Za uvod Višnarjeva na 12. mestu, točke še štirim našim

24.11.2018

Na uvodni tekmi svetovnega pokala sezone 2018/19 so slovenski tekači in tekačice na smučeh poskrbeli za zelo dobre rezultate, saj se jih vseh pet veseli točk svetovnega pokala.

Katja Višnar je v izločilnih bojih Ruke tekla že desetič v karieri (c) GEPA 

Skozi kvalifikacije prvega letošnjega sprinta v klasičnem koraku so se uvrstili vsi slovenski predstavniki. Med dekleti je bila najhitrejša Katja Višnar s 5. časom, Anamarija Lampič in Alenka Čebašek sta se razvrstili v drugo polovico finalistk. Med fanti sta Miha Šimenc in Janez Lampič tekla skoraj identično hitro, na koncu sta se uvrstila ob rob uvrščenih v izločilne boje.

Višnarjeva uspešno tudi skozi četrtfinalno sito

Kot prva je v izločilnih bojih nove sezone nastopila Anamarija Lampič, ki je v kvalifikacijah imela 17. rezultat med vsemi. Lampičeva, ki je v minulem tednu imela težave z boleznijo, je tekla v drugi četrtfinalni skupini ob Stini Nilsson, Juliji Belorukovi, Anni Svendson, Eleni Soboljevi in Nadine Fähndrich. Lampičeva je začela solidno, dolgo tekla okrog tretjega mesta, na znamenitem vzponu pred ciljnim spustom in ravnino je malce izgubila, a je nato zopet pridobila mesta in v cilj pritekla na 3. mestu za Nilssonov in Belorukovo z dobrim časom 2:58,05. Žal je bilo po prihodu četrte skupine v cilj jasno, da dober čas vendarle ne bo zadostoval za polfinale, saj je bil najhitrejši čas četrte skupine kar 2:55,08. Po koncu tekme so Lampičevo preplavili mešani občutki: "Vesela sem, ker sem po treh letih znova tekla v izločilnih bojih tukaj. Sem pa tudi jezna, ker bi lahko tekla veliko bolje. Upala sem, da bom med srečnimi poraženci, a četrta skupina mi je to preprečila. Sicer pa če bo šlo tako naprej s tekom, mislim, da bo v redu."

Kot druga je od naših nastopila Katja Višnar v tretji skupini skupaj z Ido Ingemarsdotter, Evgenijo Šapovalovo, Tiril Udnes Weng, Johanno Matintalo in Ido Sargent. Kot nosilka skupine je Višnarjeva, ki se je v minulem tednu prav tako ukvarjala s trebušno virozo, začela odločno in takoj krenila na prvo mesto, na vzpon pred ciljem pa je v strjneni skupini prišla ob boku najhitrejših. Na vrhu vzpona je bila na četrtem mestu, sledil pa je odličen zaključek, v katerem je za 12 stotink zaostala le za Ingemarsdotterjevo in si tako neposredno zagotovila nastop med najboljšo dvanajsterico.

V zadnji četrtfinalni skupini je Alenka Čebašek tekla ob boku Anne Dyvik, Moe Lundgren, Laure Gimmler, Grete Laurent in Andree Julin. Čebaškova je do vzpona prišla na začelju skupine, na vrhu pa je že ostala brez možnosti za uvrstitev v polfinale, saj je še vedno tekla na šestem mestu. V zaključku ni imela možnosti za preboj naprej, kamor sta se uvrstili obe Švedinji in je osvojila šesto mesto. Po koncu tekmovanja je Čebaškova povedala: "Moram reči, da sem zelo zadovoljna, ker sprint v klasiki ni moja močnejša disciplina. Res sem zadovoljna, prav vesela sem, da sem bila med trideset. To je dobra vzpodbuda za jutri in za naprej v prosti tehniki. Na tak lep način je dobro začeti sezono. Vesela sem, da je vsem uspelo, vesela sem za vso ekipo."

Katja Višnar med izločilnimi boji (c) GEPA

Šimenc na koncu premagal Lampiča

Po koncu ženskih četrtfinalnih bojev so s tekmovanjem v izločilnih bojih začeli tudi fantje, prvič tudi s slovensko udeležbo. Janez Lampič je v prvi skupini tekel skupaj z Johannesom Hösflotom Kläbom, Eirikom Brandsdalom, Callejem Halfvarssonom, Sondrejem Turvollom Fosslijem ter Aliaksandrom Voranaujem. Lampič je začel odločno in vseskozi držal stik s skupino, malce zaostanka se je nabralo tik pred glavnim vzponom. V cilj je pritekel na šestem mestu, a zadovoljen s prvimi letošnjimi točkami, naprej sta se uvrstila Kläbo in Brandsdal. Lampič je po uspešnem tekmovalnem dnevu povedal: "V kvalifikacijah sem šel malce bolj sproščeno v prvi del, skušal sem prihraniti moči za zaključek, za zadnji klanec in ravnino in to mi je tudi uspelo. Pokazali smo, da smo se dobro pripravljali na sezono. Sem pa tudi sam presenečen, da sem prišel naprej v izločilne boje, glede na to, da sem bil v zadnjem tednu v precej slabi formi in upam, da bom v prihodnosti lahko pokazal še več."

V drugi četrtfinalni skupini je Miha Šimenc tekel ob boku Aleksandra Bolšunova, Jonija Mäkija, Kasperja Stadaasa, Federica Pellegrina in Tura Sipile. Šimenc je prav tako pokazal odločen nastop, a v hudi konkurenci več kot držati stika s skupino ni mogel. Le tega je držal tudi še na zadnjem vzponu, v cilj pa je pritekel na petem mestu, kar mu je prineslo višjo končno uvrstitev kot Lampiču in lep uvod v sezono s tretjimi točkami svetovnega pokala v karieri. Po prvih letošnjih točkah je Šimenc povedal: "Res sem zadovoljen. Pričakoval sem rezultat blizu trideseterice, zdaj sem še višje in presenetil sem še samega sebe. Zadovoljen sem z uvodom, ker tudi klasika ni moja najboljša disciplina, saj sem bolj močan v prostem koraku. Čakam naslednje tekme. Že naslednji teden pričakujem še boljši rezultat, a vsaka tekma je tekma zase in tako jo bom tudi vzel in videli bomo, kam tako pridemo."

Višnarjeva ob oviranju Švedinje ponovila rezultat iz leta 2009

Po koncu četrtfinalnih bojev je bilo na sporedu polfinale z eno preostalo našo tekmovalko. Višnarjeva je tekla v drugi skupini skupaj s tremi Švedinjami, Dyvikovo, Majo Dahlqvist, Moo Lundgrem ter Finko Kristo Parmakoski in Italijanko Lucio Scardoni. Naša najizkušenejša tekmovalka je vseskozi tekla ob boku najhitrejših, najzahtevnejši vzpon je začela na zunanji strani in na šestem mestu, tam je bila tudi na vrhu vzpona. Gorenjka tokrat v zaključku ni mogla popraviti rezultata, poleg tega jo je ovirala Dyvikova, ki je nato dobila tudi rumeni karton. V cilj je na koncu Višnarjeva pritekla na šestem mestu, kar ji je prineslo še vedno končno zelo dobro 12. mesto. Po izenačenem rezultatu iz leta 2009 je povedala: "Malo je škoda, da nisem prišla naprej, ker sem se res iz teka v tek počutila bolje. V kvalifikacijah se še nisem počutila tako dobro. Tudi serviseriji so za polfinale pripravili res dobre smuči. Najbolj pomembno je to, da je forma dobra, vsakega rezultata pa je škoda, sploh ko si jezen na druge, ko ti uničijo tekmo. Letos bo še veliko tekem. Poletje je bilo v redu, zadovoljna sem s pripravami, ker sem imela precej manj bolezni kot v zadnjih dveh sezonah in upam, da se bo to pokazalo zdaj na naslednjih tekmah."

Med dekleti se je prve zmage v karieri razveselila mlada Rusinja Julija Belorukova, ki je v ciljnem sprintu ugnala Švedinji Dahlqvistovo in Ingemarsdotterjevo. Višnarjeva je bila torej 12., Lampičeva je prav tako končala med najboljšo petnajsterico, točno na 15. mestu, Čebaškova pa je tri točke osvojila na 28. mestu.

V moški konkurenci je v ciljnem sprintu Kläbo že mislil, da je opravil s tekmeci, se obrnil nazaj, takrat pa je mimo njega švignil Rus Bolšunov, ki je tako poskrbel za dvojno rusko zmago. Razočarani Kläbo je bil drugi, tretji pa še en izmed štirih Norvežanov v finalu, Brandsdal. Šimenc je vpisal šest točk za 25. mesto, Lampič pa dve za 29. mesto.

Po koncu prve tekme na mestu glavnega trenerja je svoje povedal tudi, ki je bil vesel najboljšega skupinskega štarta v sezono v zgodovini našega teka: "Od kar sem zraven, mislim, da podobnega dosežka še ni bilo. Potihem sem vedel, da smo dobro pripravljeni. Če pa bi mi včeraj nekdo dal v podpis pet uvrstitev od petih med točke svetovnega pokala, bi takoj sprejel. Zadovoljen, vesel sem. To je potrditev, da smo z ekipo pred sezono in poleti naredili korak naprej in tega se veselim! Če ne bi bilo nesrečnega dogodka s Katjo ob progi, bi bilo še bolje. Katjo sem videl na zadnjem spustu, delovala je, da ima vse pod kontrolo. Škoda, a to je šprint in to se dogaja. Rezerve za naprej so še v samem napredku pri hitrosti, vidimo da konkurenca ravno tako napreduje. Mene bolj veseli, da je led prebit, da je predtekmovalna nervoza šla danes mimo. Tekmovalci vedo, kje so in nadejam se, da bomo v naslednjih nastopih še boljši."

Jutri bo na sporedu tek na razdalji, med dekleti bosta nastopili Lampičeva in Čebaškova, med fanti pa zagotovo Šimenc, v kolikor pa bo FIS odobrila, bo štartal tudi Lampič.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov