Na južno poloblo tudi ekipa hitrih disciplin

23.08.2018


Po dolgih tednih kondicijskih priprav in nekajdnevnem treningu na snegu se moška ekipa za hitre discipline, ki jo sestavlja peterica smučarjev, odpravlja v Čile, v stalno bazo za priprave v La Parvi. Mesec dni treningov na snegu, ki bodo začinjeni tudi s tekmami, predstavlja najpomembnejši del sezone, saj pomeni osnovo za prihajajočo zimo.FOTOGALERIJA >>>

Peter Pen, glavni trener
Narediti moramo količinsko veliko treningov, ki morajo biti tudi raznovrstni. Izkoristiti moramo razmere, ki so tam, tako da lahko menjamo različne konfiguracije terenov. Moramo tudi preizkusiti nove smuči, jih ''razvoziti'', tako da bodo serviserji dobili povratne informacije. Potem sledijo treningi smuka in zadostna količina treningov slaloma in veleslaloma. Nastopili bomo tudi na preglednih tekmah, da vidimo, kje smo. Fantje so sicer navajeni tekmovati že na treningih, če pride vmes kakšna tekma, pa je to seveda dobrodošlo. Te tekme niso tako psihično zahtevne, kot tekme svetovnega pokala, tako da to naredimo mimogrede, isti dan namreč tudi treniramo.

Dani Ošep, kondicijski trener
Po pogovoru z glavnim trenerjem Penom, sem se letos priključil ekipi. S fanti smo se dobro ujeli. Skoraj vsi so z mojega konca, tako da se praktično vsak dan vidimo in sodelujemo. Najprej smo analizirali njihovo prejšnjo pripravljenost, njihove pomanjkljivosti in prednosti ter temu primerno pripravili načrt treningov. Vse je potekalo kot je treba, v celoti, ni bilo poškodb, zelo dobro. Lahko rečem, da so v temu trenutku dobro pripravljeni, kar so pokazala tudi testiranja. So na višjem nivoju, kot so bili lani.

Boštjan Kline
Zadnja dva meseca smo se fizični pripravljali, tako da bomo zdržali te treninge, da lahko zdržimo kakšno vožnjo več. Je res, da bo to dolgo obdobje in da bomo na precejšnji višini, spali bomo na 2700 metrih, na kar se prej ne moreš pripraviti. Tam sem že bil, ko se dela se dela, ko je na vrsti počitek, je počitek. Dobro se moraš regenerirati, da lahko zdržiš štiri tedne. Menjava opreme je izziv. Predvsem sem radoveden. Moram preizkusiti tako čevlje kot smuči, da vidim, kaj mi bo ustrezalo. Vzeti si moram čas, res pa je, da gremo tja trenirati, tako da bi bilo dobro, da v drugi tretjini zaključim s tem, da najdem tisto, s čemer bom tudi tekmoval oziroma se dobro počutil. Posvetil se bom tudi taktiki, tako da bom stopnjeval do tistega ''dirkaškega'' dela. Rad bi izboljšal tudi skoke in aerodinamiko pri skokih, saj mislim, da gre tam veliko časa. Tudi na tehniki lahko vedno kaj narediš, predvsem pa želim nazaj dobiti tisto hitrost, ki sem jo imel.

Martin Čater
Prvi teden bom dal poudarek predvsem tehniki in tehničnim disciplinam, tekmovali bomo tudi v veleslalomu. V nadaljevanju bodo sledili klasični treningi smuka in superveleslaloma z raznimi elementi hitrih disciplin. Mislim, da lahko naredim največji napredek v ravninskih delih, kjer sem ponavadi izgubil največ časa. Se pravi, da se moram izboljšati predvsem v drsenju in na temu bomo delali.

Klemen Kosi
S pripravami sem zadovoljen, niso pa bile lahke, tako da sem vesel, da je ta težji del kondicijskih priprav za nami. Zdaj je pred nami še težji, smučarski del, tu govorim o smučarskih naporih in prenašanju mraza na južni polobli. Na sporedu bo tudi nekaj tekem, tako da se bomo morali še toliko bolj skoncentrirati. Potrudili se bomo, da bomo ohranili določene stanice, saj vemo, da je v prejšnjih sezonah tam tudi meni kar dobro uspevalo. Teh priprav se veselim, vem pa, da bodo dolge in naporne.

Miha Hrobat
Tja grem če četrto leto. Prvič je bilo prisotno veliko navdušenje, saj nisem vedel, kako bodo stvari izgledale, prav tako nisem še nikoli treniral štiri tedne skupaj. Zdaj je iz leta v leto lažje. Pričakujem nadgradnjo dela iz prejšnjega leta, rad bi izboljšal ''glide'' zavoje, saj vem, da sem tam najšibkejši. Na tehničnih delih sem lahko zelo konkurenčen, v teh zavojih pa ne, tako da bi se rad skoncentriral na to in našel prave nastavitve smuči in čevljev.

Tilen Debelak
To zdaj je za nas sigurno najbolj pomemben del priprav. Samo v Čilu lahko treniramo smuk več kot minuto in superveleslalom več kot minuto in dvajset sekund. To je baza za celotno sezono in za to smo se posebej fizično pripravili. Moj načrt je, da ponovim osnove iz lanske sezone in nato čim prej pridem na nivo, ki sem ga pokazal že lani. Nato želim še izboljšati stvari.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov