DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Peter Prevc po drugi operaciji gležnja na nove treninge počasi

18.07.2018


Naš najboljši smučarski skakalec zadnjih let, Peter Prevc, je danes ponovno prestal poseg na levem gležnju, ki mu je prekrižal zastavljene načrte za letošnjo poletno sezono. Po minuli sezoni tekmovanj, natančneje 20. aprila, je bil Peter operiran prvič, saj se je gibljivost gležnja zelo zmanjšala, kar je bilo zelo moteče, na trenutke tudi boleče. A gleženj se žal ni zacelil po pričakovanjih, saj se je naš skakalec na treninge vrnil prehitro. Ker mu je gleženj zatekel, je bil primoran popolnoma prekiniti treninge, danes pa se je odpravil na novo operacijo.Kje je potekala operacija in koliko časa je trajala?
Operacijo sem imel v Ljubljani, na MD medicina. Ne vem koliko časa je trajala, saj sem bil v splošni anesteziji, mislim pa da sem se v dveh urah že zbudil.

Za kakšen poseg je šlo?
Šlo je za artroskopijo gležnja, za ponovno operacijo, saj se zatekanje ni ustavilo. Ko so ga odprli so videli, da je notri neka zdrizasta snov, ki je zaenkrat še neznanega pojava. To je šlo na preiskave, da se razišče za kaj gre in kako je do tega prišlo. To so odstranili, videli pa so tudi, da je tisto, kar se je naredilo tri mesece nazaj v redu. Zdaj se je to vnetje pojavilo, vezi, kosti pa so cele. Le ta zdrizasta snov se je nabrala notri in povzročala zadebelitev gležnja.

Kdaj boš natančneje vedel za kaj gre?
V petek imam naslednji pregled, tako da bodo do takrat raziskali kaj je s tisto snovjo, kaj vse je v njej, kakšne so bakterije oziroma kaj vse se je notri dogajalo.

Zdaj verjetno sledi nekaj dni popolnega mirovanja?
Zdaj bo, mislim da, kakšen teden čistega mirovanja, tako da se vsa tkiva lepo počasi spet zacelijo. Res ne bi rad ponovil kakšne svoje napake iz preteklosti in prehitro začel. Potem pa bodo zdravniki oziroma fizioterapevti povedali koliko se lahko obremeni in kako se lahko obremeni.

Poletni urnik se je žal verjetno precej spremenil, sta načrta za rehabilitacijo oziroma nadaljnje treninge že narejena?
Kar je bilo začrtano v začetku maja se je čisto spremenilo, že kar nekaj mesecev je preteklo od takrat. Zdaj je treba počasi pozdraviti gleženj, tako lahko zelo dobro ujamem začetek sezone, mogoče že konec poletne sezone. Če se zdaj kaj zaplete pa seveda ne bo dobro. Zato bomo počakali, da bodo zdravniki in fizioterapevti povedali kaj in koliko obremeniti in kdaj se lahko poveča obremenitev.

Kako si se počutil pred to operacijo?
Kar brez volje. Čakal sem, da se bo kaj spremenilo, delali smo terapije, a ni šlo nič na bolje, nismo delali terapij in ni šlo nič na bolje. Karkoli se je dogajalo se ni nič izboljšalo, tako da je gleženj dal vedeti, da je nekaj notri. Ko si v negotovosti te to ne pušča ravno v najboljši volji. A potem si rečeš, da je to treba dati skozi in da je vsaka stvar za nekaj dobra.

Boš po tej rehabilitaciji zaradi tega premora začel ''z ničle'' ali je vseeno narejena neka dobra osnova, vsaj kondicijska?
Kakšne dobre kondicijske osnove nimam, saj sem bil kar nekaj časa v mirovanju, tudi takrat, ko sem treniral je bilo vse bolj prilagojeno. Verjamem, da bo mišični spomin iz preteklih let dobro deloval in da se ta moč ne bo toliko izgubila.

Sedmerica tvojih kolegov bo kmalu nastopila na poletni veliki nagradi v Wisli, boš kaj spremljal rezultate?
Glede na to, da sem zdaj prikovan v ležeč položaj, bo televizija kar gorela. Dobro, da se odvija Tour, seveda pa bom sigurno pogledal tudi skoke, kako zgledajo po televiziji, saj prav velikokrat za to še nisem imel priložnosti.

Na koledarju poletne velike nagrade je enajst prizorišč, samo od septembra naprej pet. Verjetno je časa dovolj, da okusiš tekmovalni ritem pred začetkom zime?
Če bo šlo vse dobro in če bom potem dosegel nek nivo skakanja, se lahko preizkusim že na teh tekmah. Predvsem pa je treba zdaj to počasi sanirati in ne imeti v glavi datumov, recimo 3. avgusta moram narediti toliko in toliko stvari. Postopoma je treba začeti in dodajati.

Zvočni izjavi Petra Prevca (mp3)
Potek operacije in stanje po njej >>>
Načrt rehabilitacije in treningov >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov