DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Za uvod Ema Klinec na šestem mestu

28.07.2018

Na uvodni tekmi poletne velike nagrade v smučarskih skokih za dekleta je bila najboljša Slovenka Ema Klinec na 6. mestu, med deseterico je končala tudi Urša Bogataj.

Ema Klinec je na prvi tekmi skočila najvišje od slovenskih tekmovalk (c) SloSki

Smučarke skakalke so v novo, poolimpijsko sezono, krenile z novim trenerjem Zoranom Zupančičem in novim pomočnikom trenerja, Anžetom Lavtižarjem. Slednja sta krst na mednarodnih tekmah doživela že na tekmah FIS pokala v Beljaku v začetku julija, tokrat ju je čakal še krst na tekmah najvišjega nivoja v Hinterzartnu. Skozi včerajšnje kvalifikacije v Nemčiji se žal ni uspelo prebiti Špeli Rogelj, ki je bila diskvalificirana zaradi neustreznega dresa (0,5 cm v razkoraku). Na današnji tekmi je tako nastopilo pet skakalk.

Po prvi seriji je bila sijajna tretja Urša Bogataj, ki je skočila 95 metrov, zbrala pa je 110,9 točk in je bila najboljša od "preostalega sveta". Vodila je namreč Japonka Sara Takanaši s 105 metri ter 128,5 točkami, veliko je zaostajala njena rojakinja Juki Ito s 105.5 metri (izenačen ženski rekord Takanašijeve iz leta 2013) in 117,3 točkami, imela je občutno večji odbitek za veter. Četrta domačinka Katharina Althaus je s 94.5 metri zbrala 109,5 točk, peta je bila Avstrijka Jacqueline Seifriedsberger s 107,7 točkami za enako daljavo kot Nemka. Nato pa že Ema Klinec na 6. mestu s 97.5 metri, a večjim vetrovnim odbitkom, zbrala pa je 107,4 točk. 

Nika Križnar je po prvi seriji zasedala 17. mesto s 86 metri ter 86,4 točkami, prve točke poletne velike nagrade v karieri sta si zagotovili Katra Komar na 26. in Jerneja Brecl na 27. mestu po prvi seriji. Dodajmo, da je mlada Komarjeva kot ena izmed le treh prejela celo dodatek za veter, največjega med vsemi.

V finalu mesta izgubila žal le Bogatajeva

V finalni seriji je pravi skok pokazala Breclova, ki je pristala pri 94 metrih in se s kupno 170,5 točkami prebila vse do 18. mesta. Komarjeva jje pristala pri 85 metrih, 152,6 točk pa je bilo dobolj za končno 24. mesto. Rezultat iz prve serije je v finalu popravila tudi Križnarjeva, ki je z 91.5 metri in skupno 182,9 točkami končala na 15. mestu. Šesto mesto je zadržala Klinčeva, v finalu je skočila 92 metrov, zbrala pa je 209,4 točk. "Tekma mi daje motivacijo za naprej. Očitno bo potrebno določene stvari spremeniti. To sem zdaj res spoznala. Zdaj se že nekaj časa vrtim okrog 6. - 10. mesta, kar je sicer zelo lep rezultat, ki sem ga vesela, a dejstvo je, da so bili to povprečni skoki. To bo potrebno popraviti. Na treningu bo potrebno delati na samozaupanju. Na treningu je določenim stvarem potrebno bolj slediti, vedeti na čem delam in potem to tudi prenesti na tekmo. Težava je na sami tekmi, kjer se včasih malce zgubim. Na treningu mi gre zdaj že kar dobro. Nekaj časa je še, a ko pridemo domov, bo potrebno pošteno prijeti za delo."

Žal stopničk ni ubranila Bogatajeva, ki se ji je finalni skok povsem ponesrečil, pristala je pri 86 metrih, s skupno 196,5 točkami pa je bseeno končala na solidnem 10. mestu. 

Razred pred konkurenco je bila ob odsotnosti Maren Lundby Sara Takanaši, ki je gladko zmago potrdila s 103 metri v finalu in s skupno 254,4 točkami. Itova je skočila 99.5 metrov in je zbrala 234,8 točk, na stopničke se je s sedmega mesta po prvi seriji prebila domačinka Ramona Straub s 95.5 metri ter 214,7 točkami.

Po tekmi je Zoran Zupančič takole potegnil črto: "Za nami je prva tekma na najvišjem nivoju in lahko rečem, da smo na tekmi, glede na priprave in tudi na skoke na tem prizorišču še danes v poizkusni seriji, potegnili najmanj kar se je lahko. Imeli smo tudi nekaj smole, tekmovalke so se nekoliko "potresle". Rezultati so kljub temu spodbudni, solidni, veseli pa samo dejstvo, da imamo kljub tako odskakani tekmi kar nekaj rezerv. Smo julija, čaka nas še veliko dela, konkurenca pa je, z izjemo Japonk, zelo dosegljiva." 

Naslednja tekma poletne velike nagrade za dekleta bo na sporedu 10. avgusta v francoskem Courchevelu, kraju edine slovenske ženske zmage. To je Emi Klinec uspelo leta 2013. Zoran Zupančič bo z dekleti do tekem čez dva tedna treniral v Sloveniji, v Francijo, kjer bo tekma na veliki, 120 metrski napravi, pa bo odpeljal Klinčevo, Bogatajevo, Križnarjevo in Breclovo. 


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov