DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

MSP: Vid Vrhovnik mladinski svetovni prvak v sprintu

03.02.2018

Na mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijski kombinaciji v švicarskem Gomsu je na zadnji preizkušnji, sprintu na 5 km, Vid Vrhovnik spisal zgodovino in postal mladinski svetovni prvak!

Zmagovalna ekipa (c) SloSki

Zadnji tekmovalni dan mladinskega svetovnega prvenstva v švicarskem Kanderstegu je prinesel novo zlato odličje za slovenski nordijski šport. Zanj je poskrbel 18-letni Vid Vrhovnik. Po skakalnem delu preizkušnje je s 100.5 metri zasedal 3. mesto, le 6 sekund za vodilnim Nemcem Luisom Lehnertom, ki je skočil pol metra dlje, drugi je bil z dvema sekundama prednosti Avstrijec Dominik Terzer. 

Na 5 km tekaški preizkušnji je Vrhovnik pokazal, da je iz pravega testa in vzel, kar je bilo dosegljivega. S skupno četrtim časom teka je bil prehiter za vse, na koncu je zlomil prav Terzerja in se v cilj pripeljal s slabimi 5 sekundami prednosti pred Avstrijcem, bron je osvojil Čeh Jan Vitrval, sicer četrti po skokih, v finišu je za desetinko ugnal Američana Bena Loomisa, ostali so bili že bolj zadaj. Slovenijo so zastopali še Matevž Malovrh, ki je v teku pridobil dve mesti in je bil 31., Gašper Brecl, ki je s 34. napredoval na končno 33. mesto in Ožbej Jelen, ki je zasedel 48. mesto.

Novi slovenski junak mladinskega svetovnega prvenstva 2018, Vid Vrhovnik, je po tekmi potreboval nekaj časa, da je dojel, kaj mu je pravzaprav uspelo, nato pa je tako strnil svoje misli: "Vedel sem, da bodo danes skoki kar poglavitni, saj je proga tukaj kar hitra in ni tako težka. Skok ni bil ravno najboljši, a bil je dovolj dober za dobro izhodišče in boj na progi. Že v prvem krogu sem priključil k vodilnima, tempo je bil kar hud. Na koncu prvega kroga sem odtekel naprej, napasti niti nisem imel namena, a tu se moram zahvaliti serviserjem, saj so bile smuči odlične, dobil sem podatke od trenerjev, da mi zasledovalci ne morejo slediti in sem se kar odpeljal naprej. Nato sem videl, da je to moja priložnost, napadal sem cel zadnji krog, pred zadnjim spustom pa sem videl, da je to dovolj in to je bilo to!" 

To je torej tretja medalja na tem prvenstvu za naše mlade upe, kako je Vrhovnik doživelj včerajšnji dvojni uspeh Nike Križnar in Eme Klinec? "Punce sem na žalost moral gledati preko interneta, ker smo se morali spočiti za današnjo tekmo. Bil pa sem seveda zelo vesel tega uspeha in upam, da jim prav kmalu uspe tudi na ekipni tekmi."

Tretji Slovenec z naslovom mladinskega svetovnega prvaka

Vrhovnik je z današnjim zlatom ponovil uspeh Marjana Jelenka iz leta 2011, ko je prav tako postal mladinski svetovni prvak v sprintu na 5 km v estonskem Otepääju. Jelenko je bil takrat srebrn na 10 km preizkušnji, srebro ima tudi s sprinterske preizkušnje v Hinterzartnu leta 2010, kjer je bil z ekipo še bronast. Leta 1997 je kot prvi Slovenec mladinski svetovni prvak postal Roman Perko na klasični preizkušnji v Canmoru, pred tem je bil z ekipo bronast leta 1996 v Asiagu. Vrhovnik, Jelenko in Perko so edini Slovenci s posamičnimi medaljami na mladinskih svetovnih prvenstvih v nordijski kombinaciji.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov