DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

V vetrovni loteriji Holmenkollna Damjan na 10. mestu

11.03.2018

Posamično tekmo svetovnega pokala na slovitem Holmenkollnu je dobil domačin Daniel Andre Tande, v vetrovni loteriji pa je Jernej Damjan osvojil 10. mesto.

Jernej Damjan je za eno mesto izboljšal rezultat z zadnje tekme v Lahtiju (c) GEPA

Smučarji skakalci so se na Holmenkollnu nad Oslom po včerajšnji ekipni tekmi danes pomerili še za posamične točke svetovnega pokala. Na tekmi je bilo tudi šest slovenskih skakalcev, ki so se borili tudi z zelo zahtevnimi vremenskimi razmerami v snegu in vetru. Kot prvi je nastopil Anže Lanišek, ki pa je s 115 metri in 101,9 točkami hitro zaključil z današnjo preizkušnjo. Nič bolje ni bilo z Nejcem Dežmanom, ki je skočil 122.5 metrov, zbral 104,9 točk, tudi on pa je ostal brez finalne serije. Mladi Timi Zajc je skočil 116 metrov, tudi 96,7 točk pa je bilo občutno premalo za še en skok danes. Odlično pa je ene boljših razmer izkoristil Tilen Bartol, ki je poletel do 132 metrov, zbral 128,6 točk in dolgo časa vztrajal tik pod vrhom uvrščenih. Žal je nato povsem ponesrečen skok prikazal Peter Prevc, ki je s 112.5 metri in 95,6 točkami končal na 46. mestu. Jernej Damjan je po krajšem čakanju skočil zelo dobro, 129 metrov, 124,1 točk pa ga je po prvi seriji pripeljalo na 10. mesto. Bartol je bil odličen četrti, pred njim sta bila le Avstrijca in Poljak. Prepričljivo je bil znova najdaljši Kamil Stoch s 138 metri in 138,5 točkami, drugi je bil Stefan Kraft s 129.5 metri in 133,1 točkami, tretji pa Michael Hayböck s 133 metri in 129,2 točkami.

Tudi v finalni seriji so vladali loterijski vetrovni pogoji, ki so premešali vrstni red. Dodobra. Damjan je s 121.5 metri in skupno 237,4 točkami potem, ko po doskoku ni kazalo tako, obdržal 10. mesto. Žal se skok, potem ko je že izgledalo dobro, ni ponesrečil Bartolu, ki je sredi skoka ostal brez zračne podpore in je s 115 metri ter 220,2 točkami padel na 28. mesto. Zmagal je, z osmega mesta po prvi seriji, Daniel Andre Tande, ki je v finalu skočil 132 metrov, zbral je 258,1 točk. Drugi je bil Kraft z 256,7 točkami, tretji pa Hayböck z 255,6 točkami. Stoch je s 119 metri in 253,0 točkami padel na šesto mesto.

Jernej Damjan današnjega rezultata ni primerjal s tistim z Lahtija, ko je bil pred tednom dni na 11. mestu: "Težko bi primerjal. Vsaka skakalnica je zgodba zase, na vsaki posebaj moraš najti prave občutke in tukaj sem jih danes našel še najbolj prave. V drugem skoku sem imel občutek, da bo šlo dlje, a je v drugem delu leta zmanjkalo podpore. Z 10. mestom sem zelo zadovoljen. Ob pogojih, kot so bili današnji, prav pride rutina, da se znaš sprijazniti s tem kar se dogaja. V glavi si rečeš, kar bo bo in po navadi je takrat vedno lažje." Izkušnje so danes torej odigrale svojo vlogo, a tudi Stoch ni bil kos zahtevnim razmeram: "Ne bom rekel, da me je njegov skok presenetil, saj vem, kaj vse je v teh pogojih mogoče. Bolj me je presenetil potem, ko sva čakala na kontrolo in je rekel "No, danes se mi pa vsaj nikamor ne mudi." Ni bil preveč razočaran."

Bolj razočaran je bil po tekmi Bartol: "Danes si, če si želel biti pri vrhu, dvakrat moral imeti kar precej sreče. Moj prvi skok je bil dober, še pa je bila kakšna rezerva, a sem imel zelo dobre pogoje. V drugi seriji sem dobil velik minus, a sam nisem občutil takih pogojev, res pa je bil tudi skok precej slabši. Podpore vetra nisem čutil čez celotno skakalnico, vseskozi se je veter vrtel in mešal, moral si imeti malo sreče. Sicer pa sem danes še najbolj od teh treh dni izboljšal svoje skoke. Vsi so bili kar solidni. Sicer pa se počutim dobro, tudi za koleno upam, da ostane stanje takšno, kot je trenutno."

Oceno po prvi postaji RAW AIR turneje je podal še Goran Janus: "Precej vetrovna tekma, moral si imeti tudi srečo. Po prvi seriji smo imeli lepo izhodišče, na koncu pa čestitke Jerneju za novo vrhunsko uvrstitev, 10. mesto. Tilna je v finalu enostavno sklatilo. Da si moral imeti srečo, se je videlo tudi pri Kamilu Stochu in še pri katerem skakalcu." Kaj je šlo narobe pri Petru Prevcu, ki je skozi vse dni v Oslu kazal najbolj konstantne skoke od naših? "Groba napaka pri odskoku, zelo je zamudil odskok in enostavno ga je to zelo ustavilo."

Stoch je sicer še povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala pred danes osmim Richardom Freitagom, na tretje mesto je skočil Tande, Damjan pa se je pomaknil na 13. mesto. V skupnem seštevku RAW AIR turneje po tretjem dnevu vodi Stoch pred Robertom Johanssonom in Johannom Andrejem Forfangom, najboljši naš je Damjan na 13. mestu.

Svetovni pokal se bo s kvalifikacijami nadaljeval že jutri v Lillehammerju.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov