DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Na drugi tekmi v Willingenu Dežman med deseterico, točke še štirim Slovencem

04.02.2018

Zadnjo tekmo svetovnega pokala v smučarskih skokih pred potjo v Južno Korejo je v nemškem Willingenu dobil Norvežan Johann Andre Forfang, z devetim mestom pa se je od naše sedmerice najbolj izkazal Nejc Dežman.

Jernej Damjan v Južno Korejo potuje kot najbolje uvrščeni Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala (c) GEPA

Na zadnji preizkušnji svetovnega pokala pred olimpijskim odmorom je nastopilo 55 skakalcev, saj organizatorji tekem v Willingenu niso izpeljali kvalifikacij za letošnjo 20. tekmo svetovnega pokala. Od slovenske sedmerice je znova prvi nastopil Nejc Dežman, ki je prikazal izvrsten mini polet, pristal je pri 142.5 metrih, s 127,5 točkami pa je znova zelo dolgo časa stal na mestu vodilnega tekmovalca. Kot prvi je od rojakov za njim zaostal Žiga Jelar, ki je s 127 metri in 95,4 točkami končal tik za najboljšo trideseterico, še slabše pa je nato nastopil Timi Zajc, ki je s 122 metri in 85,4 točkami tokrat ostal daleč od dobitnikov točk svetovnega pokala na 41. mestu, Jelar je bil 32.

Tilen Bartol, deveti najboljši po dveh dneh skakanja v Willingenu, je nato s 128.5 metri in 100,1 točkami ravno ujel finalno serijo na 26. mestu. Zmagovalec Zakopan, Anže Semenič, je bil naslednji od naših, ki je skočil zelo daleč, 141 metrov in 122,4 točk ga je uvrstilo tik pod vrh po njegovem nastopu. Tik pred nastopom Petra Prevca je žirija znižala naletno mesto, s 128.5 metri in 98,9 točkami pa je skočil na 28. mesto po prvi seriji. Kot zadnji je od naše sedmerice v prvi seriji nastopil Jernej Damjan, ki je pristal pri 130 metrih, s skupno 112,1 točkami pa je v težkih pogojih zasedel trenutno 9. mesto, vodil je takrat še vedno Dežman. Do konca prve serije so Dežmana prehiteli le Johann Andre Forfang s 147.5 metri in 139,9 točkami, Kamil Stoch s 145.5 metri in 135,7 točkami ter Dawid Kubacki s 138 metri in 127,6 točkami. Dežman je bil tako izvrsten 4., Semenič 10. in Damjan na 18. mestu.

Težka finalna serija poskrbela za kar nekaj rezultatskih sprememb

Finalno serijo je v močnem sneženju in vse slabših razmerah s 132.5 metri in skupno 206,6 točkami dobro odprl Prevc, ki se je povzpel na končno 24. mesto. Še dlje je odneslo Bartola, ki je s 139 metri in 219,6 točkami dolgo časa vodil, na koncu pa je zasedel 22. mesto. Damjan je v finalni seriji malce čakal na svoj nastop, a je v močnem sneženju kljub temu skočil daleč, 132.5 metrov, z 223,1 točkami pa je končal na 14. mestu. 

Semenič je najboljšo deseterico odprl s 128.5 metri, skupaj 222,2 točk pa je pomenilo zdrs po rezultatski lestvici na končno 15. mesto. Dežman je v zelo izenačenem finalu skočil 132.5 metrov, s skupno 235,6 točkami pa je še tretjič v karieri skočil na deveto mesto, sicer druge najboljše uvrstitve med svetovno elito. Za šestim mestom je tokrat zaostal le dobro točko. Zmage se je znova veselil Norvežan, tokrat Forgang, ki je v finalu pristal pri 144.5 metrih, zbral pa je 271,4 točk. Drugo mesto je s 140.5 metri in 269,4 točkami zadržal Stoch, ki je s tem dobil tudi "Willingen 5", hkrati pa je oblekel tudi majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj je bil Richard Freitag danes na 28. mestu. Tretji je bil danes še en Poljak, Piotr Zyla, sicer šesti po prvi seriji.

Na 20. tekmi svetovnega pokala v Nemčiji je bil tako najboljši naš Dežman, sicer trenutno drugouvrščeni v skupnem seštevku celinskega pokala: "Morda je bila zaradi sneženja tekma težka, a meni se ni zdelo tako, meni je bilo dobro skakati v teh pogojih. Prvi skok je bil res eden boljših, v drugi seriji pa sem to želel le ponoviti. Ni mi uspelo v polni meri, a vseeno je bil tudi drugi skok danes precej boljši kot včerajšnji finalni. Sem zelo vesel, da sem končal med prvo deseterico. V premoru med serijama sem poizkušal čim bolj odmisliti trenutno uvrstitev. Če se s tem obremenjuješ in preveč o tem razmišljaš, se kakšna napaka hitro prikrade. Družili smo se s fanti, se hecali, ko pa sem v kabini ostal sam, sem misli o uvrstitvi skušal čim bolj potlačiti. Nisem se kaj dosti ukvarjal s tem, da sem bil po prvi seriji četrti."

Dežman je danes skupaj z Jelarjem odpotoval domov, naslednji konec tedna pa ga čakata preizkušnji celinskega pokala v ZDA: "Zdaj je načrt tak, da grem na preostalih šest tekem celinskega pokala v tej periodi. Tam bom poizkušal znova narediti kvoto, a z izpuščenima tekmam v Planici sem izgubil nekaj točk, morda preveč. Nato bom najbrž tekmoval še v Lahtiju na tekmah svetovnega pokala, da do konca izkoristim kvoto, nato bomo pa še videli, s trenerji o tem še nisem govoril."

Svetovni pokal se bo nadaljeval marca na Finskem, najboljše skakalce zdaj čakajo nastopi na olimpijskih igrah v Južni Koreji.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov