DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Suverena zmaga Stocha, Damjan na 11. mestu

04.03.2018

Na prvi posamični tekmi smučarjev skakalcev po olimpijskih igrah je Jernej Damjan v finskem Lahtiju osvojil 11. mesto. Točka tudi za Tilna Bartola.

Jernej Damjan na Finskem skače dobro (c) GEPA

Na prvi posamični tekmi smučarjev skakalcev po olimpijskih igrah v Pjongčangu v finskem Lahtiju smo imeli pet predstavnikov. Kot prvi je s številko 2 skočil povratnik na tekme najvišjega nivoja, Anže Lanišek, ki pa je s 108.5 metri in 103,5 točkami hitro končal z današnjo tekmo, na koncu je zasedel 40. mesto. Še slabše je ob vetru, ki je vseskozi pihal v hrbet, skočil Domen Prevc, ki je s 95.5 metri in 69,0 točkami končal na začelju uvrščenih. Nič bolje se ni odrezal niti Nejc Dežman, ki je skočil 101 meter, 86,0 točk pa ga je postavilo na 45. mesto. Bolje sta nato skočila zadnja naša tekmovalca. Tilen Bartol je finalno serijo ujel s 115.5 metri in 117,3 točkami na 28. mestu, zelo dobro pa je s 124 metri svojo nalogo opravil Jernej Damjan, ki je na 9. mestu zbral 132,9 točk.

Zanesljivo je s skokom dolgim 132 metrov vodil najboljši skakalec zime, Kamil Stoch, ki je zbral 155,0 točk. Rjoju Kobajaši je na drugem mestu s 129.5 metri zaostajal kar 13,5 točk, tretji Andreas Stjernen je s 124 metri zbral še 0,7 točke manj od Japonca.

Damjan v Lahtiju do najboljšega rezultata

V finalni seriji Bartol s 116.5 metri ni napredoval, na koncu je 231,5 točk pomenilo eno novo točko svetovnega pokala za 30. mesto. Zelo dobro pa je še enkrat svojo nalogo, z nižjega zaletišča kot dve tretjini finalistov, opravil Damjan. V finalu je skočil 123.5 metrov, skupno pa je zbral 268,2 točk, kar je pomenilo končno 11. mesto, torej tik za najboljšo deseterico. Več kot prepričljivo je s 134 metri v finalu in s kar 314,2 točkami slavil Stoch pred Markusom Eisenbichlerjem, ki je zbral 286,0 točk, na tretje mesto je v finalu skočil Stefan Kraft z 285,9 točkami. "Če se ne motim, je 11. mesto danes moj najboljši rezultat v Lahtiju. Glede na to, da sem imel vedno težave v Lahtiju, sem več kot zadovoljen. Malo sem lahko jezen zaradi doskoka pri drugem skoku, ko me je malo zakrivilo, a to se zgodi. Bi bil pa lahko med deseterico, a tudi 11. mesto je zelo, zelo lep rezultat," je po tekmi povedal Damjan, ki je bil prej v Lahtiju najvišje na 12. mestu pred štirimi leti. Vesel je bil tudi, ker je včeraj imel težave z okovjem, ko mu je tik pred skokom v poizkusni seriji počil zatič in je zato moral peš z vrha skakalnice. 

Damjan je bil danes edini od peterice Slovencev, ki je pokazal dobre skoke, a kot pravi sam, mladim ne deli nasvetov: "V to se ne spuščam, to je naloga trenerjev. No, če me kdo od fantov kaj vpraša, mu seveda pomagam, a prepričan sem, da se bodo kmalu sami naučili kako in kaj."

Stoch je v skupnem seštevku tako še povečal prednost pred danes 15. Richardom Freitagom, Damjan je naš najboljši na 14. mestu. Tokratni glavni trener naših, Nejc Frank, ki je nadomeščal obolelega Gorana Janusa, je takole pokomentiral nastopa finalistov: "Jerneju lahko čestitam, škoda je le, da mu je eno mesto zmanjkalo do deseterice, a nalogo je opravil, kot se spodobi. Tilen je osvojil eno točko. Cel vikend je grizel, kljub temu, da ima že pet dni bolečine v kolenu. Ostali so v preveliki želji naredili grobe napake."

Svetovni pokal se bo nadaljeval naslednji konec tedna z ekipno tekmo v Oslu, ki bo hkrati tudi odprla drugo izvedbo norveške RAW AIR turneje. Po Oslu se bodo skakalci pomerili še v Lillehammerju, Trondheimu in v Vikersundu. V skupni seštevek se, podobno kot na novoletni turneji, štejejo točke posameznih skokov na skupno šestih tekmah. "RAW AIR zna biti zelo naporen. Kot smo izvedeli, bo letos sama logistika boljša kot lani, ko so naredili kar nekaj neumnosti s samo časovnico. Upam, da bo letos res bolje glede tega in da bo zato vse malce lažje," je pred naporno turnejo ob koncu sezone povedal Damjan. Slovenska ekipa za RAW AIR tunerjo bo znana v torek.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov