DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Za uvod Ema Klinec deveta, med 15 tudi Bogatajeva in Križnarjeva

30.11.2018

Na uvodni tekmi osme sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih za dekleta je pet Slovenk osvojilo točke, tri so končale med najboljšo petnajsterico. Najvišje, na devetem mestu, je končala Ema Klinec, sledili sta Urša Bogataj in Nika Križnar na 12. in 13. mestu.

Ema Klinec je v finalni seriji prikazala odličen skok (c) GEPA

Na uvodni tekmi osme sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske je nastopilo vseh šest Slovenk, ki so včeraj uspešno prestale zahtevne nočne kvalifikacije na srednji olimpijski skakalnici v Lillehammerju. Tudi današnja tekma je minila v zahtevnih razmerah ob malce dežja in vrtinčastem se vetru. Žal se skozi sito prve serije v finale ni uspelo uvrstiti 17-letni Jerneji Brecl, ki je na 31. mestu za skok dolg 73.5 metrov zbrala 78,1 točk. Tik pred njo je bila zmagovalka Lillehammerja izpred štirih let, Špela Rogelj s 75.5 metri in 82,9 točkami. Nika Križnar je s 83.5 metri in 96,7 točkami zasedala 23. mesto, povratnica po poškodbi Maja Vtič je bila z 81 metri in 97,5 točkami na 21. mestu. Ema Klinec je zaokrožila prvo petnajsterico, potem ko je pristala pri 85.5 metrih, zbrala pa je 103,5 točk. Najboljša je bila Urša Bogataj, lani naša skupno prav tako najboljša, ki je z 88.5 metri in 113,9 točkami zasedala 5. mesto. 

Po prvi seriji je veliko prednost imela Nemka Juliane Seyfahrt, ki je skočila 98.5 metrov, zbrala pa je 132,0 točk. Drugo mesto je zasedala branilka skupne zmage, domačinka Maren Lundby s 97.5 metri in 118,1 točkami, tretja je bila Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz z 91 metri ter 116,3 točkami.

V finalu velik napredek Križnarjeva, odlično tudi Klinčeva

Finale je s skromnimi 72 metri odprla Rogljeva, ki je s 151,9 točkami prvo letošnjo tekmo končala z eno točko na 30. mestu. Odlično je kot druga naša finalistka skočila Križnarjeva, ki je v zelo slabih razmerah skočila 89.5 metrov, z 212,7 točkami pa je ob slabem doskoku dolgo časa vodila, na koncu pa se je s 23. mesta prebila na 13. mesto. Vtičeva je v finalu pristala pri 81.5 metrih, s 194,7 točkami pa je napredovala na 20. mesto. Žirovko je prehitela šele klubska kolegica, Klinčeva, ki je doskočila pri 90.5 metrih, z 220,1 točkami pa je tudi ona napredovala na rezultatski lestvici. S 15. mesta se je dvignila na končno 9. mesto. Žal je v finalu kot edina naša nazadovala prav Bogatajeva, ki je s 85.5 metri in skupno 214,0 točkami končala tik pred Križnarjevo, torej na 12. mestu. 

Urša Bogataj je v finalu izgubila sedem mest (c) GEPA

Več kot zanesljivo je s konkurenco prvič v karieri v svetovnem pokalu opravila Seyfahrtova, ki je zmago potrdila s 97 metri in skupno 258,8 točkami. Najbližje ji je bila domačinka Lundbyjeva s skokom dneva v finalu, 99.5 metri ter 246,2 točkami, na tretje mesto je z osmega po prvi seriji skočila Sara Takanaši s 94 metri ter skupno 240,2 točkami.

Punce še v krču, pravih občutkov še ni bilo

Po tekmi je naša najboljša v Lillehammerju, Ema Klinec, povedala: "Prva tekma je bila zahtevna, moji skoki danes niso bili pravi. Malo je bilo zakrčenosti, tako da noga ni ravno "špilala". Drugi skok je bil tehnično lep in na temu bom jutri gradila naprej. Sicer pa čestitke tudi ostalim tekmovalkam, predvsem Juliane Seyfahrt za zmago. Naredila je dva odlična skoka, mi bomo pa jutri "borbali" naprej." Tekmo je podrobneje analiziran naš glavni trener Zoran Zupančič: "Težki pogoji. Verjamem, da so se punce potrudile, verjamem pa tudi, da v takih razmerah, ko so se soočale s prvim snegom in še s težkimi pogoji, so težko zbirale svoje občutke skozi pet skokov, ki smo jih tu naredili. Videli smo boljše skoke, tudi rezultatsko, na treningih, kjer je kazalo na višja mesta. A danes je bilo potrebno narediti dober skok in imeti še dobre pogoje, da se je izšlo za boljši rezultat. Mi ciljamo višje. Nekako sem zadovoljen s finalnim skokom Nike Križnar, nekako sem zadovoljen tudi s celotnim ekipnim uspehom. Seveda smo sposobni več! Pričakovali smo več od trenutno najmočnejše Eme Klinec. Žal je imela smolo Jerneja Brecl, ki je za malenkost zgrešila finalno serijo. Res pa je, da smo lahko zadovoljni tudi z Majo Vtič, ki je še vedno v zaostanku, narejenih ima še zelo malo skokov, tako da je bil njen rezultat danes. Špela Rogelj je bila danes malce zakrčena, ni v najboljši formi, mislim pa, da bo iz tekme v tekmo lažje. Vse punce so bile danes zakrčene, težko so zbirale občutke, če vsak skok dobiš drugačen sunek vetra z druge strani. To je težko."

Jutri je pred dekleti izjemno zahteven dan, saj jih po popoldanski tekmi na srednji napravi čaka zvečer uradni trening in kvalifikacije na veliki napravi.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov