Deskarski teden na Rogli

19.03.2018


Po januarskem svetovnem pokalu v paralelnem veleslalomu bo Rogla v naslednjih dneh (20. in 21.3.) gostila še dve tekmi za evropski pokal v tej olimpijski disciplini. Jutrišnja tekma bo hkrati štela tudi za slovensko državno prvenstvo, tako da bo prvi dan na Jasi tekmovala kompletna slovenska prva ekipa z Žanom Koširjem, Rokom Margučem in Timom Mastnakom na čelu. Skalp slovenskih osvajalcev stopničk na ˝veliki sceni˝ bodo lovili domači in tudi številni tuji izzivalci z Avstrijci in Italijani na čelu. Severni in zahodni sosedje na Jaso prihajajo z Alexandrom Payerjem in Rolandom Fischnallerjem v kapetanski vlogi. 


Tekmi za Evropski pokal na Rogli bosta res močni, saj bosta tekmovala kar dva, ki sta stala na stopničkah zadnjega slaloma sezone za svetovni pokal - Fischnaller in Marguč. (foto: Oliver Kraus, FIS)

Kdo bo novi državni prvak v paralelnem veleslalomu?

Večji del alpsko-deskarske karavane iz Evrope pa tudi Avstralije, ZDA in Kanade bo na Roglo prispel danes dopoldan. Na Jasi bo še posebej atraktivno prvi tekmovalni dan (torek, 20.3.), ko bo tekma evropskega pokala hkrati štela tudi za naslove slovenskih državnih prvakov v članski in mladinski konkurenci. Med deskarkami bi bilo vse razen naslova Velenjčanke Glorie Kotnik velika senzacija. Izmed preostalih nekaj Slovenk na štartu bi se ji še najbolj utegnila približati mlada Trboveljčanka Sara Goltes, ki je v zadnjem obdobju vse bolj uspešna na tekmah nižjega ranga. V absolutni konkurenci bosta poleg Kotnikove med glavnimi favoritkami za zmago Aleksandra Krol (Poljska), ki je bila v soboto na tekmi svetovnega pokala v Winterbergu četrta ter Nadya Ochner (Italija), v soboto prav tako finalistka (16.) med svetovno elito. Rogla in Jasa Južni Tirolki očitno zelo odgovarjata, saj bo pri nas deskala že šestnajstič. V svetovnem pokalu je bila najvišje lani (7.), v evropskem pa je na Jasi zmagala že dvakrat (2011 in 2014). Medtem ko bosta Krolova in Ochnerjeva na Rogli deskali tudi v sredo, bo najuspešnejša slovenska alpska deskarka tekmovalno sezono 2017/18 sklenila na prvi tekmi. Enako velja za  Žana Koširja, ki bo prav tako deskal le prvi tekmovalni dan, preostali naši deskarji bodo štartali tudi na drugi tekmi. Boj za naslov državnega prvaka v moški konkurenci bo zanimiv kot že dolgo ne. Poleg Gorenjca, ki na zadnji tekmi za svetovni pokal v Nemčiji ni tekmoval, sta glavna potencialna kandidata za naslov seveda Štajerca, Rok Marguč in Tim Mastnak. Favorizirani trojici  bi načrte utegnil prekrižati drugi Gorenjec, Jure Hafner, visoko motiviran po uspehu na FIS tekmah pretekli vikend v Avstriji (Gosau, 5. in 2. mesto) pa je tudi Korošec Črt Ikovic. V absolutni konkurenci bosta poleg slovenske trojke ˝Mastnak-Marguč-Košir˝ v centru pozornosti ˝prvokategornika˝ Alexander Payer (Avstrija) in Roland Fischnaller (Italija).  


Na domačih tekmah za evropski pokal bodo priložnost za dokazovanje v močni mednarodni konkurenci dobili tudi Črt Ikovic, Sara Goltes in Jernej Glavan, ki so minuli vikend deskali na FIS tekmah v avstrijskem Gosau. (foto: Črt Ikovic Snowboarder FB)

Avstrijskemu Korošcu, Južnemu Tirolcu ter naši top trojki ne bo lahko, saj bodo njihov skalp poleg naših ˝izzivalcev˝lovili tudi drugi deskarji, ki naj bi v prihodnjih letih krojili svetovni vrh. Izpostaviti velja vsaj Italijana Daniela Bagozzo, pa Avstrijce Arvida Aunerja, Fabiana Obmanna in Lukasa Schneebergerja. Na štartu bosta tudi dva naša mlada upa (Jernej Glavan in Gal Leskovar), ki bosta predvsem nabirala izkušnje. Le-te pa bodo skušali unovčiti tudi nekateri  izkušeni veterani. Našima standardnima Simonu Katrašniku in Marku Vezovišku ter Američanu Everettu McEvanu (sicer članu kluba Stemboat Winter Sports Club Snowboard Race Team v katerem občasno trenira tudi Ester Ledecka) se bo tokrat izjemoma pridružil tudi ˝tekmovalno upokojeni prvokategornik˝ Jernej Demšar, ki je bil v tej sezoni pomemben člen v Koširjevem strokovnem štabu.  Na državnem prvenstvu bo po treh letih aktiviral tekmovalne občutke. ˝Pred nami sta dve močni tekmi za evropski pokal, za nas bo zaradi DP še posebej zanimivo že prvi dan. Pridite na Roglo, kjer bo ta teden izredno pestro, saj se v sredo na Mašinžagi prične tudi tradicionalni borderski Freestyle Week, ˝ vabi trener naše reprezentance Izidor Šuštaršič.Rogla Freestyle Week

Tradicionalni dogodek Freestyle Week že deveti po vrsti, za deskarje in smučarje prostega sloga se prične v sredo 21.marca. V petih dneh organizatorji v tamkajšnjem snežnem parku Funpark Rogla okrog tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tudi tujine. ˝ Kaj ponujamo? Vrhunsko pripravljen park, dnevna tekmovanja, dobro hrano in odlične večerne zabave, ˝ sporočajo z Rogle in držijo pesti za lepo vreme, ki je vedno pika na i pri tovrstnih dogodkih. Poleg ˝fristajlerjev˝ pa bodo konec tedna na Rogli na svoj račun prišli tudi deskarski ˝karverji˝. Trboveljsko podjetje Goltes namreč v petek in soboto na progi Jasa prireja dvodnevni Goltes Carving Festival s tečajem in možnostjo testiranja opreme.  


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov