kar vsi vidimo, ne samo mi slovenski trenerji ampak tudi okolica. Mora priti čas, ko bo naredil ta preskok v glavi. Tilen je nastopil v težkih pogojih, a z boljšo vidljivostjo kot ostali. V zgornjem delu je še bil konkurenčen, spodaj pa je preveč izgubil, da bi vzel kako točko. Če generalno pogledam to ameriško turnejo, smo dokazali, da smo lahko zelo spredaj, a mora biti vse optimalno, morajo biti vse te komponente, ki sem jih v zadnjih dneh naštel. Kline in Hrobat ostajata v Ameriki na tekmah nižjega ranga, da si malo povrneta samozavest in naredita še par dobrih smučarskih dni. Obuditi morata tekmovalnost in še rešiti uganke z materialom, da potem ko prideta v Evropo naredita dober drugi del decembra.''

Zvočna izjava (mp3)
Klemen Kosi >>>
Peter Pen >>>

Uradni rezultati >>>


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov