DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Finalno tekmo odpihnilo, Ema Klinec skupno le za Takanašijevo

03.10.2018

Vetrovni Klingenthal je še enkrat več upravičil svoj sloves in onemogočil finalno preizkušnjo za dekleta za letošnjo veliko nagrado. Težko pričakovan prvi finale ob boku fantov je tako odpihnil veter in Sara Takanaši je dobila tudi sedmo izvedbo tega tekmovanja! Odlično poletje pa je tudi za našo Emo Klinec, ki je skupno zaostala le za izvrstno Japonko, vrhunec pa je bil zagotovo v Čajkovskem, ko je ugnala vso konkurenco.

Slovenskih šest na finalu v Klingenthalu, ki ga ni bilo (c) SloSki

Skupno tako visoko nobena izmed naših tekmovalk še nikoli ni bila. Do letos je med najboljšo trojico končala le Katja Požun, ko je bila leta 2013 na tretjem mestu. 

Odkritje poletja je v naši reprezentanci zagotovo mlada Jerneja Brecl, na koncu skupno na 11. mestu, tudi sveža svetovna rekorderka med dekleti, potem ko je v Čajkovskem skočila 140 metrov. Rezultat sezone je članica velenjskega kluba postavila prav v Čajkovskem s šestim mestom, med deseterico je bila tudi v Frenštatu. Špela Rogelj je skupno končala tik za njo na 12. mestu, odlična četrta je bila na prvi tekmi v Frenštatu, potem ko je postajo v Courchevelu izpustila. 

Tik za najboljšo petnajsterico je končala Urša Bogataj, ki je najboljši rezultat poletja, 11. mesto dosegla v Frenštatu, Nika Križnar je bila 18., najvišje je prav tako segla v Frenštatu s 13. mestom. Šesta Slovenka s točkami v tem poletju je mlada Bohinjka Katra Komar, ki je skupno osvojila 34. mesto, točke pa je osvojila v Hinterzartnu in Frenštatu. V pokalu narodov so naša dekleta znova zaostale le za Japonsko, tako kot že lani, leta 2015 in 2014. Vse izvedbe je dobila Japonska, naša reprezentanca je bila leta 2013 še tretja. 

Klinčeva druga po števlu zmag poleti

Za konec še impresiven podatek o številu posameznih zmag - poletna velika nagrada za dekleta je v sedmih sezonah ponudila 30 tekem. Sara Takanaši je zmagala kar na 23 preizkušnjah, drugo mesto si s po dvema zmagama delita Kanadčana Alexandra Pretorius in Ema Klinec, po eno zmago imajo Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz, Nemka Katharina Althaus in Japonka Juki Ito. 

Po končanem poletnem delu sezone na mednarodni ravni je takole občutke strnila druga skakalka poletja, Ema Klinec: "Občutki so v redu. Predvsem sem zadovoljna z zadnjim delom poletja, ko sem prenesla tudi tiste stvari za katere smo se dogovorili, da jih moram prenesti na tekmo. Spremenila sem star način priprave na tekmo, ki mi očitno ni odgovarjal, saj sem v preteklosti imela težave s finalnim skokom. Tako je bilo tudi večino poletja, a nato je bilo v redu. V tem primeru bi se zahvalitla trenerjem in ekipi, da smo s poletjem uspešno zaključili in zdaj je na nas, da se uspešno izpilimo do zime."

Ema Klinec, Sara Takanaši in Maren Lundby so bile najboljše tri v poletju 2018 (c) FIS

Do zime ostajata dobra dva meseca, kako jih bodo preživele naše reprezentantke odgovarja Ema Klinec: "Trener ima v glavi sigurno že postavljene smernice od spomladi. Kakšni detajli se spremenijo glede na vreme, a tudi nam je v bistvu že predstavil to pot, kako naj bi izgledalo v prihodnjih dveh mesecih. Pomembno se mi zdi le to, da ostanem zbrana na skokih in na tistih občutkih, ki smo si jih zdaj postavili. To naj se ohrani do zime oz. tiste malenkosti naj se še nadgradijo. Vzdušje v ekipi je v redu, zelo sproščeno. Počutim se zelo dobro. Na nas je, da to peljemo naprej."

Za konec je črto pod poletno veliko nagrado Klinčeva potegnila še z mislijo o tem, kaj ji skupno drugo mesto pravzaprav pomeni: "To mi pomeni potrditev tega, da zmorem biti pri vrhu in predvsem to, da smo na pravi poti. To kar delamo na treningih, se kaže tudi na tekmi. To je vse. Najpomembnejši so skoki, rezultat pa je pika na i, kateremu se lahko nasmehneš in greš potem nazaj na trening, da še naprej osvajaš takšne rezultate oz. delaš dobre skoke."

Črto pod najuspešnejšo poletno sezono je potegnil tudi glavni trener, Zoran Zupančič, ki je reprezentanco prevzel po končani lanski zimski sezoni: "Če ne bi verjel v takšne rezultate, se v to niti ne bi podal. Mi imamo sedem punc, vse so z najboljšo predispozicijo. Imamo najbolj mlado in udarno ekipo na katero lahko računamo v prihodnosti. Tega se lahko veselimo, a potrebno bo delati, tako kot smo si to vse skupaj zastavili že od začetka. Zdaj moramo to zapeljati v zimo, tudi to je težko, da ostaneš na visokem nivoju, zdaj ko ne bo več tekmovalnega ritma. Zdaj se vračamo domov na treninge, čakajo nas državna prvenstva in nekje v začetku novembra, ko bo že dišalo po snegu čim prej na kakšen trening na ledeno smučino. Potem pa so tu že prve tekme v Lillehammerju." Kot je povedal Zupančič, jih do tja čaka še precej dela: "Nekatere stvari bi radi še preizkusili pri opremi. Moram reči, da so se letos vse korekture, ki smo jih naredili, izkazale kot zelo dobre. Nekaj novosi še imamo oz. še nekaj stvari moramo preizkusiti do zime. Nekaj tekmovalk mora seveda še izpiliti svojo formo. Lahko pa rečem, da so vse tekom poletja pokazale zelo lepe skoke na visokem nivoju, medtem ko je to potem težko, da takšne skoke prikažeš ravno na tekmovanju. Skoki niso vedno stabilni. Na stabilnosti imamo še nekaj stvari za urediti."

Zimska sezona se za dekleta na najvišji ravni začne 29. novembra v Lillehammerju s kvalifikacijami na srednji skakalnici. Takrat bo v naši reprezentanci tudi Maja Vtič, ki po rehabilitaciji kolena že uspešno opravlja s tehničnimi treningi na skakalnici. "Z Majo sem zelo zadovoljen. Rehabilitacija je v drugem delu, ko se je pridružila, ko je začutila, da bo lahko več z nami, šla odlično. Maja je prve skoke napravila na 80-metrski skakalnici v Planici. Nekaj skokov je nato naredila še na 90-metrski skakalnici v Planici, zdaj pa odhaja na treninge v Kranj na 100-metersko skakalnici. Mislim, da se bo s tem v popolnosti lahko priključila ekipi. Je pa res, da bo potrebno njeno koleno čuvati, biti previden in je brez potrebe ne obremenjevati. Le toliko kolikor je potrebno, da bo na skakalnici lahko naredila najboljše skoke. Vidi se, da je izkušena tekmovalka, da je že bila vrhunska tekmovalka in je trenutno na zelo dobri poti. Pokazala je  res lepe skoke že takoj na začetku ob vrnitvi na skakalnice," je še sklenil Zupančič.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov