15. mesto za Bucikovo na zadnjem slalomu sezone

17.03.2018


Na ženskem slalomskem finalu v švedskem Areju je nastopilo 24 tekmovalk, med katerimi so bile tudi tri naše predstavnice – Ana Bucik, Maruša Ferk in Meta Hrovat.


Ana Bucik, foto: Gepa

Najboljša slalomistka sezone Američanka Mikaela Shiffrin je po uvodni vožnji zasedala prvo mesto, njena prednost pred najbližjima zasledovalkama Avstrijko Bernadette Schld in Slovakinjo Petro Vlhovo pa je znašala 0.49 oziroma 0.55 sekunde. Najvišje uvrščena Slovenka je bila Bucikova na 16. mestu (+2.49), Hrovatova je zasedala mesto za njo (+2.57), Ferkova pa je bila 21. (+3.25).

Ferkovi in Hrovatovi finalni vožnji nista uspeli čisto po željah, bolje pa je nastopila Bucikova, ki je ob prihodu v cilj prevzela vodstvo in si lahko obetala napredek po lestvici. Z veliko prednostjo je do zmage prišla Shiffrinova, na stopničke pa sta prišli še Švicarka Wendy Holdener in Švedinja Frida Hansdotter, ki sta po prvem teku zasedali peto oziroma šesto mesto.

Bucikova je na koncu zasedla 15. mesto, kar je njen drugi najboljši slalomski rezultat sezone, Hrovatova je bila 17., s čimer je prišla do najboljše uvrstitve v tej disciplini, Ferkova pa 21.


Meta Hrovat, foto: Gepa

Ana je o zadnjem nastopu sezone rekla: ''Danes sem res poskušala uživati in biti sproščena, kar dosti sem delala in trenirala v zadnjem tednu. V prvem teku sem dobro smučala, a naredila napako tik pred ciljem. V drugem teku pa sem bila zelo vesela, ko sem prvič letos videla tisto zeleno luč v cilju, to ki si jo vsi želimo. Sem vesela, dobila bom nekaj točk, kar je zelo pomembno in malo lažje bom šla na ta premor pred naslednjo sezono. Letos nisem pokazal vsega kar znam, a trenirala sem dobro celo sezono in to se bo morala enkrat tudi pokazati. Zaradi teh točk, ki jih bom dobila, bo lažje za naprej, za nove treninge. Mi je mogoče kar žal, da je konec sezone.''

''V bistvu sem imela čez celo tekmo v redu občutke, a na takšnih lahkih, sprinterskih terenih mi še manjka slalomske samozavesti, da bi vedela kako napadem do maksimuma. V celoti gledano sem zadovoljna, si pa želim več,'' je po tekmi dejala Meta.

Predstavo na Švedskem je nato komentirala še Maruša: ''Že od Ofterschwanga naprej sem imela težave, sem bila bolna in imela tri dni vročino, tako da tukaj nisem kaj dosti trenirala. Bolj kot ne sem samo šla na tekmo. Proga izgleda enostavna, a je bila dolga, saj je bil maksimum zavojev, v drugi vožnji pa samo trije manj. Proga je sprinterska, predvsem v zgornjem delu. Enostavno mi je zmanjkalo moči in temu primeren je bil tudi rezultat. Nisem mogla hitro smučati, saj mi je po domače povedano zmanjkalo baterij. Cilj je bil sigurno priti med 15. Res pa je, da bolna nisem bila že kar nekaj časa, lahko govorim o letih.''


Maruša Ferk, foto: Gepa


Na koncu je nastope ocenil glavni trener Dennis Šteharnik: ''Ferkova je bila bolna, tako da ni imela prave moči. Težko je tekmovati, če nisi 100-odstoten in to se ji je poznalo. Kar se tiče Mete ji je malo zmanjkalo, bilo bi senzacionalno oziroma presenetljivo, če bi prišla med 15. Žal ji je malo zmanjkalo, a je bila zelo blizu, tako da ji čestitam. Prikazala je eno izmed najboljših voženj v tem letu. Vse je v redu, a škoda, ker ni prišla do točk. Kar se tiče Ane, mislim, da je naredila vse kar je lahko. V prvem teku je v spodnjem delu naredila napako, ki jo je sigurno stala dvajset, trideset stotink. Drugi tek ji je uspel dobro in mislim, dajo pokazala koliko je v temu trenutku sposobna.'' O zadnji preizkušnji sezone pa je nato še dodal: ''Fokusiramo se na jutrišnji veleslalom, zdaj gremo na progo pogledati kako je postavljena. Vremenska napoved ni najboljša. Napovedan je tako močan veter, da je vprašanje, če bo delala sedežnica, to je prvi problem. Seveda si želimo, da bi tekma bila, da lahko punci nastopita in pokažeta kaj znata ter dosežeta vrhunska rezultata.''

Zvočna izjava (mp3)
Ana Bucik >>>
Meta Hrovat >>>
Maruša Ferk >>>
Denis Šteharnik >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov