DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Poljska veselica v Zakopanah, naši po padcu Prevca na 6. mestu

27.01.2018

V poljskih Zakopanah so Žiga Jelar, Anže Semenič, Timi Zajc in Peter Prevc na ekipni tekmi svetovnega pokala skočili na 6. mesto, potem ko je Peter Prevc v finalu padel pri 133.5 metrih.

Peter Prevc je v finalu padel pri lepi dolžini, 133.5 metrov (c) GEPA

Svetovni pokal v smučarskih skokih se je po svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu prejšnji teden nadaljeval z ekipno preizkušnjo v pojskih Zakopanah. Pred vnovič nepregledno množico gledalcev pod prenovljeno Wielko Krokiew je za našo ekipo prvič nastopil Žiga Jelar, ki je tekmo za Slovenijo odprl s 125.5 metri in 116,3 točkami, kar je bilo po razpoloženi prvi skupini dovolj za šesto mesto. Anže Semenič je v drugi seriji zadržal šesto mesto s 122 metri ter 228,0 točkami na slovenskem računu. Nato pa se je krivulja za naše obrnila navzgor.

Timi Zajc je po doskoku pri 130 metrih stisnil pesti, naše pa je s skupno 353,6 točkami dvignil na četrto mesto. Japonci so za našimi imeli 350,8 točk, Avstrijci na šestem mestu pa 350,7 točk. V četrti skupini je Peter Prevc skočil še bolje, 133.5 metrov, slovenski zbir točk se je povečal na 489,5 točk in to je pomenilo četrto mesto po prvi seriji za naše orle.

Vodili so razpoloženi domačini s 540,3 točkami pred Nemci, ki so zbrali 533,0 točk, tretji so bili Norvežani s 522,1 točkami. Za našimi so na petem mestu Avstrijci imeli le tri desetinke točke manj, Japonci so zbrali 477,6 točk.

Padec Prevca odnesel peto mesto

Drugo serijo je Jelar za naše odprl s 128.5 metri in stisnjeno pestjo po pristanku, slovenski zbir točk pa se je po petih nastopih povečal na 610,6 točk. Prednost pred Avstrijo se je rahlo povečala, na 1,9 točke, Japonci so imeli 596,2 točk. Vodili so še naprej domačini pred Nemci in Norvežani. V drugi skupini je Semenič v finalu skočil meter dlje kot v prvi seriji, torej 123.5 metrov. To je pomenilo zdrs po rezultatski lestvici nazaj na 6. mesto, a z majhnim zaostankom za Avstrijci in Japonci. Avstrijci so na četrtem mestu imeli 733,1 točk, Japonci na petem 720,9, naši na šestem pa 720,6 točk. Tudi pred zadnjima skokoma so vodili Poljaki, ki so povečevali prednost pred Norvežani in Nemci.

V težjih pogojih je v tretji skupini Zajc dobil skoraj sedem točk vetrovnega pribitka, pristal pa je pri 124 metrih. Z 837,5 točkami je naše znova vrnil pred Japonce, zaostanek za Avstrijo pa se je še malce povečal. Japonci so zaostajali 12,2 točk, Avstrijci pa so imeli pred zadnjim skokom že 15 točk naskoka. Poljaki so imeli malce manj kot 20 točk naskoka pred Norvežani, tretji Nemci so zaostajali že več kot 20 točk. 

V zadnji skupini pa smola za naše, ki so izgubili peto mesto. Najstarejši Prevc je pristal pri enaki dolžini kot v prvi seriji, torej pri 133.5 metrih, žal pa je po doskoku padel, odnesel jo je brez poškodb, naši pa so za vsega 1,4 točke na šestem mestu zaostali za petimi Japonci. Slovenija je zbrala 953,0 točk. Poljsko zmago je z novim rekordom skakalnice, 141.5 metri potrdil Kamil Stoch, Nemce je na drugo mesto vrnil Richard Freitag, tretji pa so bili na koncu Norvežani. Poljaki so imeli kar 24,7 točk naskoka pred Nemci, Norvežani so zaostali še dodatnih 12,1 točk.

Prevc na srečo le z ranjenim ponosom, Zajc uvrstitev na OI sprejel kot nagrado

Po tekmi je prvi misli takole povzel Peter Prevc: "Počutim se ne najbolje. Vse, kar boli, je sicer ponos, a ni dobro, da pri dobrem skoku padeš. To se žal lahko zgodi pri našem športu. Pri pristanku sem bil malo nepazljiv in sem se prehitro znašel na tleh. Sicer pa so bili moji skoki kar zelo na nivoju. Boljši kot včeraj, pa že včeraj ni bilo slabo. Cela ekipa je danes spodobno oddelala svojo nalogo. Pokazali smo dobro predstavo in s tekme gremo lahko vsi zadovoljni; le mene malo boli ponos," je povzel najstarejši in naš najboljši Prevc, ki je nato misli obrnil še k jutrišnji tekmi ter ocenil, kako so Poljaki prenovili doskočišče Wielke Krokiew: "Jutri nič ne bom prehiteval, nič ne bom evforičen. Lepo se bom zbral za vsak skok posebaj, počasi bom skušal napredovati, uživati v zraku ter trdno in varno pristati. Skakalnico so prenovili spodaj, doskočišče je malo bolj razpotegnjeno. Skakalnica je dobra toliko, kot si dober ti."

Svoje je povedal še svežepečeni olimpijec Zajc, ki je včeraj v internem dvoboju premagal vrstnika Domna Prevca in se tako pri 17-letih uvrstil na svoje prve olimpijske igre, skupaj z Niko Križnar pa bosta tudi zaradi letnice rojstva (2000) za vedno zapisana v zgodovino olimpijskih iger: "Danes sta bila oba skoka kar zelo dobra. V drugem sem na mizi naredil manjšo napako, a na mislim, da smo skupaj vsi lahko zadovoljni. V zadnjih dveh tednih sem treniral v Planici, testiral sem nekaj nove opreme, predvsem drese, pilil sem tehniko, predvsem pa sem se skušal spočiti. Včeraj mi z ramen ni padlo breme. Niti nisem imel v mislih, da bi se moral uvrstiti na olimpijske igre. To je le nagrada. Jutri si želim pokazati dva dobra skoka, kot je bil današnji v prvi seriji."

Goran Janus po današnji tekmi razloga za veselje, kot pred slabim tednom dni v Oberstdorfu ni imel, vesel je bil predvsem dejstva, da se Peter Prevc pri padcu ni poškodoval: "Danes je dobro predvsem to, da se Peter ni poškodoval pri padcu. Sicer pa je Peter naredil dva dobra skoka, tudi Timi v prvi seriji in Žiga v finalu, Anže pa je pokazal dva povprečna nastopa glede na njegovo trenutno pripravljenost. Danes je bilo peto mesto realen rezultat. Jutri si želimo vseh v točkah in pri čim višjih uvrstitvah, kar jim bo uspelo z dobrimi skoki."

Jutri bo v Zakopanah še posamična tekma, na kateri bo slovenske barve poleg današnje četverice branil še Domen Prevc.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov