DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

RAW AIR: Peter Prevc v Lillehamerju na 7. mestu

13.03.2018

Peti dan norveške RAW AIR turneje v smučarskih skokih je prinesel zelo lep uspeh Petra Prevca, ki je na skakalnici, na kateri je debitiral med elito, osvojil 7. mesto.

V lepem sončnem vremenu se je v Lillehammerju začela druga posamična tekma letošnje RAW AIR turneje na Norveškem. Na tekmi smo znova imeli šest predstavnikov, kot prvi pa je priložnost pred kar lepim številom gledalcev za tekme v Lillehammerju dobil Nejc Dežman. Kranjčan je skočil zelo solidno, pristal pri 128 metrih in s 115,3 točkami je bilo kmalu jasno, da bo osvojil nove točke svetovnega pokala. Na koncu prve serije je zasedal 29. mesto. Timi Zajc je kot naš drugi žal skočil malo premalo za točke, 124 metrov in 108,5 točk ga je uvrstilo na 35. mesto. Tilen Bartol je s 131 metri izpolnil pričakovanja, 121,1 točk pa je bilo dovolj za delitev 19. mesta po prvi seriji s Simonom Ammannom. Skok se je potem v slabih razmerah ponesrečil obolelemu Anžetu Semeniču, ki je s 110.5 metri in 83,0 točkami zasedel 48. mesto. 

Peter Prevc je kot naš predzadnji v prvi seriji skočil zelo dobro, 134.5 metrov, zbral je 131,7 točk in je po nastopu zanesljivo prevzel vodstvo. A konkurenca na vrhu je odgovorila in Prevc je po prvi seriji zasedal 10. mesto. Žal na kolegov izziv ni uspelo odgovoriti prav tako rahlo obolelemu Jerneju Damjanu, ki je s 121.5 metri in 105,8 točkami zasedel 40. mesto, s tem pa je bilo jasno, da v igri za vseh 16 skokov na tej turneji od naših ostaja le še Bartol.

Prva serija je bila sicer povsem v znamenju Poljakov. Z nižjega zaletišča je konkurenco še enkrat več deklasiral Kamil Stoch s 140.5 metri in 153,0 točkami, drugi je bil Dawid Kubacki s 139 metri in 138,6 točkami, tretji pa Stefan Hula s 139.5 metri in 136,2 točkami.

Finale je začel Dežman, ki je ob vetru v hrbet skočil 123 metrov, danes pa je na svoj račun uspel vpisali 229,5 točk, ker ga je na koncu postavilo na 28. mesto. Zavoljo vedno močnejšega vetra v hrbet je žirija tekmovanja pred nastopom Bartola v finalu dvignila naletno mesto, žal pa naš skakalec dlje kot 124.5 metrov ni uspel skočiti. Z 235,6 točkami je naš edini z vsemi serijami na tej turneji danes končal na 24. mestu, torej štiri mesta višje kot v Oslu.

Prevc je na finalni nastop moral malce počakati, saj se je veter obrnil v prsa, kar je naš skakalec, ki je na tej skakalnici debitiral v svetovnem pokalu pred dobrimi osmimi leti, lepo izkoristil. Odneslo ga je do 135 metrov, z 263,4 točkami pa je prevzel vodstvo. Do konca serije je pridobil tri mesta in je tako osvojil 7. mesto, kar je tretja najboljša uvrstitev v tej sezoni, hkrati pa je bila to peta uvrstitev med najboljšo deseterico. "Danes sem z mojim rezultatom zadovoljen, sploh glede na izplen dva dni nazaj, ko sem zamudil odskok. Danes sem naredil skok nivo višje. Tisti skok iz Osla sem kar nekaj časa prebavljal, ampak sem vedel kaj je bilo narobe in posledično sem tudi vedel, kako to odpraviti. Že takoj, ko sem prišel v Lillehammer sem začel delati na tem."

Ob takih pogojih bi moralo iti še dlje

Za razliko od velike večine tekem, na katerih Peter ni med srečnejšimi kar se tiče vremenskih razmer, je bilo danes v finalu ravno obratno. "Ko sem spodaj videl kakšen veter sem imel, da sem imel srečo, sem si rekel, da bi s takimi pogoji moral skočiti še dlje. Bilo je še nekaj napak, nekaj rezerve je še. Zanimivo pa je bilo, da danes ob relativno konstantnih pogojih, ob 7 do 10 točkah pribitka zaradi vetra pridemo trije, štirije, ki smo dobili odbitek. Mislim, da je bila danes tekma dvakrat malce bolj zahtevna, kar se tiče vremenskih razmer. Prvič, ko je sonce zašlo, ravno pri Semeniču, ko se je vse skupaj malo začelo obračati in na koncu finalne serije. Ampak jaz vetra nisem spremljal podrobno, jaz moram skočiti čim dlje."

Na tretje mesto je skočil domačin Robert Johansson s 136.5 metri v finalu in skupno 273,7 točkami, drugo mesto je s skokom dolgim 140.5 metrov in z 278,7 točkami potrdil Kubacki, izjemno prepričljivo pa je s tekmeci znova opravil Stoch, ki je znova skakal z nižjega zaletišča, skočil pa je kar 141 metrov, zbral pa je neverjetnih 306,4 točk.

Damjan ponovil Prevčevo napako iz Osla

Po tekmi je bil boljše volje kot pred dvema dnevoma lahko tudi glavni trener naših, Goran Janus: "Petru danes ni kaj očitati, le čestitke si zasluži za dva dobra skoka. Nova vrhunska uvrstitev s sedmim mestom. Lahko bi bilo še bolje, a bilo je vetrovno in moral si imeti nekaj malega sreče danes. Danes smo bolj zadovoljni kot v nedeljo. Škoda je Jerneja, ki je naredil podobno napako kot Peter v Oslu, odskok je zelo, zelo zamudil. Tilen je tam, kamor trenutno spada, Nejcu pa nove točke."

V Seštevku RAW AIR turneje ime Stoch 56,2 točk prednosti pred Johanssonom, Johann Andre Forfang na tretjem mestu zaostaja že 86 točk. Najboljši naš je na 14. mestu Bartol, Prevc je 15. V skupnem seštevku svetovnega pokala se je Prevc prebil na 17. mesto s 318 točkami, tik za Damjana, ki ima 351 točk na 16. mestu. 

Karavana se zdaj seli na tretje prizorišče turneje v Trondheim, kamor bo odpotovala jutri ob 6.30 uri zjutraj, popoldne pa že sledi uradni trening in kvalifikacije za četrtkovo tekmo. "Takoj po tekmi je načrt tak, da gremo hitro v hotel in posušimo opremo, da ne bomo mokre spakirali v potovalke. Nato pa spanje, vstanemo ob šestih in ob 15. uri smo že na skakalnici," je še plan pred spanjem in peturno vožnjo proti Trondheimu povedal Prevc. 

Program RAW AIR turneje

  • Trondheim

Sreda, 14. marec
17.30 Kvalifikacije

Četrtek, 15. marec
16.00 Poizkusna serija
17.00 Tekma

  • Vikersund

Petek, 16. marec
17.30 Kvalifikacije

Sobota, 17. marec
15.00 Poizkusna serija
16.15 Ekipna tekma

Nedelja, 18. marec
15.30 Poizkusna serija
16.30 Tekma


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov