DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Nika Križnar v Romuniji znova tik pod stopničkami

03.03.2018

Na 11. tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v romunskem Rašnovu je Nika Križnar drugič v karieri osvojila 4. mesto.

Nika Križnar je drugič v karieri končala na 4. mestu (c) GEPA

Na prvi tekmi svetovnega pokala smučark skakalk po olimpijskih igrah v Pjongčangu v romunskem Rašnovu smo imeli šest slovenskih tekmovalk. Prvič sta na tekmah izven Slovenije priložnost dobili mladi Katra Komar in Jerneja Brecl, ki sta se pridružili in včeraj uspešno tudi prestali kvalifikacije ob Niki Križnar, Emi Klinec, Urši Bogataj in Maji Vtič. Obolela Špela Rogelj je ostala doma. Tekmo je za naše odprla Komarjeva, ki je s 75.5 metri in 79,4 točkami žal končala na nesrečnem 31. mestu, za finalno serijo je zaostala le 1,2 točke. Breclova je bila z 78 metri in 87,7 točkami boljša, vse to pa je bilo dovolj za 23. mesto po prvi seriji. Tik za njo je z 78.5 metri ter 86,3 točkami končala izkušena Vtičeva. 

Najboljša trojica naših skakalk v tej sezoni je bila po prvi seriji med najboljšo deseterico. Križnarjeva je izkoristila zelo dobre pogoje in je pristala pri 93 metrih, 105,0 točk pa je bilo dovolj za četrto mesto po prvi seriji. Klinčeva je imela precej slabše pogoje, s 87 metri ter 101,5 točkami pa je bila po prvi seriji na 8. mestu. Bogatajeva je s 84 metri ter 99,5 točkami zaokrožila najboljšo deseterico. Vodila je Nemka Katharina Althaus s 93.5 metri in 118,6 točkami pred Norvežanko Maren Lundby, ki je skočila 92 metrov, zbrala pa je 118,3 točk, tretja je bila še ena Nemka, Carina Vogt, ki je pristala pri 89.5 metrih, zbrala pa je 111,2 točk. Najboljše štiri v skupnem seštevku svetovnega pokala so skakale z dveh naletnih mest nižje od konkurentk.

Organizatorji so po dolgem čakanju zaradi neugodnega vetra prestavljali začetek finalne serije, nato pa so jo po dveh skakalkah dokončno odpovedali in obveljali so rezultati prve serije. Nika Križnar je tako po Zau še drugič v karieri končala tik pod zmagovalnim odrom, njen uspeh pa so zelo lepo zaokrožile Klinčeva, Bogatajeva, Breclova in Vtičeva z novimi točkami svetovnega pokala.

Križnarjeva v drugem delu skoka izgubila dragocene točke

Po izenačitvi rezultata kariere je Križnarjeva najprej povzela včerajšnje in današnje skoke: "Skoki so bili lepi, niso bili ravno pokvarjeni, vem pa da imam še rezerve. Danes mi je žal, da ni bilo finalne serije, ki je bila odpovedana. Jutri je nova priložnost za nove, lepe skoke. Za današnje četrto mesto bi rekla, da sem ga pridobila, ker si ga zaslužim. A res mi je žal, da ni bilo še finalne serije." A že jutri bo na sporedu nova priložnost, najprej v kvalifikacijah, ki bodo na sporedu ob 8. uri po našem času: "Jutri bom skušala popraviti predvsem drugi del skoka, da bom v zraku še nadaljevala s figuro in nato doskočila v telemark. Tu izgubim kar nekaj točk in če mi to uspe popraviti, upam, da pride tudi lep in dober rezultat." Še beseda o vetrovnih razmerah, katere so letos Križnarjevi kar po godu. A danes je dobila visok odbitek, enega najvišjega med vsemi skakalkami zaradi ugodnega vetra: "Nisem čutila toliko podpore, kot je bilo na koncu zapisanega odbitka na rezultatih. Moram pa reči, da sem tisto kar je bilo, poizkusila čim bolje izkoristiti. V drugem delu leta mi je zmanjkalo, nisem lepo nadaljevala z letom do doskoka, a kljub temu sem zadovoljna. Veter pa je danes vsem malo ponagajal, bila je loterija, malo je pihal od zadaj, malo je bilo vzgornika."

Po končani tekmi je oceno podal tudi naš glavni trener, Sten Baloh: "V Rašnovu smo začeli kar dobro. Že včeraj je kazalo na to, da smo lahko konkurenčni. Predvsem Nika in Ema. Vesel sem današnjega skoka Urše, ki je znova nazaj med deseterico. Osebno sem si zadal cilj, da ta tri dekleta ostanejo med najboljšo deseterico svetovnega pokala in zdaj smo na dobri poti. Nika ima letos kar se tiče pogojev, kar srečo. Danes je bilo morda odbitka kar malo preveč, a tudi sama je naredila napako čisto v zadnji četrtini leta, ko bi morala še malo držati in skočiti štiri metre dlje. Doskočila bi lažje, dobila bi lepše točke in lahko bi se zgovarjali tudi od stopničk. A jutri je še en dan in na temu bomo delali. Jerneja je imela malo smole z vetrom. Tako mlada tekmovalka je imela kar močan veter v hrbet. Zeleno luč je dobila v zadnji sekundi, a zdržala je v redu in to so nove točke za njo. Maja se bori, res se bori. Takšni pogoji kot so bili danes, jo še malo zadržujejo in ni sigurna vase. Ko obleče štartno številko enostavno ne gre, da bi močno odskočila. Če bi ji to uspelo, mislim, da bi bila hitro okrog 10. mesta, ampak tako je. Katra ima jutri novo priložnost, da 0,8 desetink nadoknadi in osvoji točke svetovnega pokala." 

V skupnem seštevku je zdaj najboljša naša Križnarjeva na 8. mestu z 283 točkami, tik za njo sta Bogatajeva z 283 in Klinčeva z 271 točkami. Pred prvo skupno zmago v karieri je Lundbyjeva, ki ima 280 točk prednosti pred Althausovo, do konca sezone pa so še štiri tekme.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov