V Scoulu po vsej verjetnosti tudi Žan Košir

08.03.2018

V soboto (10.3.) bo v švicarskem Scuolu na sporedu zadnji letošnji paralelni veleslalom za svetovni pokal. Na ˝domačem dvorišču˝ aktualnega olimpijskega prvaka Nevina Galmarinija bo nastopila tudi slovenska standardna četverica Tim Mastnak, Rok Marguč, Jure Hafner in Gloria Kotnik, po vsej verjetnosti pa se jim znova pridruži tudi Žan Košir.

 
Pretekli vikend sta slovensko športno javnost navdušila Tim Mastnak ...

Tržičan je v preteklih dneh pod vodstvom Jerneja Demšarja in Gašperja Oblaka treniralv Kranjski Gori. ˝Zadovoljen sem s po olimpijskim delom treningov na snegu. Zaenkrat je vse  pod nadzorom, tako da bom v Švici po vsej verjetnosti štartal. Predzadnjič v tej sezoni ˝ nam je včeraj popoldan povedal Žan Košir, ki si je v Kranjski Gori ogledal tudi smučarski svetovni pokal, posebej ga je navdušil avstrijski šampion Marcel Hirscher. Tekma v jugovzhodnem delu Švice (kanton Grabünden) bo hkrati zadnja Koširjeva letošnja tekma za svetovni pokal. ˝Na zaključku v Winterbergu (17. in 18.3.) zagotovo ne bom deskal, udeležil pa se bom domačega državnega prvenstva konec marca na Rogli,˝ nam je načrte za zaključni del sezone razkril nosilec treh olimpijskih kolajn.

Na krilih rezultata s Kayserija, prvih stopničk v svetovnem pokalu, bo v Scoulu nastopil Tim Mastnak, ki je izredno optimističen. ˝Končno se mi je  vse skupaj le izšlo po pričakovanjih. Zdaj sem povsem sproščen. Pritiska ni več, tako da na polno vstopam v marčevski del sezone. Komaj čakam, da bom znova na štartni˝rampi! ˝ se nastopa v Švici veseli Tim Mastnak.

Povratek svetovnega pokala v Švico pozdravlja tudi Rok Marguč, ki je v Švici dosegel svojo edino zmago za svetovni pokal ˝V soboto bo minilo natanko pet let od te moje zmage v Arosi, ki je za slovensko alpsko deskanje tudi zaradi naslova svetovnega prvaka Roka Flandra leta 2007 zelo uspešno prizorišče. Upam, da bo odslej to tudi Scuol,˝ pravi v Turčiji četrto uvrščeni Marguč za katerega bo to na pol domača tekma. ˝Tekmujem na deskah švicarskega proizvajalca Kessler, ki mi bo v soboto že dobavil tudi deske za naslednjo sezono˝, še dodaja izkušeni štajerski deskar, ki se nadeja, da bo imel tokrat več sreče pri žrebu štartnih številk in bo prvo kvalifikacijsko vožnjo lahko opravil na hitrejši progi, kar se je na zadnjih tekmah izkazalo za pomembno prednost.       


... in Rok Marguč, ki sta se v Kayseriju pomerila v malem finalu. (foto: Miha Matavž)

Kanček več sreče v kvalifikacijskih nastopih bo tokrat potreboval tudi Ločan Jure Hafner, ki je bil v Turčiji povsem blizu finala. ˝Forma je dobra. Trening na Rogli (včeraj ga je pod Šušteršičevim vodstvom opravil skupaj z Rokom Margučem, pridružil se jima je tudi mladinec Jernej Glavan, op.p.) je to potrdil. Upam, da bo sreča tokrat na moji strani in mi bo uspel pričakovani preboj med elito. Finale pa je zgodba zase, kjer je možno prav vse, ˝ napoveduje Hafner.

Hafnerju pritrjuje tudi prva dama slovenskega deskanja, Gloria Kotnik, ki se je letos zasidrala med elito. Je edina izmed naših reprezentantov, ki je že tekmovala v Scuolu, lani na tekmah za evropski pokal. ˝Lep kraj in okoliš.. Švica pač. Tekma za svetovni pokal bo na novi progi. Lani smo deskali na težjem, visečem, pravzaprav za deskanje neprimernem terenu. Prepričana sem, da bodo organizatorji tokrat pripravili progo kot se šika. Le-ta pa bo, glede na konfiguracijo terena, zagotovo tehnično zahteva, s prehodi, kar pa mi ustreza, ˝ pravi Velenjčanka, ki pa se je po dolgi in naporni sezoni že loteva tudi utrujenost. ˝V teh dneh nisem trenirala na snegu. Skušam se predvsem dobro spočiti in regenerirati. Dolga sezona in številna potovanja, pa menjavanje časovnih pasov (Nova Zelandija, Kitajska, Koreja) pač pustijo sledi, ˝ še dodaja naša najuspešnejša deskarka, katere opremljevalec desk Oxess je prav tako kot Margučev Kessler švicarski. Enako velja tudi za Koširja, ki prav tako jezdi Oxessa, Mastnak tekmuje na avstrijskem SG-ju, Hafner pa na domačem Elanu.

Švico ima v lepem spominu tudi trener Izidor Šušteršič, ki je bil na svetovnem prvenstvu v Arosi leta 2007 drugi mož reprezentance (v paralelnem veleslalomu je bil osmi, v četrtfinalu ga je ugnal domačin Philipp Schoch) ˝Lepi spomini, ampak osredotočimo se raje na sedanjost in prihodnost. Dejstvo je, da je v tem trenutku naša peterica, brez izjeme, zrela za sam vrh. Upam, da spišemo še eno lepo švicarsko zgodbo˝, pravi Šušteršič, ki bo seveda spremljal A-ekipo, mlajša varovanca Črta Ikovica in Saro Goltes pa bo pozorno spremljal ˝na daljavo˝. Obata vikend deskata na tekmah za evropski pokal v avstrijskem Tauplizu.

V Scoulu, ki je domači kraj aktualnega olimpijskega prvaka Nevina Galmarinija, se nam torej obeta pravi spektakel med vratci, organizatorji pa so poskrbeli tudi za številne spremljevalne aktivnosti (koncerti), katere vrhunec bo večerna zabava na kateri bodo domačini in gostje proslavili Galmarinijevo zlato olimpijsko kolajno.  

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov