Kranjec do vrhunskega rezultata v Kranjski Gori

03.03.2018


Kranjska Gora je gostila veleslalom svetovnega pokala za moške. Na prvi preizkušnji za 57. Pokal Vitranc je nastopilo sedemdeset tekmovalcev, med katerimi je bila tudi peterica naših fantov. Žan Kranjec je zasedel odlično peto mesto, do točk pa je prišel tudi Štefan Hadalin.


Žan Kranjec, foto: Gepa

Tekmovanje na izredno zahtevni podkorenski strmini je odprl najboljši smučar sezone, Marcel Hirscher iz Avstrije, ki je postavil čas 1:10.12, katerega v prvem teku nato ni izboljšal nihče. Najbolj se mu je približal Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je za nastop potreboval 0.73 sekunde več, tretje mesto pa je zasedel nihče drug kot glavni slovenski adut Žan Kranjec.

Naš tekmovalec, ki je bil prvič v karieri na startnem seznamu elitne sedmerice in je nastopil s številko 7, je odlično smučal predvsem v srednjem delu proge, kjer je v primerjavi z vodilnim izgubil le nekaj stotink. Ob prihodu v cilj se je ob njegovem imenu izpisala številka +1.41, s čimer je izenačil čas Francoza Alexisa Pinturaulta.


Aljaž Dvornik, Žan Grošelj in Borut Božič

Ostali štirje Slovenci so imeli startne številke od 55 naprej. Štefan Hadalin je svojo nalogo opravil dobro, saj je ob prihodu v cilj zasedel 30. mesto in pozicijo obdržal vse do konca prvega teka. Prve točke svetovnega pokala so nato lovili Aljaž Dvornik, Žan Grošelj in Borut Božič. Dvornik je malo pred ciljem odstopil, Grošelj in Božič pa sta prišla na 41. oziroma 42. mesto. Borut je s tem zabeležil svoj prvi nastop med svetovno elito.

Štefan je v drugem teku poskusil napasti in tako še izboljšati rezultat, ob tem pa je že v zgornjem delu proge naredil nekaj napak, ki so ga stale dragocenih desetink. Po nastopu je rekel: ''V prvem teku je bilo v zgornjem delu zelo težko, bila je zahtevna podlaga. Kar precej se je razbila in zaradi tega je bilo težko smučati zelo dobro. V spodnjem delu mi je malo zmanjkalo moči in zaradi tega sem izgubil ogromno časa. A kljub temu sem lahko z uvrstitvijo v drugo vožnjo veleslaloma pred domačimi navijači zadovoljen.'' Nato je dodal še nekaj besed o prihajajoči tekmi: ''Nek občutek, vsaj kar se tiče snega, sem zagotovo dobil. A vemo, da je jutri nova tekma, nova disciplina. Treba bo pokazati več in drugače smučati.''


Štefan Hadalin

Pred nastopom najboljših štirih po prvem teku je vodstvo zasedal Norvežan Leif Kristian Nestvold-Haugen. Pinturault je nato pokazal izjemno vožnjo in prevzel vodstvo z 0.27 sekunde prednosti, nakar je sledil nastop Žana. Naš tekmovalec je znova smučal izjemno, a v primerjavi z vodilnim izgubljal na času in ob prihodu v cilj tako zasedel tretje mesto.

Kristoffersen je za tem prevzel vodstvo, a ga moral kmalu predati Hirscherju, ki je znova dokazal, da je v veleslalomu trenutno nepremagljiv. Kranjec je na koncu tako zasedel vrhunsko peto mesto, s čimer je izenačil svoj tretji najboljši rezultat v karieri in se povzpel na šesto mesto v veleslalomski razvrstitvi. Hadalin je bil uvrščen na 27. mesto s čimer je tretjič v karieri prišel do točk svetovnega pokala v tej disciplini. 


Žan Kranjec

Slovenski junak dneva je po tekmi rekel: ''V prvi vožnji sem se počutil dobro, tudi samo smučanje je bilo v večini zelo dobro, tako da sem bil zadovoljen s prvo vožnjo. Tudi pogoji so bili pri moji številki dobri. Z drugo vožnjo nisem najbolj zadovoljen, a na koncu sem še vedno iztržil zelo dober rezultat. Vesel sem, da sem lahko na vsaki tekmi konkurenčen najboljšim. Vseeno sem si želel danes kakšen korak višje, a sigurno bom nekaj potegnil iz te tekme in upam, da mi uspeta dve vrhunski vožnji. Jutri je slalom, na katerem bom poskusil narediti maksimum, potem pa Are. Upam, da bom tam naredil dve vrhunski vožnji in seveda upam tudi na vrhunski rezultat.''

Zvočna izjava (mp3)
Žan Kranjec >>>
Štefan Hadalin >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov