DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Vid Vrhovnik norveški trojček začel z rezultatom kariere

30.11.2018

Mladinski kombinatorski svetovni prvak Vid Vrhovnik je na drugi posamični preizkušnji letošnje sezone svetovnega pokala osvojil 22. mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev v karieri.

Vid Vrhovnik je norveški trojček začel z rezultatom kariere (c) GEPA

Nordijski kombinatorci so se po uvodu svetovnega pokala v Ruki ta konec tedna zbrali v Lillehammerju, kjer jih čaka podaljšan vikend s tremi tekmami. Prva je bila tako na sporedu že danes, sprinterska preizkušnja na 5 km razdalji. Vid Vrhovnik je po zelo dobri predstavi v včerajšnji provizorični seriji v tekmovalni seriji tokrat skočil 85 metrov, s 117,4 točkami pa je zasedal 21. mesto. Njegov zaostanek je znašal minuto in 22 sekund za vodilnim Avstrijcem Franzom-Josefom Rehrlom, nasploh so bili tekmovalci zelo skupaj. Naš drugi predstavnik Gašper Brecl je s 73.5 metri zasedal 60. mesto z zaostankom 3:29 minut za vodilnim Avstrijcem.

V teku potrdil rezultat kariere

Sprinterski del 5 km preizkušnje je Vrhovnik začel v večji skupini tekmovalcev. Po 800 metrih je tekel na 20. mestu, zaostanek njegove skupine za vodilnil Rehrlom je znašal dobro minuto. Po prvem krogu oz. na polovici proge je Vrhovnik tekel v skupini sedmih kombinatorcev na 18. mestu, zaostanek se je zmanjšal na minuto. Mladinski svetovni prvak v tej disciplini je tudi 1700 metrov pred ciljem držal stik z uvrstitvijo med dvajseterico, tekel je tik pred Magnusom Krogom na 19. mestu, še vedno v večji skupini kombinatorcev, zaostanek je bil malenkost manjši od minute. Vodilnega Rehrla so tekmeci ujeli pred ciljem in na koncu se je zmage po ciljnem sprintu razveselil domačin Jarl Magnus Riiber pred Nemcem Ericom Frenzlom, Rehrl je zaostal šest sekund na tretjem mestu. Vrhovnik je v zadnjih metrih ohranil zelo dobro uvrstitev, v cilj je prišel na 22. mestu z zaostankom 57 sekund za zmagovalcem. Brecl je na koncu zaostal dobre štiri minute in je prvo tekmo v karieri med elito končal na 54. mestu.

Skoki loterija, rezerve v teku še velike, jutri nekaj novega

Mladi kombinatorec je s tem postavil najboljši rezultat kariere v svetovnem pokalu, hkrati pa je še drugič zapored osvojil točke v tej sezoni. "S tekmo sem kar zadovoljen. Uspel mi je soliden skok, sreča ni bila ravno na moji strani. Tekaško smo štartali precej hitro, poizkušal sem zdržati, tako da sem z rezultatom zadvoljen. Na skakalnici skušam biti sproščen. Vzdušje v ekipi je res dobro, tako dobro še ni bilo. Enostavno se na skakalnici ne obremenjujem s stvarmi, z vetrom in podobno. Zberem se na nalogo in poizkusim narediti kar moram. Upam, da bo šlo naprej v tej smeri. V teku se pozna, ko tečeš v skupini, bi si pa želel, da bi štartal še malce prej. Okrog 20. mesta se začne kar hitro, malce višje bi bilo super štartati," je po tekmi razmišljal mladinski svetovni prvak.

Po drugi posamični tekmi je naš glavni trener Mitja Oranič takole podal svoje videnje: "To je rezultat kariere in z 22. mestom moramo biti zadovoljni. Pri tem moramo povedati, da je bila na skakalnici danes vidna loterija in smo "potegnili kratko", imeli smo ene slabših pogojev. Vseeno pa je Vid v zelo dobri skakalni formi, tako da nas to ni tako zelo kaznovalo, kot bi nas, če forma ne bi bila dobra. Zelo dobro smo nato štartali z 21. mesta v večji skupini tekmovalcev. Vid je vse do konca zelo dobro zdržal in z 22. mestom smo lahko zelo zadovoljni. Imamo pa še veliko rezerv pri tehniki teka, pri sami taktiki in zato z optimizmom strmimo naprej."

Jutri bo v Lillehammerju na sporedu preizkušnja na 10 km, kombinatorci pa bodo najprej tekli in šele nato skakali. O formatu, ki ga na tekmah svetovnega pokala ni bilo že skoraj 10 let takole razmišlja naš glavni trener Oranič: "Včasih sta skupinskemu štartu sledila dva skoka, zdaj bo eden, a razdalja ostaja enaka, 10 kilometrov. Vsi so nervozni glede tega, saj se je generacija od zadnje take tekme do zdaj zamenjala in zato smo v pričakovanju kaj se bo zgodilo. Upam, da so tekmovalci dobro pripravljeni, še posebno Vid, da bo znal vnovčiti naše izkušnje glede svetovanja, torej da bo zelo dobro odtekel, potem pa sledi še skok na skakalnici." Vrhovnik se novega izziva veseli: "Tako še nisem tekmoval, a tekme se veselim. Pravijo, da je zelo dobro in pustil se bom presenetiti in skušal oddelati svoje naloge."


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov