Na zadnjem sprintu sezone Lampičeva tik za deseterico

16.03.2018

Švedski Falun je prizorišče finala svetovnega pokala v teku na smučeh, ki se je danes začel s sprinterskimi obračuni.

Anamarija Lampič je na zadnjem sprintu sezone izpolnila pričakovanja (c) GEPA

V dopoldanskih kvalifikacijah sončnega, a mrzlega Faluna, so izpadle tri naše tekmovalke in edini tekmovalec. Vesna Fabjan in Alenka Čebašek sta izločilne boje zgrešili za 26 oz. 33 stotink sekunde, bili sta 32. in 33., Katja Višnar pa je sezono končala z boleznijo in 62. mestom. Miha Šimenc je na 1,4 km progi v prostem koraku osvojil 52. mesto. Edina, ki se je prebila med dobitnice točk za finalnem sprintu sezone je bila Anamarija Lampič s 25. časom kvalifikacij.

Naša mlada tekmovalka je tekla v drugi četrtfinalni skupini ob treh Norvežankah, Švedinji in Italijanki. Na začetku se ni prerinila v ospredje skupine, pred drugim vzponom je že zaostajala nekaj metrov, a do zadnjega vzpona je razliko nadoknadila in nato ponovno zelo dobro zaključila s sprintom. Pritekla je na 4. mesto s časom 3:03,33, kar je bilo na koncu dovolj, da se je kot zadnja po času uvrstila v polfinale. V tej skupini je sicer zmagala domačinka Jonna Sundling pred Maiken Caspersen Falla in Marit Björgen. Lampičeva se je po Seefeldu januarja še drugič prebila v polfinale sprinterske preizkušnje v tej sezoni.

V polfinalni skupini je naša tekačica na smučeh nekaj časa uspela držati stik s skupino, praktično vse do zadnjega spusta, nato pa so tekmice pospešile, Lampičeva pa je v cilj prišla na 6. mestu in je tako končala na zelo dobrem 12. mestu, kar je njena že osma zaporedna uvrstitev med najboljšo dvajseterico. "Danes je bilo zelo težko, saj sem po prihodu iz Drammna nekaj dni še močno trenirala in sem bila zdaj še utrujena. Rezultatsko sem zato danes zelo zadovoljna. Falun poleg tega ni ravno moj srečen kraj, a v tretjem poizkusu mi je le uspelo priti do točk in sem zelo vesela. Že v četrtfinalu smo imele najhitrejši čas, tam sem se že kar precej namučila. V polfinalu smo začele res zelo počasi, tako je šlo do zadnjega spusta, takrat pa sem imela trde noge in enostavno nisem mogla zdržati. Ni šlo, bila sem močno utrujena in upam, da se čim bolje regeneriram za jutrišnjo tekmo," je po zadnjem sprintu sezone povedala naša najbolj konstantna tekmovalka te zime.

Rekordna zmaga Kläba

Zmage se je med dekleti veselila domačinka Hanna Falk pred rojakinjo Sundlingovo, švedski trojček pa je preprečila veteranka Marit Björgen. V moški konkurenci je rekordno 7 zmago v eni sezoni sprinterskih tekem vpisal mladi Johannes Hösflot Kläbo, drugi je bil Italijan Federico Pellegrino, tretji pa Francoz Lucas Chanavat.

Jutri in v nedeljo se bo svetovni pokal zaključil s preizkušnjama na 10 km v prostem in klasičnem koraku, tekem pa se ne bo udeležila obolela Višnarjeva, ki je že na poti proti domu.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov