Fak v Kontiolahtiju ponovil 12. mesto iz Antholza

11.03.2018

Najboljši biatlonci so na prvem prizorišču po olimpijskih igrah v finskem Kontiolahtiju tekme svetovnega pokala sklenili s preizkušnjo na skupinskem štartu.

Jakov Fak je na zadnjem streljanju izpadel iz najboljše deseterice uvrščenih (c) GEPA

Edini Slovenec na štartu je bil znova Jakov Fak, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala na visokem 4. mestu, medtem ko je bil Klemen Bauer tokrat prva rezerva, ki pa žal ni dobila priložnosti. V strnjeni konkurenci 30 biatloncev je Fak s prvim streljanjem v leže opravil brez napake, v drugi krog pa je odtekel na 10. mestu z zaostankom 6,5 sekund za četrtkovim zmagovalcem Antonom Šipulinom. Fak je tudi na drugem streljanju svojo nalogo opravil brez napake, v tretji krog pa je odšel na 6. mestu, potem ko je kar nekaj tekmovalcev moralo v kazenski krog. Fak je na polovici proge za vodilnim Benediktom Dollom zaostajal 18,8 sekund.

Na tretjem strelskem postanku je bil Fak ob boku najhitrejših, žal pa je četrti, skupno 14 strel, poslal mimo, a en kazenski krog ga je v predzadnji krog še vedno poslal na navišjih mestih. Bil je deveti s 45,5 sekundami zaostanka za novim vodilnim, Nemcem Arndom Peifferjem. Zadnje streljanje je močno spremenilo vrstni red, žal je tudi Fak zgrešil še en strel in je v zadnji krog odtekel na 15. mestu z zaostankom 64 sekund za Martinom Fourcadom.

Fourcada je v zadnjem krogu gnal Šipulin, kmalu se jim je pridružil še Avstrijec Julian Eberhard. Rus je tik pred zadnjim kratkim spustom padel, Eberhard pa je izkoristil še utrujenost Fourcada, ki je tako osvojil drugo mesto, Šipulin pa je bil tretji. Fak je na cilj pritekel na 12. mestu z zaostankom 61 sekund. S tem je ponovil dosežek s tekme s skupinskim štartom iz Antholza, najboljši letos pa je bil v tej disciplini 8. in sicer Annecyju. "Splošen vtis danes je tak, da nisem najbolj zadovoljen. Enostavno tekmujem maksimalno dobro, kar v tem trenutku lahko, kar sem sposoben. Jasno, vedno bi bilo lahko bolje glede streljanja, a še raje bi videl, da bi se še takaško počutil bolje. To je trenutno največja želja, da bi se tekaško opomogel, da bi že od štarta prišel na boljši položaj. Danes je bil zadnji krog glede na preostale najbolj optimističen v to smer, da se nekaj izboljša. Ampak, to bomo videli šele v Oslu, ko se spočijem, če je to to. Če bi lahko na to vplival, bi, a zdaj moram čakati na to, kako se bo telo odzvalo, drugega mi ne preostane v tem delu sezone," je po tekmi razmišljal naš najboljši biatlonec zadnjih let, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala padel na 5. mesto.

Glavni trener naših, Tomaš Kos, je takole povzel zadnjo preizkušnjo na Finskem: "Tekma je bila zelo dobra, sploh začetek. Po prvih dveh streljanjih v leže je Jakov držal prvo šesterico, nato pa je v stoje prišlo do dveh napak. To nista bili grdi napaki, zgrešena strela sta bila zelo blizu, a so šli ven. V zadnjem krogu je poizkušal pridobiti še kakšno mesto in to mu je tudi uspelo. Moramo biti zadovoljni s celotnim nastopom danes. To, da je na koncu pridobival mesta, je dober znak. Trenutno stanje je solidno, zdaj imamo nekaj časa za počitek, v Oslu pa gremo v nove boje."

Svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnji konec tedna v norveškem Oslu.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov