DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

RAW AIR: Skozi kvalifikacije Vikersunda šest orlov, misli že uhajajo k Planici

16.03.2018

V Vikersundu so smučarji skakalci opravili z zadnjimi kvalifikacijami pred Planico, ki so pomenile selekcijo za nedeljsko posamično tekmo na Norveškem.

Peter Prevc je v Vikersundu kot prvi človek poletel 250 metrov (c) GEPA

Naporen ritem norveške turneje je skakalce z včerajšnjim nočnim letom pripeljal iz Trondheima v Drammen, v bližino Vikersunda, kjer so danes skakalci v zelo spremenljivih vetrovnih razmerah, ki so povzročile kar nekaj zamude, opravili s serijama uradnega treninga in s kvalifikacijami za nedeljsko posamično tekmo. V slovenski ekipi je mladega Timija Zajca, ki je včeraj zaključil s sezono zamenjal Domen Prevc.

Kot prvi je od naših na letalnici v Vikersundu nastopil Nejc Dežman, ki je poletel 198 metriv, zbral je 165,8 točk, kar je bilo dovolj za 21. mesto v kvalifikacijah. "Prva skoka sta bila bolj testna in ni bilo kaj posebnega. V kvalifikacijah je bilo bolje, a še so rezerve. Zdaj vsaj vem, v katero smer moram delati," je po kvalifikacijah razmišljal Dežman. Anže Lanišek je kot naš naslednji ob vetru v hrbet poletel 196.5 metrov, zbral je 156,4 točk in to je bilo dovolj za 28. mesto in uvrstitev med želeno štirideseterico. "Moja forma je na treningu dobra, kar danes na letalnici sicer nisem potrdil, a v Trondheimu in v Lillehammerju sem naredil kar nekaj lepih skokov. Nekaj je na tem, a enostavno bo za velikanko potrebno še nekaj dodati. Nimam še tistega občutka, ki bi me odnesel, ko bi v zraku držal figuro, ki bi me odnesla, ko bi pod mano prišel zrak in me odnašal," je bil slikovit Domžalčan. Jernej Damjan je rutinirano poletel do 211.5 metrov, zbral je 166,4 točk, kar ga je uvrstilo tik pred Dežmana na 20. mesto. "Danes sem v prvem skoku imel smolo z vetrom, zato sem si močno želel, da izpeljejo še drugo serijo, da vsaj približno zberem prave občutke. Kvalifikacijski skok pa je bil soliden, a presežek od skoka to ni bil," je razmišljal Damjan.

 Še tretjič je dobro danes poletel Tilen Bartol, 217.5 metrov, zbral je 176,2 točk in to ga je uvrstilo na 8. mesto v kvalifikacijah. "Občutki so na letalnici sigurno boljši kot na skakalnici. Poleti sicer niso bili vrhunski, a bili so pa boljši. Predvsem od tistih v Trondheimu, kjer se res nisem znašel. Danes sem naredil lepo osnovo in upam, da bom podobno skakal tudi v naslednjih dneh." Domen Prevc je po kar nekaj težavah v drugem delu leta pristal pri 203.5 metrih, s 157,1 točkami pa je končal tik pred Laniškom na 27. mestu. "Prvi skok je bil najboljši, drugi že veliko slabši, tretji pa sploh slab. Moram skočiti bolj spontano, vse moram zapeljati bolj v to smer, da nimam težav že takoj po odskoku in nato naprej v letu. Bolj moram narediti vse spontano." 

Žal nastop znova ni uspel Anžetu Semeniču, kateremu je bolezen pobrala prave občutke, s 161 metri in 107,2 točkami je kot edini naš končal na mestih, ki ne vodijo na nedeljsko tekmo, na . mestu. Peter Prevc je kot naš zadnji poletel po nekaj čakanja in s ponovno zvišanega zaletišča poletel 211 metrov, s 169,8 točkami pa je končal na 16. mestu med kvalifikanti. "Napake še odpravljam. Še bolj moram z mize med smuči, da se bo lahko letelo bližje drugi rdeči črti, ne pa nekje vmes v rdečo cono," je kratko in jedrnato povedal še najstarejši Prevc.

Kvalifikacije je dobil nihče drug kot Poljak Kamil Stoch z 242 metri in 207,1 točkami, drugi je bil z 232.5 metri in 205,6 točkami Robert Johansson, tretji pa še en Norvežan, Andreas Stjernen z 236 metri in 203,2 točkami.

Na treningu Prevca in Bartol dvakrat čez dvesto

V prvi seriji uradnega treninga sta bila zelo razpoložena brata Prevc. Peter je z 235 metri imel 4. oceno serije, Domen pa z 235.5 metri peto, z 230 metri je bil razpoložen tudi Bartol, ki je imel 13. oceno, hkrati pa je postavil tudi uradni osebni rekord. V drugi seriji sta Damjan in Peter skočila 217 metrov, kar sta bili 8. oz. 6. ocena serije, Domen je poletel 211 metrov za 17. oceno, Bartol pa 209 metrov za 16. oceno serije. V prvi seriji je bil najdaljši z 240.5 metri  Johansson, najboljši v drugi seriji pa je bil Nemec Markus Eisenbichler z 241 metri.

Jutri bo na sporedu ekipna tekma 9 reprezentanc, za naše bodo po vrsti leteli Domen Prevc, Damjan, Bartol in Peter Prevc. Sicer pa so po koncu prvega izmed sedmih dni letenja ob zaključku svetovnega pokala naši orli misli že imeli tudi pri prihajajočem prazniku v dolini pod Poncami.

Peter Prevc

Ali je v Planici lažje leteti ob vetru v prsa ali v hrbet, glede na to da ste rekord planiške velikanke sami pred letoma postavili v petek popoldne, ko je pihalo od zadaj?

Prepričan sem in tako pravi tudi fizika, da je lažje, če je rahel vzgornik, ki pa mora biti konstanten in za vse enak.

Zakaj je Planica najboljše prizorišče svetovnega pokala?

Ker je to za nas domače prizorišče. Tujci pa uživajo predvsem zaradi zabave ob koncu sezone.

Koliko ljudi si želite, da bi letos zapelo Zdravljico ob koncu ene izmed tekem?

100.000!

Ste po naporni norveški turneji in sezoni lahko predstavljate, da bi finale potekalo na kakšnem drugem prizorišču?

Ne, tega si res ne morem predstavljati. Od kar skačem, sezono zaključujem v Planici in verjetno bi bilo kar čudno, če bi jo zaključil kje drugje.

V zadnjih letih ste pod Ponce gledalce vabili brez besed, le z rezultati. Letos je kakšen vrhunski rezultat manj, zato je potrebna kakšna beseda več.

Ljudje naj v Planico pridejo zato, ker je že v navadi, da se tam naša forma vedno dvigne. Po drugi strani pa je vedno tudi zelo zanimivo in dobro je iti že samo zaradi družbe, če ne že zaradi skokov samih.

Pričakujete rekordne daljave ali si želite le uživati v poletih?

Želim trdo delati. Trdo bom delal, da bom v poletih užival. Vem pa, da se lahko potem kakšen rekord hitro zgodi.

Jernej Damjan

Kakšen naboj v Planico prinesejo gledalci?

Gledalci so eden največjih faktorjev. Tak užitek kot je skočiti v tisto vreščečo množico, težko doživiš kjerkoli drugje. Planiški navijači so za nas številka 1!

Kaj si želite letos doživeti v Planici?

Iskreno priznam, da sem že kar malo utrujen, sezona je že dolga. Po vrhu vsega RAW AIR turneja človeku vzame veliko energije. V Planici si želim mirno, lepo prireditev brez vetrovnih težav. To je edina želja, ki jo imam

Vas obiskovalci ob koncu naporne sezone sprostijo in vam pomagajo, da iz sebe iztisnete še zadnje atome moči za dolge polete?

Kako že pravijo pri nogometu? Gledalci so 12 igralec domače ekipe, kajne? Tako je z navijači pri nam. Pomagajo nam, da lažje iz sebe iztisnemo zadnje odstotke, zadnje atome moči, da naredimo dobre zadnje skoke.

Ali je v Planici, tudi ker je konec sezone, lažje odmisliti stvari in se prepustiti telesu, ker gre le za svoje vrste užitek?

Ja in ne. Ko skačeš dobro, ko ti gre vse v redu, je to res en velik užitek. Če pa ti ne gre ravno dobro, pa so velikanke lahko še toliko večji problem. Jaz lahko potrkam na les in upam, da bo tako tudi ostalo.

Tilen Bartol

Iskreno, po občutku. Ste človek, ki je v zgodovini letel najdlje?

Uradno nisem, preskočila sta me Stefan Kraft in Dmitriy Vassiliev. Po občutku? Ne vem. Takrat sem bil v takšnem šoku, da nisem vedel, kako daleč sem skočil. To bi jaz težko rekel. To bi moral kdo preračunati po kameri, to bi bilo lažje.

Pristali ste pri ekstremni daljavi z velike višine. Si kdaj film zavrtite nazaj in razmišljate, kako bi lahko pristali pri svetovnem rekordu?

Po Planici sem si ga večkrat zavrtel, zdaj si ga ne vrtim več tako pogosto. Pristal bi lahko, če bi bil precej nižje v zraku. Res sem imel veliko višine in sem spuščal. Ni mi uspelo pristati. Če bi imel manj višine in ne bi spuščal, bi mogoče lahko pristal pri svetovnem rekordu.

Na kateri letalnici imate največje spoštovanje oz. strah?

Najbolj me je bilo strah v Oberstdorfu zaradi strmega zaleta. Tudi zaradi tega izgleda najbolj strašna. Tam je bilo največ strahu. Tudi v Vikersundu je bilo danes nekaj strahu, v prvem skoku (o. p. postavil je uradni osebni rekord) sem malce potipal, a vidim, da je skakalnica tu zelo lepa. 

Kaj vas najbolj navduši v Planici?

Množica navijačev, ki pride pod Ponce. To nam vlije še dodatno moč in krila. Še bolj se potrudimo ravno zaradi njih. 

Lani ste v Planico prišli neobremenjeno v vlogi predskakalca. Pograbili ste svojo priložnost, ki se včasih predskakalcem ponudi ob preizkusu letalnice. Letos prihajate v precej drugačni vlogi, saj ste eden naših najboljši letalcev sezone. Boste vseeno skušali priklicati tiste občutke z lanskega leta pred poleti v Planici?

Vem, da sem v drugačnem položaju, a poizkusil bom skakati čim bolj sproščeno. Sigurno v Planici nimam ničesar za izgubiti. Upamo na dobre pogoje in lepo vreme, ker potem se da še toliko bolj uživati.

Nejc Dežman

Spomin, ki se vam je v Planici že vtisnil v spomin?

Nikoli ne bom pozabil, ko sem pristal pri osebnem rekordu. Ni neka ekstremna daljava, a za enkrat še vedno drži.

Ste kot otrok imeli sanje, da bi leteli v Planici ali da bi tudi postavili svetovni rekord?

Mislim, da ima vsak skakalec to željo. Željo iti na največjo letalnico in poizkusiti postaviti najboljšo daljavo. Pri meni ni bilo nič drugače.

V naši ekipi je veliko odličnih letalcev. Se še učite od njih ali imate že izdelan letalni slog?

Mislim, da se z vsakim poletom, ki ga naredim na velikanki, naučim kakšno novo stvar. Da bi kakšnega posnemal, mislim da ga ne, saj ima vsak svojo tehniko. Se pa z vsakim skokom skuša najti kakšno novo stvar.

Zakaj naj ljudje letos pridejo v Planico?

Ker je to najboljša tekma v svetovnem pokalu!

Anže Lanišek

Ko pridete v Planico, koliko časa si vzamete za ogled letalnice in kaj najbolj opazujete?

Poizkusim čim manj komplicirati in opazovati. Skakalnico je potrebno vzeti kot vsako drugo in enostavno tu ni kaj več za dodati.

Kaj vam pomeni podpora ob letalnici v Planici?

To je nekaj velikega. To si vsak skakalec vedno želi pred domačimi gledalci. Želi si čim večje podpore, želi si, da je tisto pravo vzdušje in tega se tudi jaz sam najbolj veselim.

Kako bi ljudi povabili v Planico, s čim bi jih nagovorili, prepričali?

V Planici so slovenski letalci vedno dobro leteli, tako da tudi letos ne bo čisto nič drugače. Vsi bomo svoje najboljše polete in skoke prikazali v Planici!

Kaj vam pomeni letenje v primerjavi s skoki?

Za začetek je več hitrosti in več adrenalina. Pod smučmi čutiš večji upor. To je nekaj najboljšega kar se lahko zgodi skakalcu. Tudi na manjših napravah, ko skačeš daleč, je to super, a na letalnici je tak občutek še bolj izrazit, še bolj uživaš! 

Domen Prevc

Kolikokrat med letom, ko trenirate v Planici greste pogledati letalnico?

Ko se ogrevaš, ko tečeš, jo pogledaš od spodaj. Da bi si vzel prav ekstra čas za ogled, pa si ga ne.

Si letalnico kdaj podrobno ogledate in ocenjujete, kje boste letos pristali?

Včasih pogledaš kje bi rad pristal. A potem se že fokusiraš na trening, ki ga imaš na 120 metrski napravi. 

Se s sotekmovalci spodbujate tudi tako, da stavite, kdo bo določen dan ali v določeni seriji letel najdlje?

Ne, takih stav nikoli nimamo. Pri skokih se hitro lahko obrne. Nihče ni prav glasen glede metrov, saj se res hitro vse lahko obrne.

Kakšne načrte imate za letošnjo Planico?

Da bi odskakal, kot si res želim in da bom predvsem užival.

Preostali program RAW AIR turneje

  • Vikersund

Sobota, 17. marec
15.00 Poizkusna serija
16.15 Ekipna tekma

Nedelja, 18. marec
15.30 Poizkusna serija
16.30 Tekma


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov