DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Ema Klinec v Courchevelu zaostala le za Saro Takanaši

10.08.2018

Na drugi tekmi poletne velike nagrade v smučarskih skokih v francoskem Courchevelu je Ema Klinec osvojila odlično drugo mesto le za zmagovalko Saro Takanaši.

Ema Klinec je v Courchevelu zmagala leta 2013, danes pa je še drugič stopila na oder za zmagovalke na tekmi poletne velike nagrade (c) SloSki

Druga tekma poletne velike nagrade v smučarskih skokih za dekleta je prinesla že tudi preizkušnjo na veliki skakalnici v Courchevelu, kjer se je na štartu pojavilo le 33 tekmovalk, prvič tudi lanska zmagovalka svetovnega pokala Maren Lundby, tako da kvalifikacij niti ni bilo potrebnih. Zoran Zupančič je v Francijo popeljal štiri tekmovalke, predvsem Ema Klinec pa je na jutranjem treningu zablestela z neuradnim ženskim rekordom naprave pri 137 metrih. V prvi seriji je nato imela ene slabših pogojev, skočila kljub temu 120.5 metrov, s 102,8 točkami pa je zasedala visoko četrto mesto. Vodila je Sara Takanaši s 120 metri ter 112,1 točkami pred Nemkama Juliane Seyfahrt s 120.5 metri in 104,2 točkami in Katharino Althaus s 117.5 metri in 103,4 točkami. Urša Bogataj je s 111 metri in 84,0 točkami zasedala 15. mesto, Nika Križnar je s 107.5 metri in 78,4 točkami zasedala 17. mesto, Jerneja Brecl pa je s 96 metri in 57,7 točkami zasedala 26. mesto.

V finalni seriji je Breclova s 108.5 metri in skupno 150,6 točkami napredovala na 24. mesto, pridobile pa so tudi ostale skakalke. Križnarjeva je s 120 metri in 190,1 točkami napredovala na 14. mesto, tik pred njo je končala Bogatajeva s 117.5 metri v finalu in 193,3 točkami. Odličen skok pa je znova uspel Klinčevi, ki je v drugi seriji najdaljša s 131.5 metri, s skupno 238,9 točkami pa je končala na odličnem drugem mestu. Njenemu izzivu je v finalu z enako daljavo odgovorila le Takanašijeva, ki je na koncu zbrala 253,1 točk in tako slavila še drugo zmago v tej sezoni. Tretja je bila njena rojakinja Juki Ito s skupno 234,1 točkami.

V našem taboru zelo zadovoljni, daleč niso niti ostala dekleta

Po tekmi je bila članica SSK Alpina Žiri seveda lahko dobre volje: "Na jutranjem treningu me je kar malce presenetilo, da sem skakala tako dobro. To je bil potem tudi izziv, da prenesem na tekmo. Zadovoljna sem, da sem bila že na treningu povsem mirna, saj se že tam včasih pojavi kakšna nervoza, tokrat pa se ni. Kar moram še popraviti je, da odstranim slabe občutke pred prvim skokim, ki jih imam iz preteklosti. Ko bo še tam noga "zaigrala", tehnično gledano, je bil skok sicer lep, a nogo sem čutila šele v drugem skoku in takrat je bilo lepo poleteti in tudi pristati." Ema Klinec je očitno hitro popravila nekaj stvari, o katerih je govorila po prvi tekmi v Hinterzartnu, a dodaja: "Najtežje je ljudem govoriti kaj ni dobro, ker so potem vsi pozorni na to, ali ti to uspe popraviti ali ne. Jaz sem res vedela kaj je narobe. Na sebi sem morala narediti veliko, da sem to popravila tudi na tekmi in to mi je motivacija, da bom še naprej trdo delala, da odpravim napake, ki se še pojavljajo. Predvsem tiste, v prvem skoku." V Courchevelu se je Klinčevi znova uspelo prebiti na zmagovalni oder, še drugič po zmagi leta 2013: "Očitno mi leži. Sem se vedno rada vrnem, a res je, da je potrebno tudi dobro skočiti. Imam tudi nekaj slabših rezultatov tu, tako da rezultat ni odvisen le od skakalnice, temveč od samih skokov."

Prvih stopničk na najvišji ravni je bil po svoji drugi tekmi z dekleti razumljivo vesel tudi Zoran Zupančič, ki je po tekmi povedal: "Stopničke niso dosegljive kar tako. Tudi ostale naše tekmovalke pa zdaj vidijo, da nam to lahko uspe. V zadnjem obdobju sta super formo na treningih že pokazale tudi Urša Bogataj in Jerneja Brecl. Ema je super skakala na zadnjem treningu v Planici in je to prenesla tudi v Courhevel. Že dopoldne je na treningu izenačila rekord skakalnice, na tekmi pa je naredila dva zelo lepa skoka, kar je bilo dovolj za drugo mesto danes." Zupančičeve besede, da konkurenca ni nedosegljiva, tista najboljša, so se hitro izkazale za resnične: "Vem, da imamo do zime še kar nekaj časa, opazujemo tudi ostale, vidimo pa, da imamo še nekaj dela. Nekaj koščkov še moramo urediti in jih na koncu sestaviti v celoto. Upam, da nam bo to do zime uspelo, da bomo v zimskem času še močnejši. Trenutno je vse zelo v redu, vse tekmovalke so v določenem obdobju pokazale zelo dobre skoke, kar je za ta trenutek dovolj. Zdaj moramo nekaj narediti še na opremi, nekaj še na sami pripravi za tekmovanje, torej na samem pristopu in pripravi v glavi."

Naslednji tekmi bosta na sporedu prihodnji konec tedna v češkem Frenštatu znova na srednji skakalnici. V slovenski ekipi bosta poleg četverice, ki je nastopala v Courchevelu znova tudi Špela Rogelj in Katra Komar, ekipi pa se bo na treningu po rehabilitaciji kolena kmalu znova pridružila tudi Maja Vtič.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov