Jakov na zadnji preizkušnji dolgo v boju za stopničke

25.03.2018

V Tjumnu se bo s tekmama s skupinskim štartom sklenila sezona svetovnega pokala v biatlonu. V ženski konkurenci Slovenija nima predstavnic, na moški preizkušnji pa nas je zastopal Jakov Fak, ki je osvojil 11. mesto. Sezono, v kateri je osvojil tudi olimpijsko kolajno, je sklenil kot šesti najboljši biatlonec na svetu.

Faku se je danes po zadnjem strelskem postanku obetal celo oder za zmagovalce, na koncu pa se je moral zadovoljiti z 11. mestom (+37.3).

Dolgo je sicer kazalo, da bo uvrščen okoli deseterice. Po prvem streljanju je bil namreč 10., po drugem 9. in po tretjem 7., toda ko je zadel tudi zadnjih pet strelov in je konkurenca grešila, je v zadnji krog krenil na visokem tretjem mestu. A če mu je na zasledovalni preizkušnji dan prej ponagajalo streljanje, je tokrat nekoliko zatajil v končnici teka. V zadnjih kilometrih ga je namreč precej pobralo in je do cilja zdrsnil na 11. mesto, kar pa je še vedno odličen rezultat.

Po tekmi je dejal: ''Pred začetkom je bilo veliko negotovosti, kar je pri meni povsem normalno, glede na to, da se vračaš nazaj in si eno zimo vseskozi bolan ter da enostavno svojega telesa razen v takem stanju ne poznaš. Da se v biatlonu spet vrneš v takšno stanje, da lahko tekmuješ na takem nivoju, je težko. Po koncu sezone sem zelo vesel in zadovoljen, olimpijska kolajna pa je tako ali tako vrhunec sezone in dokaz, da sem še vedno pri samem vrhu. Tudi skupna razvrstitev - ne glede na nekoliko slabše tekme po olimpijskih igrah - dokazuje, da je na koncu, ko se potegne črta pod celo sezono, to še vedno ožji svetovni vrh.''

Prve zmage v karieri se je z 20 zadetimi streli veselil domačin Maksim Cvetkov. Drugo mesto si je prav tako z ničlo na strelišču pritekel Norvežan Erlend Bjoentegaard, tretje pa njegov rojak Johannes Thingnes Boe. Skupni zmagovalec svetovnega pokal, Francoz Martin Fourcade, ni imel svojega dne, saj je osvojil šele 19. mesto (+1:11.2).


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov