"Le varna smuka je užitek"

09.01.2011

Novica Ministrstva za notranje zadeve:

Danes, 7. januarja 2011, pa smo na smučišču v Kranjski Gori pripravili smučarski dogodek, kjer smo obiskovalcem smučišč demonstrirali, kako pomembno je na smučiščih ustrezno znanje in obzirnost do drugih.  

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je v izjavi za medije poudarila, da "smo za odgovorno smuko najprej odgovorni smučarji sami in da moramo na smučiščih vedno upoštevati FIS pravila smučanja". Tudi minister za pravosodje Aleš Zalar je opozoril, da je treba tudi pri smučanju upoštevati FIS pravila. "K varnosti na smučiščih pripomore znanje smučanja in tudi obzirnost do drugih," je povedal direktor Smučarske zveze Slovenije Matija Vojsk in dodal, "da je vesel podpore ministrov pri delovanju Smučarske zveze Slovenije". Predstavnica RTC Žičnice Kranjska Gora Klavdija Gomboc pa je - ker smo smučarski dogodek pripravili kljub rosenju - v izjavi poudarila, da je treba smučarsko znanje prilagoditi tudi vremenskim razmeram.

Na dogodku so bili sicer prisotni predstavniki Ministrstva za notranje zadeve, Policije, Inšpektorata RS za notranje zadeve, Ministrstva za pravosodje, Ministrstva za šolstvo in šport ter predstavniki Smučarske zveze Slovenije.

Dogodek so popestrile predstavitve različnih tehnik smučanja: telemark, carvnig, snowboarding, predstavili so se predstavniki slovenskega demo teama, smučarji Centra za varnost in zaščito Generalne policijske uprave in otroci smučarke šole ASK Kranjska Gora.

Na smuči stopajo tudi tisti, na katere žal prepogosto pozabljamo. Zato se moramo poleg (samo)odgovornosti naučiti še več razumevanja in uvidevnosti tudi do ljudi s posebnimi potrebami. Tudi oni so željni smučarskih znanj in užitkov, a je pri tem ključnega pomena predvsem močna volja in zaupanje v soljudi. Tako smo na dogodku posebno pozornost namenili predstavitvam smučarjev s posebnimi potrebami. Smučali so Zvone Petek, Tomaž Wraber in Jernej Sluga.

Zvone Petek se je po hudi prometni nesreči z motorjem in posledično nadkolenski amputaciji desne noge uspel v manj kot enem letu postaviti na smuči. Ob izjemni volji in trdemu karakterju mu je uspelo, tudi s pomočjo ustreznih inštitucij, osnovati protezo, ki mu zaenkrat edinemu invalidu te sorte omogoča smučanje po obeh smučkah in brez pomožnih smuči na berglah. Koleno je namenjeno smučanju, pri čemer po svoji funkciji deluje zelo podobno kot koleno zdrave noge. Predstavil se je tudi Tomaž Wraber, ki je v spremstvu svoje žene prikazal smučanje slepih in slabovidnih smučarjev. Navdušen smučar Jernej Sluga se je kmalu po kapi, ki ga je prizadela pred 14 leti, postavil na smuči. Aktiven je v Društvu bolnikov s cerebrovaskularnimi boleznimi, kjer  kapistom pomaga pri vračanju na bele strmine.

Na Ministrstvu za notranje zadeve smo v enem letu uvedli nekaj novosti na področju zagotavljanja varnosti na smučiščih. Tako smo pripravli novo elektronsko evidenco nadzornikov, v sodelovanju z drugimi pristojnimi inštitucijami pa smo poskrbeli za večjo usposobljenost nadzornikov, saj smo pripravili bolj kakovostne programe z večjim poudarkom na praktičnem delu. Nadzorniki v preteklosti niso bili dovolj prepoznavni, odslej nosijo površnike rumene barve z napisom nadzornik smučišča, kar ureja Pravilnik o obrazcu vloge za podelitev pooblastila, obrazcu službene izkaznice ter oznakah nadzornika smučišča, ki je bil sprejet septembra 2010. Pripravili smo tudi novo službeno izkaznico in povečali inšpekcijske nadzore na smučiščih.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov