Big Air november!

01.11.2018

Deskarji na snegu, ki so letošnjo sezono svetovnega pokala otvorili v začetku septembra s tekmo v skokih prostega sloga (big air) na novozelandski Cardroni, bodo ta konec tedna znova v akciji. V soboto (3.11.) bo namreč v italijanski Modeni na sporedu druga letošnja tekma za svetovni pokal v tej novi olimpijski disciplini. Tako kot na Novi Zelandiji, bosta Slovenijo tudi v Italiji zastopala Urška Pribošič in Naj Mekinc. Oba konec meseca (23. - 24.11.) na Kitajskem čaka še en big air spektakel – pekinški ˝Air & Style˝ s katerim se bo tudi zaključila jesenska serija tekem za svetovni pokal v tej atraktivni deskarski disciplini.


Big Air na sejmišču v Modeni: 130 × 46 m. (foto: MOON)

Urška Pribošič in Naj Mekinc sta v Modeno odpotovala danes zgodaj zjutraj, saj ju popoldan že čaka prvi uradni trening na 46 metrov visoki umetni konstrukciji, ki so jo organizatorji umestili na mestno sejmišče. Le-to v teh dneh gosti jubilejno, petindvajseto izvedbo zimsko-športnega sejma Skipass. Obiskovalci tradicionalnega sejma bodo tokrat torej poleg novosti in trendov z outdoor športne industrije ter turistične ponudbe deležni tudi ˝big air spektakla˝ z najboljšimi smučarji in deskarji prostega sloga, ki se bodo merili za točke svetovnega pokala. Med 20 deskarkami in 40 deskarji, ki se bodo borili za 50 000 švicarskih frankov težki nagradni sklad, imata pravico nastopa tudi dva naša predstavnika. Strokovni štab slovenske reprezentance, ki v ogenj pošilja dvojec ˝Urška Pribošič – Naj Mekinc˝ več pričakuje od izkušene 28–letne Blejke, ki je na prvi tekmi sezone osvojila 5. mesto. ˝Če izvede načrtovani skok, ji deseterica ne bi smela uiti, seveda pa si vsi skupaj želimo še višje uvrstitve, v sobotni večerni finale s šestimi najboljšimi dekleti. Ob napovedani odsotnosti Američank je to, na prvi pogled, lažje dosegljivo, a ne gre pozabiti na dejstvo, da je tudi brez prve velesile deskanja prostega sloga konkurenca še vedno zelo zgoščena in izostrena,˝ ocenjujejo v slovenskem taboru in hkrati dodajajo, da bo za 17-letnega Naja Mekinca v ospredju predvsem nabiranje izkušenj. ˝Od Naja letos precej več pričakujemo na tekmah v parku (slopestyle), seveda pa ponujene priložnosti za nabiranje izkušenj na specifični mestni tekmi, na umetni konstrukciji, ne gre izpustiti. Slovenija ima v tej disciplini na voljo eno mesto. Tim Kevin Ravnjak še okreva po poškodbi in operaciji, tako da bo priložnost tako v Modeni kot Pekingu dobil mladi perspektivni Mekinc,˝ pred prvo evropsko tekmo sporočajo trenerji deskarske ekipe prostega sloga, ki so v teh dneh z varovanci trenirali na avstrijskem Hintertuxu. Pogoji na ledeniku seveda letos niso idealni. Sploh, če jih primerjamo s poletnimi na Novi Zelandiji, kjer so s Pribošičevo in Mekincem, v Cardroni sta nastopila na tekmi svetovnega pokala (Mekinc tudi na Mladinskem svetovnem prvenstvu), opravili tudi izredno kakovostne tritedenske priprave.

Po prihodu z Modene se naši deskarji prostega sloga vračajo na avstrijske ledenike (Hintertux ali Kaunertal), kjer bodo opravili zaključni del priprav pred naslednjimi tekmami, ki jih čakajo na Kitajskem in v ZDA (23.- 24.11, Peking (KIT) – skoki, 6. – 8.12., Copper (ZDA) – snežni žleb, 19. - 21.12., Secret Garden (KIT) – snežni žleb).


Modena, svetovni pokal v skokih prostega sloga, spored:
Četrtek, 1.11., 14:45 – 19:15: prvi uradni trening
Petek, 2.11., 10:50 – 13:45: drugi uradni trening
Sobota, 3.11., 12:10 – 14:50: kvalifikacije, 18:30 – 20:00: finale

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov