Odličen nastop Kosija za 15. mesto na smuku v Beaver Creeku

30.11.2018


Smučarji so se v Beaver Creeku v ZDA pomerili na drugem smuku sezone svetovnega pokala. Organizator je navkljub slabemu vremenu uspel pripraviti progo Ptic roparic, ki pa je bila danes skrajšanja na nekaj več kot dva kilometra.

Pogoji za nastope so bili za tekmovalce na začetku startnega seznama zelo zahtevni, saj jih je spremljalo sneženje oziroma slaba vidljivost. V teh razmerah se je najbolje znašel Švicar Beat Feuz, ki je s časom 1:13.59 za osem stotink sekunde prehitel takrat vodilnega Norvežana Aksla Lunda Svindala.


Klemen Kosi, foto: Gepa

Po nastopu startne številke 9 oziroma padcu Nemca Thomasa Dressna je bila tekma za nekaj časa prekinjena, v temu času pa so se padavine nekoliko umirile. Boljšo vidljivost je izkoristil Švicar Mauro Caviezel, ki je startal takoj po koncu prekinitve in v cilju zasedel drugo mesto s sedmimi stotinkami zaostanka za reprezentančnim kolegom.

Po petnajstih nastopih se je v zgornji del proge žal znova prikradla megla, prvi slovenski nastop pa smo videli pri startni številki 22, ki jo je nosil Martin Čater. Z 1.28 sekunde zaostanka za Feuzom je ob prihodu čez ciljno črto zasedel 18. mesto.

Klemen Kosi, ki je nastopil 37. po vrsti je imel boljšo vidljivost in to tudi izkoristil. Začel je zelo dobro, v srednjem delu na času nekaj izgubil, znova boljši spodnji del pa mu je ob koncu nastopa prinesel 14. mesto z 0.91 sekunde zaostanka za vodilnim.

Boštjanu Klinetu in Mihi Hrobatu se nastopa nista posrečila. Slednji je z zaostankom 1.89 sekunde zasedel končno 47. mesto, Kline, ki je za nastop potreboval še 37 stotink dlje, pa je bil 54. Čater je uvrstitev med trideseterico zgrešil za 12 stotink in se uvrstil na 33. mesto, odličen rezultat pa je dosegel Kosi, ki je bil 15. To je njegov drugi najboljši rezultat na smukaških tekmah svetovnega pokala.


Martin Čater, foto: Gepa

Glavni trener Peter Pen je po tekmi najprej dejal: ''Smuk je bil skrajšan zaradi vremena, kar je bila dobra odločitev. Ogromno delo so naredili organizatorji, da so pripravili progo in tekma je bila napeta. Mislim, da je to Klemnov najboljši ali drugi najboljši rezultat v smuku. Izvlekel je tako kot je treba. Boštjan Kline je smučal zelo slabo, Hrobat pa v skladu z njegovimi zmožnostmi. Dalo se je odsmučati vrhunsko do zadnje številke. Za Martina večkrat rečemo, da ima v nogi. Če na takšnem smuku v enem delu potaktiziraš in ne greš ''all in'' na minuti in petnajst ne moreš pričakovati kaj več. Morali bomo počakati njegovo glavo in voljo, da se bo odločil smučati, ker smuča dobro. Malo mu je zmanjkalo da bi bil med trideset. Je takšen tip smučarja kot Beat Feuz, le da ni tako prepotenten in samozavesten.''

Nato je dodal še nekaj besed o nastopu Kosija: ''On je tekmovalec, ki je odvisen od podlage in konfiguracije. Pristop, volja in tekmovalnost na dan tekme nikoli niso bili vprašljivi. Včasih gre to v napačno smer, a danes je šlo v pravo. Tu je že pred leti dobro tekmoval v superveleslalomu, tisto kvaliteto, ki jo je kazal poleti pa je prenesel sem. Čeprav mu je bilo v Lake Louisu in v Nakiski, kjer smo bili zadnje štirinajst dni težko in nič ni mogel, je ostal fokusiran. To se je tudi zahtevalo od njega in tu mu je to uspelo. To je zanj zelo dober rezultat in tudi dobrodošel za ekipo.''

Kosi pa je o svojem nastopu rekel: ''Zelo sem vesel za ta rezultat, na katerega sem čakal zelo dolgo. Le enkrat v karieri mi je uspelo biti boljši v smuku kot danes. Ob tem bi se rad zahvalil tistim, ki so mi stali ob strani, mojim najbližjim, staršem in vsem, ki so me podpirali, od opremljevalca naprej do vseh, ki skrbijo za to, da sem hiter na snegu. Vožnja je bila super, celo malo sem bil presenečen nad rezultatom, ko sem prišel v cilj, saj nisem imel občutka, da sem tako hiter. Če sem odkrit, se mi je zdelo na treningu, ko sem bil petdeseti, da sem hitrejši kot danes. Lahko rečem tudi, hvala bogu, končno je rezultat tu. A moram poudariti, da je to samo en rezultat, ki ne šteje v primerjavi s celo sezono. Jutri je nova tekma, nov dan in misli so že usmerjene naprej. Kar je bilo danes je super, zdaj pa se je treba skoncentrirati za naprej, saj bo vsak naslednji dan pomembnejši od današnjega.''

Zvočna izjava (mp3)
Klemen Kosi >>>
Peter Pen >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov