DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

RAW AIR: Teden dni pred Planico orli poleteli na tretje mesto

17.03.2018

Točno teden dni pred ekipno tekmo smučarjev skakalcev v Planici so Domen Prevc, Jernej Damjan, Tilen Bartol in Peter Prevc v Slovenijo poslali vabilo za obisk doline pod Poncami s tretjim mestom na ekipni preizkušnji v Vikersundu.

Tilen Bartol je v finalni seriji Slovenijo vrnil na zmagovalni oder (c) GEPA

Vikersund je gostil sedmo letošnjo ekipno tekmo smučarjev skakalcev v svetovnem pokalu, prvo na letalnici. Goran Janus je po včerajšnjem dnevu določil, da bodo barve države aktualne svetovne podprvakinje iz Oberstorfa branili Domen Prevc, Jernej Damjan, Tilen Bartol in Peter Prevc.

Prvi je torej nastopil novinec na RAW AIR turneji, Domen Prevc, ki je dvakrat moral najprej z zaletnega mesta, v tretjem poizkusu pa je izkoristil ugodne razmere in z 237.5 metri opravil enega najdaljših poletov v življenju. Naši so po prvem poletu na kontu imeli 191,5 točk. Po prvi skupini je bila Slovenija na 4. mestu za Norveško, Avstrijo in Poljsko, ki je zbrala 1,5 točke več od naših. Daljavo serije je z nižjega zaletišče postavil Daniel Andre Tande z 239.5 metri.

V drugi skupini je Damjan z nekaj težavami premagal hrbtišče letalnice, nato pa ga je odneso do 207 metrov, zbir slovenskih točk pa je povečal na 361,3. To je naše dvignilo na tretje mesto za Norveško in Avstrijo, ki sta po dveh poletih imeli 402,4 oz. 372,5 točk. Daljavo druge skupine je postavil Johann Andre Forfang z 224 metri.

V tretji skupini prve serije je Bartol ob malce šibkejšem vzgorniku poletel 203 metre, ob krajšem poletu Avstrijca Manuela Fettnerja, pa so naši s 529,7 točkami skočili na drugo mesto. Tretji so bili Poljaki s 504,5 točkami, vodili so zanesljivo Norežani s 605,4 točkami, potem ko je Andreas Stjernen poletel 238 metrov.

Peter Prevc je v težkih razmerah zadnje skupine, ko sta tik pred njim na hrbtišču pristala Simon Ammann in Noriaki Kasai poletel 210,5 metrov, naše pa je s 711,7 točkami in svojim 112 poletom prek dvestotice utrdil na drugem mestu po prvi seriji. Vodila je Norveška po poletu Roberta Johanssona dolgem 232 metrov in s skupno 815,6 točkami. Tretja je bila Poljska s 690,6 točkami.

Domen Prevc je danes od Slovencev poletel najdlje in tudi najkrajše (c) GEPA

Finalno serijo so naši začeli na najslabši možni način, saj je Domen pristal že pri 132 metrih, s 780,2 točkami pa so stopničke hitro postale vprašljive. Spodrsljaj Domna je izkoristil Stefan Kraft z 233.5 metri, Avstrija pa je s 792,2 točkami imela 12 točk prednosti pred našimi. Piotr Zyla je pristal pri 166.5 metrih, Poljska pa je na drugem mestu po petih skokih imela 812,9 točk. Po slabih razmerah, ki jih je občutilo sedem skakalcev v prvi skupini, so pred nastopom Tandeja nalet dvignili kar za 4 mesta, kar ga je odneslo do 226.5 metrov, Norvežani pa so vodili s 1000,0 točkami.

V drugi skupini finalne serije je Damjan skočil do njegove naj daljave v Vikersundu, pristal je pri 218 metrih, naši pa so z 941,3 točkami zmanjšali zaostanek za Avstrijo na 9,5 točk in za Poljsko na 21,6 točk. Norveška je na vrhu imela že polet in pol prednosti pred vsemi, potem ko je po poletu Forfanga zbrala že 1175,5 točkami.

Super polet je nato uspel tudi Bartolu, ki je ob visokih ocenah pristal pri 226 metrih, zbir slovenskih točk se je povečal na 1115,1 in to je naše znova dvignilo na zmagovalne stopničke, znova so bili naši drugi, a le z 2,9 točkami prednosti pred Poljsko, Avstrijci pa so zaostajali že 36,1 točk. Norveška je imela 1368,5 točk, kar je že pomenilo zmago na današnji tekmi, saj je prednost pred našimi znašala neulovljivih 253,4 točk.

V finalni skupini je Kamil Stoch z 234 metri vrgel močno rokavico Petru, ki je poletel 215 metrov, na koncu pa je bilo skupaj 1284,0 točk dovolj za tretje mesto Slovenije. Poljaki so bili s 1301,7 točkami drugi, Norvežani pa so ob daljavi dneva, 240.5 metrih Johanssona zmagali s kar 1567,3 točkami.

Tolažba za Domna, prve stopničke za Bartola

Po tekmi sta misli strnila Domen Prevc in Bartol. Najprej je mlajši Prevc povedal, kaj je šlo narobe v finalni seriji: "Položaj je bil na zaletišču preveč pokončen in zato ni bilo vzmeta ven iz noge in preprosto mi je zmanjkalo potrebne višine za prvi del leta. Morda se želel tudi še kaj dodati prvemu poletu. A tega finalnega skoka se ne bi rad niti več spominjal, s trenerji smo se že pogovorili o njem in kako gremo naprej. Tretjega mesta sem sicer zelo vesel, čeprav tudi drugo mesto ni bilo daleč, predvsem s tega vidika, ker bi bili tam sigurno, če bi jaz naredil vsaj približno normalen skok."

Slovenski orli, ki so v Vikersundu poleteli na stopničke (c) GEPA

Malce izkušenejši Bartol je priznal, da so Domna v izteku morali malce tolažiti, še najbolj v smislu dobrih skokov reprezentančnih kolegov: "To so moje prve stopničke v svetovnem pokalu in zato sigurno nisem razočaran, ker nismo drugi ampak tretji. Zelo sem vesel! Tisto izgubo, ki jo je Domen naredil v drugi seriji, potem ko je v prvi seriji skočil odlično, smo nadoknadili in prišli na stopničke in mislim, da smo vsi zadovoljni. Moj finalni skok je bil posledica slabšega prvega, ko sem si res želel, da to popravim, da odpravim napake. V drugi seriji je bil skok res dober in tega sem zelo vesel. Domen se je sekiral, ko sem prišel v iztek, a sva ga z Jernejem hitro potolažila, potem pa ga je še Peter, ko smo stopili na stopničke in mislim, da mu zdaj ni več tako hudo."

Goran Janus je bil po tekmi vesel novih stopničk, prvih na ekipnih tekmah svetovnega pokala v tej sezoni: "Vsem fantom bi čestital. Vemo, kakšna je letalnica v Vikersundu, kjer je zelo težko priti čez hrbtišče in videli smo veliko ponesrečenih skokov. Stopničke so, to je to in smo veseli. Danes so grešili predvsem Nemci, glede na včerajšnje kvalifikacije, a na koncu bi bil maksimum drugo mesto, a nič ne de, tretje mesto je odlično! Vedelo se je, da so Norvežani dobri letalci, drugega, kot da priznamo, da so ta trenutek najboljši, nam ne preostane." Bodo naši orli že jutri napadli nove stopničke? "Pustimo to za Planico. Jutri je realno, da skočimo med najboljšo deseterico."

Jutri bo v Vikersundu še sklepna tekma RAW AIR turneje, ki jo je praktično že dobil Kamil Stoch, ki ima po 11 skokih 2165,0 točk, drugi Johansson ima 2109,3 točk, tretji Stjernen pa 2069,4 točk. Peter Prevc se je s 1780,6 točkami prebil na deseto mesto.

Preostali program RAW AIR turneje

  • Vikersund

Nedelja, 18. marec
15.30 Poizkusna serija
16.30 Tekma


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov