Snežni treningi v Argentini pred vrati

06.08.2018


Četverica slovenskih smučark se odpravlja na snežne treninge v argentinsko Ushuaio. Tri članice ekipe za svetovni pokal, Ana Bucik, Maruša Ferk in Meta Hrovat ter članica ekipe za evropski pokal Klara Livk, so danes opravile še z zadnjimi testiranji, na pot pa se bodo podale v četrtek. Na južni polobli bodo ostale vse do 3. septembra.FOTOGALERIJA >>>

Odgovorni trener ženskih reprezentanc Denis Šteharnik je za glavni cilj izpostavil željo po tem, da se kar najbolje izkoristi zadnji del treningov v Argentini, k čemur bo seveda vodila dobra kondicijska priprava, ki je v letošnji sezoni nekoliko spremenjena. Slovenski četverici smučark se ne bosta pridružili Ana Drev in Tina Robnik. Prva bo trenirala po prilagojenem programu, slednja pa bo po načrtih odšla na sneg sredi septembra.

Šteharnik je o Drevovi in Robnikovi dejal: ''Za Ano bi bilo neprimerno, da bi šla na tako intenziven, 3-, skoraj 4-tedenski trening. Njeno koleno tega na zdrži, tako da bo po prilagojenem programu delala doma oziroma na evropskih ledenikih. Delala bo 4- ali 5-dnevne treninge, potem imela premor in tako dalje. Trener in serviser bosta z njo, tako da bo imela pogoje za dober trening. Tina se vrača po poškodbi, zdaj je v fazi kondicijskih priprav. Računamo na to, da bo šla na sneg nekje po 18. septembru. Dobro napreduje, čeprav ni šlo čisto brez težav. Še vedno je prevelika razlika v moči med zdravo in tisto nogo, ki se zdravi. Zdaj je najbolj pomembno, da v tem času poskušamo izenačiti to moč. 18. septembra ima pregled pri svojem zdravniku, ki ji lahko da zeleno luč za sneg. Potem pa se začne program, to pomeni prosto smučanje, mogoče delo z demonstratorjem, se pravi uvajanje nazaj, tako da jo čaka še precej dela. Upamo, da ne bo imela težav in da se bo čim prej vrnila na stara pota.''

Po tem je še povzel načrt dela: ''Priprave v Ushuaii bom razdelil na tri dele. Prvi del je uvajalni, kar pomeni, da ko pridemo tja se moramo navaditi na časovno razliko in na zimske razmere. Ko se ta zaključi bomo naredili en dan premora in začeli z osnovno vadbo slaloma, veleslaloma in superveleslaloma. To bo trajalo en teden, potem znova sledi premor, nato pa pride na vrsto najpomembnejši del. Punce bodo že prilagojene in nasmučane, tako da bomo lahko šli v visoko intenzivno vadbo. Od teh vadb bi radi dobili čim več. To so razni situacijski treningi, različne postavitve, tereni in podlage. Pri vsemu se bo meril čas, tako da se lahko tudi preverja material. Tako lahko vidimo kateri modeli smuči se dobro obnašajo, katere nastavitve čevljev so pozitivne in katere ne. Ko se vrnemo domov po sledil kratek premor in nato dva obnovitvena cikle kondicije. Potem se v bistvu začne piljenje na evropskih ledenikih, na teh krajših treningih. Takrat bi seveda že želeli imeti bolj jasno sliko.''Ana Drev
Po sezoni sem rabila kakšen mesec dni časa, da sem ugotovila, ali bi še nadaljevala kariero. Ko sem se odločila je z ramen padlo kar veliko breme. Vesela sem bila, da sem se tako odločila. Potem sem sicer imela nekaj težav z vnetjem tetiva kvadricepsa, tako da sem malo več počivala, a zdaj že normalno treniram. Da ne grem v Argentino smo se odločili zato, ker so štirje tedni strnjenega treninga in ne želim, da se ponovi kakšno vnetje, tako da bom trenirala v manjših sklopih.

Meta Hrovat
Poletje je bilo kar delavno, tako da nisem imela kaj dosti časa zase. Takoj po koncu sezone je prišla na vrsto matura, tako da sem se moral kar precej učiti. Potem so se takoj začele kondicijske priprave. Celo poletje sem malo načrtovala obisk morja, a mi še ni uspelo iti, tako da bom šla po Argentini. Letos je bilo prvič, da smo imele kondicijske priprave res skupaj in mislim, da smo res zelo dobro delale. Počutim se močno in pripravljeno. To je zelo pomembna stvar pred tem, ko grem za dlje časa na sneg.

Maruša Ferk
Smolo sem imela, ko sem se poškodovala na zadnji tekmi, saj potem nisem mogla delati toliko na bazi, kot sem si želela. Na začetku kondicijskih vadb je bilo kar težko, predvsem prva dva tedna. A potem sem prišla na želeno raven, vsak teden sem lažje prenašala napore. Vez v kolenu drži, včasih začutim kakšno bolečino, zato smo v zadnjem tednu malo spremenili program. Na temu zadnjemu testu sem videla, da je koleno spočito. Veliko delamo tudi na prehrani in mislim, da smo naredili korak naprej.

Ana Bucik
Kondicijsko gledano so stvari letos drugačne.. Mislim, da je bilo vse na višjem nivoju in bolj intenzivno, tako da se je bilo na začetku kar malo težko prilagoditi. Mislim, da smo naredili korak naprej, počutim se zelo dobro, sem močna, to je tisto, kar sem si želela. Treba bo dodati še nekaj fines pred samo sezono, a glavni del je za nami. Kar se tiče smuči sem zelo motivirana za to, da jih preizkusim še na temu snega v Argentini. Mislim, da je bila odločitev, da zamenjam opremljevalca prava, saj se na smučeh počutim zelo dobro in se veselim vseh treningov, ki prihajajo.

Klara Livk
Počutim se super, je pa dosti sprememb. Kondicijske priprave smo imeli ves čas skupaj. Mislim, da smo vse naredile zelo dobro, tako da upam, da se bo to, da smo dobro pripravljene, zdaj videlo tudi na snegu.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov