Filip Flisar tretji v Sončni dolini

04.03.2018

Na predzadnji tekmi svetovnega pokala v smučarskem krosu v Sončni dolini v Rusiji je Filip Flisar osvojil tretje mesto!

Filip Flisar je drugi dan tekmovanj v Rusiji našel prave linije (c) GEPA

Drugi dan tekmovanj v Sončni dolini v Rusiji se je za našega edinega predstavnika Filipa Flisarja začel precej bolje kot včerajšnji. Flisar je v sedmi skupini osmini finala odlično štartal, prevzel vodstvo v skupini s Francozoma Jeanom Fredericom Chapuisom in Jonathanom Midolom ter Nemcem Tobiasom Müllerjem. Flisar je vseskozi nadzoroval potek vožnje, vozil na čelu skupine in se zanesljivo prebil v četrtfinale, kjer sta ga poleg Müllerja čakala še njegov rojak Floran Wimsmann in Kanadčan Kevin Drury.

Tokrat je Flisar štartal slabše in bil v zgornjem delu proge na začelu skupine, zaostajal je že kar nekaj metrov. Nato pa je z nekaj odličnimi zavoji nadoknadil razliko in pred zadnjo tretjino proge švignil mimo Nemcev ter v cilj zanesljivo prišel na drugem mestu za Druryjem in drugi letošnji nastop v polfinalu je bil tu. V drugi polfinalni skupini sta ga znova čakala dva tekmovalca iz iste države, poleg Druryja še Bradey Leman iz Kanade ter Avstrijec Thomas Zangerl.

Napadi iz ozadja prinesli prvi finale v sezoni

V polfinalni skupini je Flisar znova zaostal na štartu, nato pa kmalu švignil mimo Zangerla in Lemana, bil je tudi ob boku Druryja, a na koncu je v cilj zanesljivo prišel na drugem mestu za Druryjem in težko pričakovana uvrstitev v veliki finale je bila tu! V finalu se je pomeril z Druryjem ter Švicarjema Arminom Niedererjem in včerajšnjim zmagovalcem Jonasom Lenherrjem. 

Še tretjič danes je Flisar zaostal na štartu, a bolj kot se je približevala druga polovica proge, bližje je bil tekmecem. V zavojih na sredini proge je znova imel odlično linijo in hitrost in kmalu je prehitel Niedererja, v boju z Druryjem in Lehnerjem pa se po napetem zaključku ni izšlo, a prve letošnje stopničke so bile vendarle vpisane s tretjim mestom. Zmagal je Drury pred Lenherrjem, Flisar pa je prvič v Rusiji stopil na oder za zmagovalce. Lani je bil v Sončni dolini četrti, sicer pa so to njegove 15. stopničke v karieri, tretjič je končal na tretjem mestu. 

Najboljši trije na predzadnji tekmi olimpijske sezone (c) GEPA

Filip Flisar je bil po prvih letošnjih stopničkah razumljivo dobre volje: "Tako to je v tem športu, včasih gre, včasih ne gre. Včasih se zagozdiš in je težko. Moram reči, da mi to tretje mesto pomeni kar veliko, spet sem prišel na zeleno vejo. Super je!" Današnje vožnje so bile sicer precej podobne, z izjemo prve, ko je vodil od štarta do cilja: "Prvi štart mi je zelo dobro uspel, naslednji je bil slabši, nato pa sem že imel pozicije na levi strani, kjer je težje štartati in priti naprej. Če z leve strani želiš priti na prvo mesto s štarta, moraš imeti tri metre prednosti. Videl sem, da ne bo šlo in sem se raje vozil zadaj, ker sem v spodnjem delu proge našel dobro priložnost za prehitevanje. Tam sem nato vedno prehiteval in zato na štartu raje nisem tvegal in sem izkoristil to priložnost spodaj." Katera vožnja je bila potem najtežja, glede na to, da je tekmece vseskozi lovil? "Prva vožnja je bila gladka, druge so bile vse težke. Ko si zadaj, je stresno. Smučal nisem kaj drugače kot včeraj, morda malce bolj napadalno, a včeraj mi enostavno ni uspelo priti naprej. Ko si zadaj je vedno težko."

Po treningu pred tekmo skorajda že obupal

Kaj je bilo torej drugače danes v primerjavi z včeraj, ko je z nastopi končal v osmini finala? "Sigurno sem vzel malce drugačno linijo. A v tem športu je to sledeče - včasih ti uspe kakšna linija spontano in vidiš, da je hitra, kar prej nisi videl. Ko si zadaj narediš neko linijo in vidiš da je hitra, ko dohitevaš tekmece. To je prej težko naštudirati. Danes sem to videl in sem to izkoriščal. Sicer pa je bilo podobno kot včeraj, smučam vseskozi zelo podobno." Je današnje tretje mesto olajšanje po vseh razočaranjih v letošnji sezoni, ko se ni in ni izšlo za vrhunski rezultat? "Pet minut pred štartom sem imel vsega še "poln kufer". Danes sem trening odpeljal tako slabo, da sem želel vse smučarske stvari kar nekam vreči in odnehati. Moram reči, da je bilo zelo težko. A tu mi pride prav ta moja "uličarska glava". Takrat, ko je najtežje ne obupam. Včasih ne gre, a vse se obrne. Ne moreš kar pozabiti, kako se smuča."

Flisar se iz Rusije zdaj končno vrača domov, kjer ga ni bilo že vse od dneva, ko je odpotoval na olimpijske igre v Pjongčang: "Veselim se, da pridem domov, da pridem do moje Monike, do mame, brata in vseh. Dolgo sem bil zdoma, jasno da si takrat utrujen, vsega imaš "poln kufer". Komaj čakaš, da prideš domov, poješ nekaj normalnega, domačega in se uležeš svojo posteljo. Teden dni tekmovalnega premora bo dobro del. Nato pa je še finale in to bo to, kar sem naredil, sem naredil," je sklenil štajerski smučar.

Finale svetovnega pokala v smučarskem krosu bo na sporedu 17. marca v francoskem Megeveju. V skupnem seštevku pred zadnjo tekmo vodi Švicar Marc Bischofsberger, ki je bil danes 26. s 462 točkami, drugi Francoz Chapuis ima 403 točke, tretji je Drury s 398 točkami. Flisar je napredoval na 20. mesto, letos pa je zbral 158 točk.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov