Slovenska reprezentanca pripravljena na uvodne tekme sezone na Pokljuki

28.11.2018


Od nedelje naprej bo Pokljuka gostila uvod v sezono IBU svetovnega pokala v biatlonu. Naša ekipa je na novinarski konferenci spregovorila o pripravljalnem obdobju in ciljih za prihajajoča tekmovanja. Na Pokljuki je sicer že skoraj vse pripravljeno za zanimiv biatlonski praznik.Franci Petek, direktor SZS
S tem tekmovanjem se bo začelo novo olimpijsko obdobje. Želim vam, da bi že letos, že takoj začeli tako kot si želite, za to, za kar ste delali. Po drugi strani se začenja tudi novo obdobje za organizacijo tekem tukaj na Pokljuki. V tem obdobju nas čakata dva tekmovanja svetovnega pokala ter višek, svetovno prvenstvo leta 2021. Želim da bodo tudi ta tekmovanja čim bolj uspešna in da skupaj rastemo tudi na tem področju. Želim vam čim lepše uspehe tukaj doma, v temu tednu, ki prihaja, predvsem pa srečno.

Martin Kuchenmeister, v.d. generalnega sekretarja Mednarodne biatlonske zveze
Imamo odlično vreme, le nekaj snega manjka za pravo zimo, a pogoji so dobri za start. Ni lahko biti prvo prizorišče v sezoni, a prepričan sem, da bo to dobro tekmovanje.

Janez Ožbolt, vodja panoge za biatlon
Zahvalil bi se organizatorjem tekmovanja na Pokljuki, da so uspeli pripraviti to prizorišče in upam, da so pred nami lepe tekme. Kar se tiče reprezentance smo tudi mi vstopili v novo, štiriletno po-olimpijsko obdobje. Temu primerno smo tudi osvežili našo ekipo. Kot veste je z nami letos novi glavni trener Uroš Velepec in njegov pomočnik Lenart Oblak. Tu je tudi David Martin Kukovec, naš fizioterapevt. To je ogrodje naše ekipe, kar se tiče strokovnega vodstva. Z nami so tekmovalci in tekmovalke, ki bodo nastopili tu na Pokljuki, morda se nam pridruži še ena tekmovalka, to je, če izpolni mednarodno normo. V četrtek bodo namreč tri punce nastopile na tekmah v Idreju in če bo katera dosegla to kvalifikacijsko normo, se nam že v nedeljo lahko pridruži tu na mešanih štafetah. OD tekmovalcev v tej sezoni pričakujemo neke konstante in visoke rezultate. Zapisali smo cilje, ki jih bomo skušali doseči, seveda pa je tudi kaj odvisno od trenutnega navdiha, forme, mogoče tudi kančka sreče.

Uroš Velepec, glavni trener
Vesel sem, da ste se zbrali v tako velikem številu, kar pomeni, da ima ta medalja Jakova tudi neko teži pri medijih. Vesel sem obrazov, ki jih poznam že izpred let. Najprej bi se zahvalil vodstvu reprezentanc za to ponovno zaupanje. Zbrali so me da zgradimo novo zgodbo. Članske tekmovalke nimamo, Polona in Urška sta še mladinki, tako da smo veseli, da imata kvalifikacijsko normo za nastop v svetovnem pokalu, kar ni tako lahko. Poleg Jakova je med izkušenimi samo še Klemen Bauer, po poškodbi se vrača Rok Tršan, skupaj z Mitjo Drinovcem in Miho Dovžanom so malo manj izkušeni. Visoke rezultate pričakujemo od Jakova in Klemna, od ostalih pa pričakujemo korak naprej. Napovedovati rezultate je težko, tudi mene zanima kaj bo na teh tekmah, pustimo se presenetiti oziroma razveseliti.

Lenart Oblak, pomočnik trenerja
Moja vloga je zdaj drugačna, prej sem imel jaz poskrbljeno za pogoje in trening, zdaj pa je na meni in ekipi, da zagotovim dobre pogoje.

Jakov Fak
Cilji so visoki tudi v letošnji sezoni. Lanska je bilo bolj kompleksna glede samo priprave, saj smo z Urošem naredili načrt, ki me bo varno pripeljal v sezono. Izkazal se je za dobrega. Letos smo v pripravo dodali kanček več rizika, tako da upam, da bo to prineslo še kakšno dodatno iskro v sami hitrosti teka, kar mi je lani dostikrat zmanjkalo in to, da bo streljanje na vsaj takšnem nivoju, kot je bilo lani. Tako mislim, da ni kakšnega strahu, da dobre uvrstitve ne bodo prihajale redno, če bo vse tako kot si želim.

Klemen Bauer
Moj pristop je v letošnji sezoni nekoliko drugačen. Vstopam v nov cikel, zame že ne vem kateri, in temu primerno je treba tudi prilagoditi strategijo, kar smo v začetku sezone uskladili z vodstvom in Urošem. Lahko rečem, da je uvodni del priprav, ki sem ga opravil pretežno samostojno, potekal super, brez kakršnihkoli problemov, sproščeno, po drugi strani pa tudi zelo kvalitetno. V drugem delu sem se pridružil ekipi, kar je bilo nujno potrebno za kvaliteten trening v tisti fazi. Vse je šlo gladko, občutki pred začetkom sezone pa so dobri. Z novim zagonom se veselim sezone, predvsem pa uvodnih tekem na Pokljuki.

Miha Dovžan
Glede na preteklo sezono smo povečali obseg treningov. Verjamem, da bodo rezultati še boljši kot lani, da bo še več takšnih prebliskov kot lani v Ruhpoldingu. Računam na to, da bom konstanto med tečkami svetovnega pokala in da bom z izkupičkom sezone zadovoljen. Vsakemu je najlepše tekmovati doma. Proga mi zelo odgovarja, tako da upam, da bom pokazal največ kar sem zmožen v temu trenutku, rezultat pa bo tudi prišel.

Mitja Drinovec
Letos je ekipa podobna kot lani in mislim, da je vzdušje vsako leto boljše. Dobro se razumemo. Kar se tiče mojega treninga smo do zdaj naredili že toliko ur treninga, kolikor sem jih lani do konca marca, tako da se bo videl napredek. Vesel sem tudi da so na IBU-ju spremenili letnico, da katere si mladinec, tako da ponavljam prvo leto v članski kategoriji in upam, da jo dobro popravim.

Rok Tršan
Vračam se po poškodbi, a v pripravljalnem obdobju sem lahko vadil brez problemov, vse je šlo gladko. Sem zelo dobro pripravljen, tako da komaj čakam, da se vse začne. Na treningu vse zgleda spodbudno, dejansko stanje se pa potem pokaže na tekmi.

Urška Poje
Letos sem večinoma trenirala sama, saj moja bivša sostanovalka stoji na drugi strani, tam pri organizatorjih. A vsega se navadiš, šla sem v drug sistem, zamenjala trenerja tako da se stvari odvijajo nekoliko drugače. Bomo videli v sezoni, kako se bo stvar odvijala. Glavni cilj je konstantnost. Da pokažem napredek in ga uspem obdržati skozi celo sezono. Sem že dokazala, da znam presenetiti, tako v pozitivnem, kot negativnem smislu. Seveda pa je borba proti starejšim in močnejšim v temu športu težka.

Polona Klemenčič
Letos sem trenirala z Andrejo Mali in mislim, da sem se kar dobro pripravila. Upam, da bom v letošnji sezoni izboljšala rezultate, predvsem da bom bolj konstantna na streljanju.

Tim Farčnik, podpredsednik organizacijskega odbora
Vstopamo v novo olimpijsko obdobje, kar ne velja za reprezentanco ampak za vse dele panoge biatlon, se pravi tudi za organizacijski odbor Pokljuka in Športni center Triglav Pokljuka. Ta nov cikel bo za vse izjemnega pomena. Vsi ti trije deli se med seboj dopolnjujejo in vsi so podrejeni enemu cilju, to je še večji popularizaciji biatlona v Sloveniji. V organizacijskem odboru smo s pripravo začeli že v preteklem letu. S to tekmo začenjamo neko novo obdobje v smislu uvajanja novih sodelavcev v organizacijo pokljuške tekme. Ti bodo potem dopolnili ključna področja pri organizaciji svetovnega prvenstva. Če s pripravami nebi začeli že v preteklem letu potem danes nebi bili tukaj. Brez zajetne količine snega, ki je bil shranjen od lanske sezone, te tekme prav gotovo nebi bilo. Tu se gre zahvaliti celotnemu organizacijskemu odboru za predano delo in delavcem Športnega centra Triglav Pokljuka. Posebna zahvala gre tudi Slovenski vojski in ministru za obrambo Karlu Erjavcu, ki je sprejel predsednikovanje organizacijskemu odboru. Upamo, da nas v tem tednu obišče skoraj 30.000 gledalcev, kar bo lep uvod v sezono. Zavedamo se, da je to šele začetek in gremo s pokončnimi glavami proti svetovnemu prvenstvu v letu 2021.

Tomaž Šušteršič, generalni sekretar organizacijskega odbora
Dela so v polnem teku, teh nekaj dni bomo izkoristili za pripravo dodatnih količin kompaktnega snega. Shranili smo približno 25.000 kubičnih metrov snega, v zadnjih dneh pa uspeli narediti skoraj 3000 kubičnih metrov novega. Snežne padavine so bile bolj za kuliso, a so nas navdale z optimizmom, saj je bil november topel, kot ga nismo vajeni. Prijavljenih ekip je letos kar 32, 149 tekmovalcev in 142 tekmovalk ter 351 spremljevalcev v ekipah. To bo najdaljši pokljuški teden, saj bo trajal kar devet dni, seveda skupaj z dnevi uradnih treningov. Na sporedu so vse najbolj zanimive biatlonske preizkušnje in seveda tiste klasične, kot sta posamični preizkušnji, obenem pa tudi najmlajša preizkušnja, se pravi mešane dvojice, ki bodo na uvodu sezone. Ta uvod v sezono ne prinaša le daljšega programa, ki je tudi generalka za svetovno prvenstvo, vsaj po času trajanja, prinaša pa tudi daljše angažiranje vseh naših sodelavcev. Vsem se zahvaljujem, saj so na terenu praktično že 14 dni, bodo pa še skoraj nadaljnjih 14. Uvod prinaša tudi večjo odgovornost do tekmovalnih ekip, za katere je potrebno zagotoviti čim bolj enakovredne tekmovalne pogoje, kar na Pokljuki vedno poudarjamo. Poleg tekmovanj gledalce čaka tudi zanimiv spremljevalni program. V četrtek bo Pokljuka znova gostila otroke v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav, pripeljali jih bomo 2500. Zabavala jih bosta Nipke in Challe Salle, kot dve popularni imeni v glasbi. Naslednji vrhunec je vikend, 8. in 9. decembra bomo gostili Ansambel Saša Avsenika. Kot je bilo rečeno pričakujemo 30.000 gledalcev. Novost je vezana predvsem na logistiko oziroma parkiranje. Če smo bili v preteklosti vajeni, da so med tednom brezplačni avtobusni prevozi odhajali z Bleda, je tokrat celotno parkiranje za dnevne obiskovalce organizirano v industrijskem kompleksu Lip Bled na Rečici, od koder vozijo brezplačni avtobusi na Pokljuko in nazaj. Prvi avtobus bo odpeljal vsak dan tri ure pred začetkom tekme. Logistično nam pripomore tudi severna razbremenilna, obvozna cesta na Bledu, ta bo pomagala vsem, ki prihajajo iz drugih delov Slovenije oziroma ne iz Bleda. Vezano na to je tudi vabilo na uradno otvoritev te ceste, 1. decembra ob 16.00 uri.

Program tekmovanja na Pokljuki

1. december, sobota
Uradni trening     

2. december, nedelja
12.00 - Mešane dvojice 6 km / 7,5 km     
14.30 - Mešane štafete 2 x 6 km / 2 x 7,5 km     

3. december, ponedeljek
Uradni trening     

4. december, torek
Uradni trening     

5. december, sreda
14.15 - Posamično moški 20 km     

6. december, četrtek
14.15 - Posamično ženske 15 km     

7. december, petek
14.15 - Šprint moški 10 km     

8. december, sobota
14.15 - Šprint ženske 7,5 km     

9. december, nedelja
11.45 - Zasledovalno moški 12,5 km     
14.45 - Zasledovalno ženske 10 km

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov