Čebaškova na razdalji prvič letos med dvajseterico

01.12.2018

Druga preizkušnja tekačev in tekačic na smučeh v Lillehammerju je prinesla tekmo na razdalji v prostem slogu. Naša najboljša je bila Alenka Čebašek na 19. mestu.

Alenka Čebašek je osvojila tretje točke v tej sezoni (c) SloSki

Po včerajšnjem sprintu so se tekmovalke danes merile na 10 km razdalji v prosti tehniki. Z izjemno Mance Slabanje so tudi danes dobila priložnost vsa naša dekleta, ki so na severu Evrope. Do točk se je od šesterice uspelo prebiti le Alenki Čebašek, ki je osvojila zelo solidno 19. mesto z zaostankom ene minute in 55 sekund. Čebaškova je vseskozi tekla nekje okrog mest med najboljšo dvajseterico, s končnim 19. mestom pa je poskrbela za drugo slovensko uvrstitev med dvajseterico letos. Zmage se je znova veselila povratnica po suspenzu, Norvežanka Therese Johaug s časom 26:22.4. Preostala peterica Slovenk je bila daleč od točk. Anamarija Lampič je začela počasi in je na koncu zasedla 47. mesto z zaostankom dobrih treh minut, še slabih dvajset sekund več je na 51. mestu zaostala Vesna Fabjan, Katja Višnar je na 54. mestu zaostala 3 minute in 50 sekund, dobre štiri minute sta na 57. in 58. mestu zaostali mladi Anita Klemenčič in Eva Urevc.

Težave s čevljem odvzele še boljši rezultat

Po tekmi je Čebaškova povedala, da bi lahko končala še višje, če ne bi imela težav s čevljem: "Z uvrstitvijo sem zadovoljna, mislim pa, da bi bilo lahko še bolje. Malce težav sem imela s čevljem. Ne glede na vse, sem zadovoljna, upam pa, da bo v prihodnje lahko tudi boljše. Čevelj seveda ni glavni razlog za to, upam enostavno, da bom v teku še malo napredovala. Smuči so bile danes v redu, v primerjavi z včeraj je bilo bolje. Sicer pa je bilo težko. Proga ne dopušča, da bi varčeval z močmi. Že od samega začetka moraš na polno, ker če preveč taktiziraš, ti konkurentke tako uidejo na začetku, da jih je težko ujeti na koncu. Začela sem dosti hitro, na koncu so mi moči malo pojenjale in to je to." Navkljub vsem težavam je Čebaškova lahko zadovoljna tudi z dejstvom, da je Slovenijo danes postavila na zemljevid, saj je bila ob Švicarki in Američanki edina posameznica med najboljšimi ob boku največjih držav. Le sedem držav je imelo med najboljšo dvajseterico svojo predstavnico: "Res se vidi, da smo poleti dobro delali in to se kaže na rezultatih. Sem zadovoljna s tem. To so res velike nacije, sploh s skandinavskimi se niti ne moremo zares primerjati. Vesela sem, če se jim lahko približam."

Fantje so se merili na 15 km razdalji, za dvojno norveško zmago pa sta poskrbela Sjur Röthe (36:34,0), ki se veseli druge zmage v karieri in Didrik Tönseth, ki je zaostal 6 sekund. Tretji je bil Rus Denis Spitsov z zaostankom 28,6 sekund. Od trojice Slovencev je bil najboljši Miha Šimenc z zaostankom dobrih šestih minut na 93. mestu. Luka Prosem je zaostal dobrih sedem minut, Janez Lampič pa dobrih osem minut na 95. oz. 96. mestu.

Po koncu današnjega dne je Nejc Brodar, glavni trener naših takole pokomentiral nastop edine dobitnice točk, Čebaškove: "Z Alenkinim nastopom sem zadovoljen, da bi bil pa res, res zadovoljen, pa bi to morala biti uvrstitev med najboljšo petnajsterico. Dolgo časa je na to tudi kazalo. Razlike so pri dekletih med desetim in dvajsetim mestom vedno manjše in vsaka najmanjša napaka oz. danes težava s čevljem, je posledica končni rezultat. Ne glede na vse, me veseli sam nastop Alenke. Videl sem, kako teče, kako se spopada s klanci tu. Ko enkrat v tekmovalcu vidiš, da ko je utrujen, a še vedno lahko teče, je to dober pokazatelj, da se iz trenutne pripravljenosti v naslednjih tednih lahko še marsikaj nadgradi." Še pojasnilo okrog težave s čevljem: "Čevelj se je v sprednjem delu razširil. Kot kaže gre za serijsko napako. Uporabljala je nov čevelj, napake prej ni ugotovila. Noga ni bila stabilna in posledično je lovila ravnotežje, prišlo je do prekomerne obremenitve pokostnice in kasneje do prehitre utrujenosti. Ko nisi več v ravnotežju, se vsak korak dodatno pozna, te obremenjuje."

In še komentar preostale osmerice, ki je ostala brez točk danes: "Mene edini rezultat Ane ni zadovoljil glede na njene karakteristike iz prejšnjih sezon na razdalji. Vesna in Katja, glede na to, da sta šprinterki, sta odtekli zelo soliden rezultat. Pri fantih težko rečem, da je to realnost, ker je Miha pred enim tednom v Kuusamu pokazal veliko boljši nastop. Po sami tekmi se bomo usedli in pogovorili ter našli vzrok zakaj se je to zgodilo."

Jutri se lilehammerski trojček tekem zaključuje z zasledovanjem v klasičnem koraku. Čebaškova po dveh tekmah zaseda 20. mesto, vodi Švedinja Charlotte Kalla. Večina naših tekmovalcev jutri ne bo tekmovala, ampak bo imela dan premora pred naslednjimi treningi. Jutri bodo tega deležni vsi fantje ter Urevčeva, Klemenčičeva in Fabjanova . 


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov