Fak in Bauer med dvajseterico, zmaga Šipulina

08.03.2018

Po dobrem mesecu in pol se je svetovni pokal v biatlonu nadaljeval z moškim sprintom v finskem Kontiolahtiju. Jakov Fak in Klemen Bauer sta se se uvrstila med najboljšo dvajseterico.

Jakov Fak se bori za skupno tretje mesto v svetovnem pokalu (c) GEPA

Naša tekmovalca sta pri 6 stopinjah pod ničlo štartala že na samem začetku, Klemen Bauer s številko 5 in Jakov Fak s številko 8. Na prvem strelišču je bil brez napake Bauer, ki je nekaj časa nato tudi vodil (na koncu 7. čas), Fak pa je žal zgrešil drugi strel, kar mu je prineslo kazenski krog. Na streljanju stoje je Fak podrl vse tarče, Bauer pa je žal mimo poslal deveti in deseti strel in pred odhodom v zadnji krog je moral odteči še dva kazenska kroga. Srebrni z olimpijskih iger v Pjongčangu na 20 km je v cilj tokrat prišel na drugem mestu, le 4 desetinke pred Bauerjem. Oba sta nato še zdrsnila po lestvici in končala na 18. oz. 19. mestu.

Kot tretji Slovenec je na 10 km preizkušnjo odšel Miha Dovžan, ki je bil v leže prav tako popoln, v stoje pa je zgrešil en strel. Mitja Drinovec je začel zelo hitro, a je žal že v leže zgrešil en strel, v stoje pa še dva in jasno je bilo, a točk svetovnega pokala ne bo. Dovžan je na koncu osvojil 42. mesto, Drinovec pa je končal na 74. mestu.

Zmage se je veselil Rus Anton Šipulin, ki ni zgrešil nobenega strela, pred prav tako nezgrežljivima Latvijcem Andrejasom Rastorgujevsom in Francozom Quentinom Fillonom Mailletom. V skupnem seštevku svetovnega pokala v vodstvu ostaja Martin Fourcade, ki danes zaradi želodčnih težav ni štartal, Šipulin je na tretjem mestu prehitel Faka, ki je padel na četrto mesto, tik pred danes petega Arnda Peifferja.

Fak privošči konkurentom, želi si boljše izvedbe sebe

Naš najboljši biatlonec sezone, Jakov Fak, takoj po tekmi ni imel najboljših občutkov. Opisal jih je takole: "Občutki po tekmi so slabi. Vseeno sem pričakoval, da bom na tekmi lahko naredil več. Že na streljanju sem naredil napako, drugi strel je bil slabo narejen, kar moram priznati. Bil je izven grupe. Nisem zadovoljen. Res pa je, da še nisem pregledal vseh podatkov, da bi videl kako je šlo na progi in kakšen je bil čas streljanja. Stvari bom analiziral po večerji, takrat bom videl, kje sem izgubil čas." Je bil razočaran tudi zato, ker sta največja tekmeca v boju za skupno tretje mesto končala pred njim? "Ne, tako na stvari ne smemo gledati. Vedno zmaga tisti, ki je ta dan najboljši. V športu je enostavno tako, da ne smemo nobenemu ne privoščiti. Tudi glede na to, da so to moji konkurenti, ne gledam na ta način. Če so boljši, bodo boljši in prav je, da je tako. Moja naloga in želja je, da izboljšam sebe, svoj tek in streljanje in s tem postanem bolj konkurenčen in na ta način premagam konkurente. Čestitke Antonu. Tudi Arnd je bil pred mano. Skupno bo zelo blizu vse do konca. Želim si, da bi nastopal čim bolje in da bi se borili do samega konca. Prvi mesti sta tako oddaljeni, da ni nobene nevarnosti za Martina in Johannesa, a od tretjega do šestega je bilo pred današnjo tekmo le okrog 30 točk razlike. Zdaj je še šest posamičnih tekem in zdaj se bo videlo razmerje, kako kvaliteten je lahko kdo. Želja je, da bi bil na koncu tretji, a kako bo, bomo videli po zadnji tekmi."

Fak je danes za pičle štiri desetinke prehitel reprezentančnega kolega Bauerja, a pričakovano, mu to ni pomenilo dodatnega razloga za veselje: "Kot sem že povedal, je to tako, da se v športu borimo in tako mora biti. Tudi če bi Klemen premagal mene, bi bilo prav in športno, a danes sem jaz njega." In kako je današnjo zapravljeno priložnost videl Bauer? "Kazalo je res zelo dobro, tudi počutil sem se zelo dobro. Že ves teden sem pričakoval to tekmo dobro razpoložen, v tekmo sem štartal odločno. Šel sem na vse ali nič. Podobno kot na olimpijskih igrah, je kazalo dobro, potem pa sem bil preveč neučakan pred streljanjem v stoje. Zadnja dva strela, ki najbolj bolita, sta šla mimo. Težko rečem koliko mimo, a zanesljivo dovolj, da tarči nista padli. Priložnost bo znova potrebno iskati na naslednji tekmi. Že danes sem to skušal deloma nadoknaditi v zadnjem krogu, tudi s pomočjo jeze, ker me take napake, ki se mi vedno znova dogajajo, res bolijo." 

Glavni trener, Tomaš Kos, je takole ocenil nastopa naših najboljših dveh danes: "Klemen je imel odlično priložnost za super rezultat, a jo je znova zapravil na strelišču. Malo sem razočaran, ker je osem strelov zadel, zadnja pa je zgrešil. Končalo se je, kot se je, to ni slab rezultat, a danes bi lahko dosegel precej več. Jaka niti ni tekel slabo, manjka mu malenkost. Škoda je strela v leže. To se zgodi, pogoji so bili kontantni, a končni dosežek je danes tak, kot je."

Jutri se bodo za točke svetovnega pokala pomerila dekleta, ki bodo tekmovala na 7,5 km preizkušnji. Poleg Anje Eržen bosta v našem taboru priložnost dobili še mladinki Polona Klemenčič in Nina Zadravec.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov