Katja Višnar še tretjič šesta v Drammnu

07.03.2018

Na predzadnjem sprintu v letošnji sezoni v norveškem Drammnu je Katja Višnar prvič letos tekla v finalu in osvojila odlično 6. mesto.

Katja Višnar je tretjič v Drammnu osvojila 6. mesto (c) GEPA

Ulični sprint v Drammnu je vsakoletna klasika svetovnega pokala v teku na smučeh in tudi letos je norveško mesto gostilo sprint v klasični tehniki na 1,2 km dolgi progi. V izločilne boje sta se skozi kvalifikacije s 5. in 21. časom prebili Katja Višnar in Anamarija Lampič, prepočasni pa so bilI Vesna Fabjan, Alenka Čebašek in Janez Lampič.

Anamarija Lampič je nastopila v prvi četrtfinalni skupini in po dobrem štartu na sredini proge tekla na četrtem oz. petem mestu, nato pa je pred ciljnim vzponom napadla, a na cilju je zaostala za zmagovalko kvalifikacij, Maiken Caspersen Falla, njeno rojakinjo Ingvild Flugstad Östberg ter Finko Kristo Parmakoski. S časom 3:13,3 ji je ostalo čakanje na preostale nastope, da bi se v polfinale prebila po času. Žal je bilo čakanja konec že po nastopu druge skupine, kjer so tekmice tekle še hitreje kot v prvi skupini in Lampičeva je tako svoje nastope na Norveškem končala v četrtfinalni skupini.

Katja Višnar, ki se je med elito vrnila po bolezni, je tekla v zadnji, peti polfinalni skupini. Začela je zelo dobro in hitro, takoj povedla in vodila skozi celotno progo. Pred zaključnim vzponom je imela kar nekaj metrov prednosti pred tekmicami, vse to pa je bilo dovolj za zanesljivo uvrstitev v polfinale, kjer se ji je iz zadnje skupine pridružila še Norvežanka Tiril Udnes Weng. Višnarjeva je zmagala s časom 3:14,49.

V prvi letošnji finale po pravi drami

V drugi polfinalni skupini je nastopila naša edina predstavnica, Višnarjeva, kar je bil njen drugi letošnji polfinalni nastop, prvi ji je uspel v prostem koraku v Seefeldu. Višnarjeva je tudi v polfinalu začela odločno, povedla, ob boku sta ji tekli Rusinja Natalija Neprjajeva in Finka Krista Parmakosti. Pričakovano je odločil ciljni vzpon, kjer je Višnarjeva dolgo držala drugo mesto za Rusinjo, na koncu pa je v cilj prišla na četrtem mestu. A s tem se je drama šele začela. Žirija tekmovanja je najprej diskvalificirala Švicarko Nadine Fähndrich, nato je popravljalo čase in Višnarjeva je s tretjim mestom v polfinalu v prvi letošnji finale prišla kot srečna poraženka. Uradno sta bili pred njo v skupini na koncu Neprjajeva in Parmakoskijeva, po času pa iz prve skupine še Falla in Stina Nilsson.

Katja Višnar je z nastopom v finalu že izboljšala lansko sedmo mesto iz Drammna, hkrati pa je napadala najmanj izenačitev najboljše uvrstitve v Drammnu, ko je bila dvakrat že šesta. V prvem finalu po lanskem Pjongčangu je Višnarjeva začela povsem z desne strani, krenila je dobro, a hitro so tekmice prestavile še v višjo prestavo in že pred polovico proge je bilo jasno, da je bolezen vzela moči za enakovreden boj še v četrtem nastopu danes. Kljub temu je šesto mesto izjemen rezultat, rezultat letošnje sezone. Zmagala je Drammenčanka Falla pred Švedinjo Nilssnovo in Američanko Jessico Diggins. 

Finale potrditev dobrega dela

Po več kot leto dni dolgem obdobju brez finala za slovenski tek na smučeh je bila Višnarjeva razumljivo danes dobre volje: "Danes takega uspeha nisem upala pričakovati, ker sem po Pjongčangu imela težave z boleznijo zaradi katere sem izpustila tudi tekmo v Lahtiju, mislim pa, da se je to kar precej poznalo tudi v finalu. Tekma v Drammnu mi ustreza, tu sem že prej dosegala dobre rezultate. Na štart sem šla optimistično in želela sem narediti dobro tekmo. Žal v finalu ni šlo. Do finala pa je šlo odlično in s šestim mestom ter uvrstitvijo v finale po dolgem času sem zadovoljna. Po malce slabših letošnjih nastopih sem končno zdaj zelo zadovoljna." 

Katja Višnar je za Slovenijo pritekla prvi finale po 14 mesecih (c) GEPA

Danes je Slovenka, ki živi na Norveškem po vseh težavah v sezoni in zadnji bolezni prikazala res dobre nastope: "Načrtno sem vedno tekla spredaj. Rekla sem si, da grem na vse ali nič. Že tako se mi taktično velikokrat ne izide. Danes sem šla bolj odločno, tekla sem v ospredju. Imela sem dober čas kvalifikacij, kar pomeni, da sem močna in da bodo ostale imele težavo s tem, da pridejo naprej, če pa že, bodo prišle proti koncu. Danes se je izšlo super. Vem, da sem v klasiki lahko konkurenčna najboljša, a velikokrat ni odvisno le od mene, še posebno zdaj ko imam Ludvika, ki je moja prioriteta. Velikokrat gre trening oz. športna kariera na drugo mesto. Še vedno pa vem, da sem se letos dobro pripravila in mislim, da sem to uvrstitev potrebovala za potrditev tega." Lampičeva je osvojila končno 19. mesto.

V moškem finalu je teklo kar pet domačinov in Rus Aleksander Bolšunov, veliki zmagovalec pa je pričakovano postal Johannes Hösflot Kläbo pred lanskim zmagovalcem Elrikom Brandsdalom in Bolšunovom.

Svetovni pokal se bo nadaljeval v Oslu konec tedna s preizkušnjama na 30 in 50 km, kjer pa naši ne bodo tekmovali. Sezona se bo zaključila prihodnji konec tedna v švedskem Falunu.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov