Odlični teki naših v Seefeldu, tri med najboljšo deveterico

27.01.2018

Na zadnjem sprintu svetovnega pokala v teku na smučeh v prosti tehniki pred olimpijskimi igrami so naše tekačice na smučeh vpisale rezultat sezone. Vesna Fabjan, Anamarija Lampič in Katja Višnar so se zvrstile na mestih od 7. do 10..

Vesna Fabjan je bila le nekaj stotink oz. centimetrov oddaljena od prvega letošnjega finala (c) GEPA

V izločilne boje zadnjega sprinta svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami v Pjongčangu v avstrijskem Seefeldu so se skozi kvalifikacije zanesljivo prebile vse štiri Slovenke. V prosti tehniki je bila najhitrejša, deveta skupno Vesna Fabjan, sledila ji je Katja Višnar na 10. mestu, Anamarija Lampič je imela 13. čas, Alenka Čebašek pa 14. Žal so Miha Šimenc, Janez Lampič in Luka Prosen izpadli v kvalifikacijah.

Skozi četrtfinalno sito kar tri Slovenke

Izločilne boje na 1,1 km progi je za naše v drugi četrtfinalni skupini začela Lampičeva, ki je svojo nalogo tokrat opravila odlično in se je v družbi tekmovalk s petih različnih držav (Švedska, ZDA, Nemčija, Finska, Francija) prebila v svoj prvi letošnji polfinale. Zaostala je le za Švedinjo Linn Sömskar, medtem ko sta za njo zaostali denimo tako Kikkan Randall kot Sandra Ringwald.

Anamarija Lampič je prvič letos dvakrat tekla v izločilnih bojih (c) GEPA

V tretji četrtfinalni skupini je tekla  Višnarjeva. Tudi ona je prikazala odlično predstavo in v konkurenci štirih deklet, ki so v kvalifikacijah končale med najboljšo deseterico, zaselda drugo mesto, tik za švicarko Laurien van der Graaff, konkurentke pa so bile nato zadaj že za slabo sekundo.

Fabjanova naprej po fotofinišu

V četrti četrtfinalni skupini je tekla Fabjanova, ki je s tekmicami uprizorila ogorčen boj, ki je bil dokončno odločen šele po fotofinišu. Najhitrejša je bila Američanka Sadie Bjornsen, fotofiniš pa je odločal med Fabjanovo, Silje Öyre Slind in Švedinjo Majo Dahlqvist. Na koncu so centimetri odločili v korist Fabjanove, ki je zaostala 48 stotink, Norvežanka 53 in Švedinja 58 stotink sekunde in Slovenija je imela še tretjo predstavnico v polfinalu.

V zadnji četrtfinalni skupini je nastopila še Čebaškova, ki je prav tako tekla ob petih konkurentkah iz petih različnih držav, Kanade, Švedske, Rusije, Norveške in Italije. Po novem ogorčenem boju se Čebaškovi žal kot edini Slovenki ni uspelo prebiti med najboljšo dvanajsterico danes, v svoji skupini je zasedla peto mesto, zmagala je Greta Laurent, druga s kvalifikacij pred Tiril Udes Weng.

Fabjanovi do finala zmanjkalo 7 stotink

V polfinalu je znova kot prva naša nastopila Lampičeva, v prvi skupini ob boku Victorie Carl iz Nemčije ter najhitrejše v kvalifikacijah, Norvežanke Maiken Caspersen Falla, Švicarke van der Graaffove, Američanke Sophie Caldwell in Švedinje Sömskarjeve. V hudi konkurenci je Lampičeva osvojila 5. mesto z zaostankom dobrih treh sekund za zmagovalko Caldwellowo, druga je bila Falla, tretja van der Graaffova in četrta Sömskarjeva. 

V drugi polfinalni skupini sta Višnarjeva in Fabjanova tekli ob Italijanki Laurentovi, Američanki Sadle Bjornsen ter Norvežankah Wengovi in Kathrine Rolsted Harsem. Malce presenetljivo je vse ugnala Norvežanka Harsemova, fotofiniš pa je določal usodo ostalih tekmovalk oz. dvoboj med Bjornsenovo in Fabjanovo, medtem ko je Višnarjeva osvojila 4. mesto z zaostankom sekunde. Žal se tokrat centimetri niso izšli v korist Fabjanove, ki je bila druga z zaostankom 7 stotink za Američanko, ker je bila ta skupina tudi precej počasnejša od prve, pa je bilo s tem tudi konec današnjih slovenskih nastopov. 

Katja Višnar je zadovoljna z dvigom forme v zadnjem obdobju (c) GEPA

Na koncu so naše zasedle mesta med 7. in 10. Fabjanova je rezultat sezone postavila s 7. mestom, enako velja za Višnarjevo z 8. mestom, Lampičeva pa je z 10. mestom izenačila rezultat iz Lenzerheideja s tekme na razdalji. Čebaškova je na koncu zasedla 22. mesto. Po fotofinišu sta se zmage razveselili kar dve, Američanka Caldwellova in Švicarka van der Graaffova, tretja je bila Falla. V moški konkurenci je pričakovano slavil Johannes Hösflot Kläbo, pol sekunde je zaostal Lucas Chanavat iz Francije, tretji je bil Šved Calle Halfvarsson. 

Rezultati naših prava mera samozavesti pred olimpijskimi igrami

Po tekmi je vtise takole povzela naša najboljša, Vesna Fabjan: "Danes so bile igre stotink, a na koncu se vse izravna. V četrtfinalu sem fotofiniš dobila, v polfinalu mi je žal malo zmanjkalo. Ne glede na to, je 7. mesto lep rezultat. Škoda, da ni finale, a vseeno. V zadnjih dneh sem bila kar precej nervozna in pod stresom zaradi vseh dogodkov okoli mene. Tudi danes se nisem počutila ravno najbolje, a sem kljub temu dobila potrditev, da sem zraven in to mi vliva optimizma za olimpijske igre in preostanek sezone. Vesela sem, ker se je izšlo dobro." 

Nedvomno naši najboljši danes rezultat vliva tudi prepotrebno samozavest pred naslednjimi nastopi, že jutrišnjim na razdalji: "Vedela sem, da forma ni slaba oz. da je kar precej v redu, a do zdaj sem imela prevečkrat težave, da se ni izšlo. Vedela sem, da če se vse poklopi, da sem lahko zraven in današnji rezultat je za samozavest res dober. Vseskozi sem si želela, da bi mi to čimprej uspelo. Zdaj ko je to le uspelo, pa je to dober pokazatelj za naprej."

Katja Višnar je bila tokrat lahko zadovoljna po tekmi, saj je bilo poleg rezultata dobro tudi počutje, za razliko od denimo zadnje tekme v Planici: "Sem zelo zadovoljna. Že včeraj in danes zjutraj sem videla, da je tista prava forma spet nazaj, počutila sem se zelo dobro. Upala sem, da mi uspe izkoristiti to formo, ki se je vrnila in doseči dober rezultat. Danes je bila sicer tekma v prosti tehniki, ki ni moja močnejša. Še vedno delam napake, močna sem, a na ovinkih včasih izgubim kakšno mesto. Načeloma pa sem zelo vesela, da je forma tam, kjer mora biti v tem trenutku, dva tedna pred olimpijskimi igrami." Višnarjeva je danes opravila z zadnjo tekmo pred igrami v Pjongčangu, saj jutri na razdalji ne bo nastopila: "Odhajam nazaj na višinske priprave, kjer pričakujem še dodatni dvig forme, hkrati pa tudi, da bom spočita in polna energije za tekme v Južni Koreji. Tudi danes smo ekipno pokazale zelo visok nivo. Zelo sem vesela, da je telo spet pravo, kljub temu, da sem cel teden trdo trenirala."

In kaj je po najboljšem rezultatu v karieri v sprintu v prosti tehniki povedala Lampičeva? "Sigurno sem zadovoljna, sploh po tem, ko smo sem prišli z višinskih priprav. To je res en super rezultat in moj najboljši do zdaj v tej tehniki v šprintu. Res sem vesela. Morda je le malo zmanjkalo še za kaj več. Polfinale taktično nisem odtekla dobro, ampak sem vseeno lahko zadovoljna. Počutim se dobro, rezultati v zadnjem obdobju so dobri in nimam prav nobenih pripomb." Kako pa nas lahko znova preseneti jutri na skupinskem štartu na razdalji? "To je kombinacija štarta in tehnike, ki jo najmanj obožujem, a lahko se naredi kaj dobrega. Bomo videli. Malo sem tudi utrujena, zato ničesar ne bi rada napovedovala."

Jutri bosta v Seefeldu na sporedu še sklepni tekmi svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami, teka v prosti tehniki na razdalji na 10 oz. 15 km.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov