DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

RAW AIR: Domen Prevc v Vikersundu poletel pod oder za zmagovalce

18.03.2018

Finalno tekmo norveške RAW AIR turneje je dobil Robert Johansson, z dvema izjemnima poletoma je na 4. mestu navdušil Domen Prevc.

Domen Prevc je danes prikazal dva izjemna poleta (c) GEPA

Na zadnji tekmi RAW AIR turneje v norveškem Vikersundu je na letalnici nastopilo šest slovenskih orlov, ki so zablesteli na včerajšnji ekipni tekmi s 3. mestom. V znova zahtevnih vremenskih razmerah, ko je pihal rahel vzgornik, je prvi poletel Nejc Dežman, ki je z 201 metrom in s 167,2 točkami po prvi seriji zasedal 29. mesto. Žal se tekmovalni polet znova ni najbolj posrečil Anžetu Lanišku, ki je s 182.5 metri in 147,6 točkami končal na 35. mestu med 40 letalci. Jernej Damjan je kot tretji Slovenec danes poletel 212 metrov, s 187,2 točkami pa je po prvi seriji zasedal 18. mesto. Nato je odlično poletel Tilen Bartol, ki ga je odneslo do 225.5 metrov, z 205,8 točkami pa je dolgo časa vodil. Vse do poleta reprezentančnega kolega Domna Prevca, ki je prevzel vodstvo z 229 metri in 207,4 točkami. Pri Petru Prevcu se je veter obrnil v hrbet, enkrat je moral z naletnega mesta, ko je dobil zeleno luč, pa je poletel 201 meter, s 172,0 točkami pa je zasedal 27. mesto po prvem poletu.

Po prvi seriji je vodil zmagovalec Kulma, Andreas Stjernen z 239 metri in 22 točkami pred rojakom Robertom Johanssonom, ki je z nižjega zaletišča skočil 232 metrov in zbral 220,4 točk, tretji je bil še en Viking, Daniel Andre Tandes 231.5 metri in 213,8 točkami. Domen Prevc je bil na šestem, Bartol pa na 7. mestu, Kamil Stoch pa na osmem, pred zadnjo serijo RAW AIR turneje pa je imel 40 točk naskoka pred Johanssonom.

V finalu super poleta bratov Prevc

Finalno serijo je od peterice naših finalistov s 181 metri odprl Dežman, ki je turnejo po Norveškem zaključil s 323,6 točkami in 28. mestom. Sijajno pa je nato poneslo Petra Prevca, vse do 232.5 metrov in skupnega zbira 385,3 točk na mestu vodilnega skakalca vztrajal zelo dolgo. Za njim je v težkih vremenskih razmerah zaostal tudi Damjan s 189.5 metri ter 356,6 točkami, kar ga je pahnilo na 24. mesto. Prevc je na koncu napredoval vse do 14. mesta.

Peter Prevc je pred Planico poletel 232.5 metrov (c) GEPA

Tilen Bartol je v finalni seriji imel ene najslabših razmer, veter v hrbet je bil močan, kar je botrovalo 202 metroma in skupno 391,5 točkam ter končnemu 13. mestu na današnji tekmi. Tik pred njim je Stoch z 237 metri in skupno 425,6 točkami potrdil osvojitev novega velikega kristalnega globusa, saj bo pred zadnjima posamičnima tekmama sezone v Planici imel debelih 200 točk prednosti. Za poletom Bartola pa smo videli sijajen polet Domna Prevca. Odneslo ga je kar do 239.5 metrov, na 431,3 točk pa ni imel odgovora nihče na vrhu razen treh Norvežanov in Domen je tako v Planico povabil s sijajnim 4. mestom!

Prve zmage v karieri se je zasluženo veselil Robert Johansson, ki je z 246 metri postavil daljavo Vikersunda 2018, zbral je 444,3 točk, drugi je bil Stjernen z 235 metri in 438,9 točkami, tretji pa Tande z 243 metri in 436,6 točkami. 

Domen užival v tekmi, stopničk se ne bi branil

Drugo RAW AIR turnejo je osvojil Kamil Stoch, najboljši naš je bil Peter Prevc, ki je končal na 10. mestu, po koncu turneje pa je razmišljal takole: "Prvi skok se mi danes res ni izšel po željah. Naredil sem grobo napako pri odskoku in sem bil kar zelo jezen, ko sem odhajal na vrh za drugi polet. Drugi skok pa je uspel toliko bolje in prinaša zadoščenje ob koncu turneje, a grenak priokus vseeno ostaja. Turneja se mi fizično niti ni zdela tako naporna kot psihičo. Vsakdanje razmišljanje o tem, kaj lahko izboljšaš, ker veš, da se še da, te kar utrudi. Na koncu si pošteno utrujen od tega. Pred Planico ne bom veliko razmišljal. Potrebno bo osvežiti nogi in telo, da se odpočijeta in nato s prvim skokom nadaljevati tam, kjer sem danes zaključil."

Za Petrom Prevcem je bil drugi najboljši naš Bartol na skupno 14. mestu turneje, tik pred Damjanom na 15. mestu, Dežman je bil 26., Domen Prevc je z nastopi v Vikersundu prišel do 44. mesta, današnji rezultat sezone pa je pokomentiral takole: "Nekaj pripomb na današnja poleta bi imel, lahko bi bilo še bolje, a sem lahko vseeno kar zadovoljen s prikazanim. V tekmi in v boju s tekmeci sem užival. Norvežani skačejo zelo lepo, z občutki in jih je kar užitek pogledati. Sem se pa danes naučil nekaj z včerajšnje izkušnje. Šel sem bolj "na ziher" in vse se je razpletlo v redu. Sicer pa se danes ne bi nič branil, če bi že stopil na stopničke, a tako pride. Planice pa se že zelo veselim."

V seštevku turneje je za Domnom na 45. mestu končal Lanišek, Timi Zajc je bil 47., Anže Semenič pa 52. Goran Janus je takole ocenil zadnjo tekmo izven Slovenije v tej sezoni: "Čestitke Domnu za dva vrhunska poleta! Škoda, da ni stopničk, malo sem računal na slabše razmere pri zadnjih treh, a temu ni bilo tako. Enostavno so najboljši v ospredju. A imamo tudi lep ekipni uspeh in sem zadovoljen. Tekma ni bila lahka. Peter je imel v prvem skoku težke pogoje, Nejc in Jernej v drugem. A to je lepa popotnica za Planico," je povedal naš glavni trener.

V skupnem seštevku svetovnega pokala ima Stoch 1243 točk in neulovljivo prednost pred Richardom Freitagom, ki ima pred zadnjima tekmama 990 točk. Najboljši naš je še vedno Damjan na 16. mestu, a ima le tri točke prednosti pred Petrom Prevcem na 17. mestu.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov