DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Veter zmagovalec finala v Klingenthalu

03.10.2018

Finalno tekmo letošnje poletne velike nagrade v smučarskih skokih v nemškem Klingenthalu je, podobno kot tekmo v Čajkovskem, odpihnil veter.

Timi Zajc je bil najboljši Slovenec v skupnem seštevku poletne velike nagrade (c) SloSki

Smučarji skakalci, podobno kot nekaj ur prej skakalke, niso dočakali predvidene zadnje tekme poletne velike nagrade v nemškem Klingenthalu. Žirija tekmovanja je danes sestankovala cel dan in potem, ko je bila najprej odpovedana ženska tekma, je po nekaj prestavitvah odpadla še moška tekma. Fantje so tako od predvidenih enajstih posamičnih tekem letos opravili z devetimi, na katerih je največ, 555 točk, zbral Rus Jevgenij Klimov, ki je dobil tudi tekmo v Courchevelu. Drugo mesto v skupnem seštevku je zasedel Nemec Karl Geiger s 416 točkami in zmagama v Rašnovu, tretji je bil najboljši Poljak, Piotr Zyla s 382 točkami ter delitvijo zmage v Einsiedelnu z rojakom Kamilom Stochom, ki je dobil prve tri tekme sezone. 

Najboljši naš je bil prvič Timi Zajc na 13.mestu s 142 točkami, potem ko je nastopil le na petih tekmah, najvišje pa je bil v Courchevelu tik pod odrom za zmagovalce. S skupno 31. mestom in 5. mestom v Hakubi se lahko pohvali Jurij Tepeš, Anže Lanišek je nanizal dve uvrstitvi med dvanajsterico, Jaka Hvala dve med petnajsterico, točke pa so vpisali še Tomaž Naglič, Robert Kranjec, Domen Prevc, Rok Tarman in Bor Pavlovčič

Zajc kljub daljšemu premoru z dobrimi občutki

Po nehvaležnem koncu sezone, ko je veter tri ure trenerje in skakalce puščal v negotovosti je nekaj misli strnil Timi Zajc, ki se je v tekmovalni ritem vrnil po mesecu in pol premora: "Za enkrat se počutim zelo dobro. Malo težav sem imel na manjši skakalnici v Hinzenbachu, a menim, da bi tukaj v Klingenthalu lahko naredil kar dober rezultat. V tem tekmovalnem premoru sem imel podoben fokus, kot ga bom imel zdaj do zime. Morda je bilo več skakanja, zdaj ga bo malo manj in več fizične priprave. Sicer pa mislim, da bo proces kar enak." Zajc je prvič med elito nastopal konstantno dobro: "Rezultati pomenijo, pokažejo, koliko sem delal pred poletjem in iz kakšne forme grem lahko v zimo. Čisto točno še ni določeno kako bodo potekale priprave, a upam, da bom lahko naredil čim več in čim bolje, da v zimo pridem čimbolje pripravljen."

Glavni trener naših skakalcev, Gorazd Bertoncelj, je najprej orisal današnji dan v vetrovnem Klingenthalu: "Danes je bilo nemogoče izvesti tekmo, za to ni bilo niti najmanjše možnosti. Vetrovne razmere niso dopuščale niti enega skoka predskakalca. Na tak način smo zaključili poletno sezono in zdaj prihaja nova zimska sezona. Mi smo si danes želeli tekme, včeraj smo bili v kvalifikacijah dokaj solidni. Štirje posamezniki so bili v stiku z najboljšimi, vsaj po zaostanku. Če bi bila tekma normalna, bi si jo vsekakor želeli." Nato je Bertoncelj še povzel letošnjo poletno veliko nagrado s slovenskega zornega kota: "Po samih rezultatih sezona ni bila nič posebnega z izjemo Timija Zajca. Na tekmah smo zelo prevetrili poletno ekipo. Testirali smo tekmovalce, vsak je dobil svojo priložnost. Res pa je, da smo bili pod pričakovanji, a sem optimističen za zimsko sezono. Na razpolago imamo še natanko en mesec in pol, da se še marsikaj postoriti tako na področju tehnike kot motorike in tekmovalne opreme. Nekaj časa imamo, če smo dobro delali, lahko še to izboljšamo, izbrusimo. Mislim pa, da se je pokazalo, da imamo nekaj fantov, ki so sposobni biti v svetovnem vrhu." 

Mogel je pripravljen za svetovni pokal

Vroča tema letošnjega poletja so bili znova tekmovalni dresi, saj vse do zadnjih tekem ni minila serija, ko kontrolorji ne bi kar po vrsti diskvalificirali velikega števila tekmovalcev. Gorazd Bertoncelj pravi, da s tem ne bo več večjih težav: "V zadnjem času smo se strogo držali FIS pravil. Na zadnji tekmi je bila oprema v redu in zdaj se dosledno držimo teh pravil. Res pa je, da je bila kontrola bolj poostrena, bolj so striktni do vseh in upamo, da bo tako tudi naprej." Za konec je Bertoncelj pokomentiral še odlične rezultate 17-letna Žaka Mogela, ki je Sloveniji preko celinskega pokala zagotovil dodatno kvoto v prvi periodi svetovnega pokala: "Žak Mogel je že prejšnjo zimsko sezono opozoril nase, da je izjemen talent, nadarjen tekmovalec. Z njim se je delalo postopno, zdaj pa je že na takem nivoju, da bo lahko uspešno nastopal na tekmah svetovnega pokala."

Svetovni pokal se začne v Wisli 16. novembra s kvalifikacijami.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov