Drevova 11. na Kronplatzu, do točk še tri Slovenke

23.01.2018


Smučarke so se na avstrijskem Kronplatzu pomerile na predzadnjem veleslalomu pred Olimpijskimi igrami. Tekma svetovnega pokala je potekala v dobrih pogojih, slovenski navijači pa smo držali pesti za četverico deklet.


Ana Drev, foto: Gepa

Izkupiček naše ekipe je bil po prvem teku odličen, saj so se v finale uvrstile prav vse tekmovalke. Najvišje na lestvici je bila Ana Drev in sicer na 14. mestu ter z 1.61 sekunde zaostanka za vodilno Norvežanko Ragnhild Movinckel. Dobro izhodišče je imela tudi Meta Hrovat, ki je za nastop potrebovala 12 stotink več in bila tako 17., štiri mesta nižje pa smo videli Tino Robnik, ki je za prvim mestom zaostala 2.09 sekunde. Prvi preboj v drugi vožnjo letos je uspel Ani Bucik, ki je s startno številko 47 prišla na 25. mesto. Ob njenem imenu se je v cilju izpisala številka +2.34.

Naša dekleta so se dobro odrezala tudi v drugo. Bucikova je ob prihodu v cilj zasedla tretje mesto in se tako lahko že veselila svojih drugih veleslalomskih točk v karieri. Robnikova je prevzela vodstvo in si obetala napredek po lestvici, Hrovatova in Drevova pa sta predvsem dobro smučali v srednjem delu proge. Meta je na času sicer nekaj izgubila v zgornjem in srednjem delu, Ana pa je nalogo opravila z odliko.


Tina Robnik, foto: Gepa

Z najboljšim časom finala je do zmage prišla Nemka Viktoria Rebensburg, MOvincklova je bila druga, tretja pa Italijanka Federica Brignone. Drevova je napredovala za štiri mesta in na koncu zasedla zelo dobro 11. mesto, Robnikova je prišla na 18., Hrovatova pa na 19. mesto. Lep ekipni uspeh je na 27. mestu zaokrožila Bucikova.

Ana Drev je po preizkušnji dejala: ''Že med samo vožnjo sem imela občutek, da le-ta ni najboljša. Nekako mi ni uspelo narediti večina zavoja do kola in potem se mi je pod kolom kar malo nabiralo. Je bil pa tak sneg, da se je vsak grob gib kaznoval in potem nisi imel dovolj dobrega tempa. V drugem teku sem to poskušala popraviti, vesela sem bila, da sem vmes začutila par res dobrih ovinkov. Ni pa bila vožnja dobra v celoti, v spodnjem delu ni bilo v redu. A generalno gledano je pozitivno to, da je bilo nekaj dobrih zavojev, kar me veseli.''


Meta Hrovat, foto: Gepa

Glavni trener Denis Šteharnik je o nastopih naših deklet rekel: ''Zelo smo veseli. Sem že poudarjal, da lahko vsaka tekmovalka, ki je na startu, pride med trideset, torej tudi Ana Bucik. Končno je prišla med trideset, dolgo smo čakali. To je bila vedno sposobna narediti, končno ji je uspelo in mislim, da bo to pozitivna motivacija za naprej. Meta Hrovat je z bolj taktično dovršeno vožnjo brez napak prišla na 18. mesto, lani je bila tu 15., a je šla na čisti rizik, danes pa je z bolj rutinsko vožnjo prišla do dobrega rezultata. A tu je tako, da je bila zelo tanka meja med odstopom oziroma smučanjem na polno brez kontrole. Bilo je malo več kontrole in brez kakšnih napak. To je mlada tekmovalka, ki se uči. Sigurno bi lahko naredila boljši rezultat, če bi brezglavo napadla, a bi se možnost odstopa zelo povečala. Nabira izkušnje, gre po pravi poti, nadgrajuje svoje smučarsko znanje in se razvija v kompletno veleslalomistko. Tako Tina Robnik kot Ana Drev bi v prvem teku lahko pokazali kaj več, želel bi si malo več drznosti. A kot že rečeno, bila je tanka meja do odstopa na tej težki progi. Nista bili sproščeni na teh težkih zavojih, smučali sta v malenkostnem krču. Niti prva, niti druga vožnja se nista izšli po načrtih. Ana je izboljšala rezultat v drugi vožnji, je nekaj dodala. Bomo videli še na drugih tekmah, ob sproščeni in napadalni vožnji lahko pride še višje. Na splošno lahko rečem, da je razlika v tem, da nismo smučali po robu, a potem lahko pride do odstopa. Štiri vrata pred ciljem je bila past in če bi v ciljni strmini brezglavo napadli, se lahko nebi izšlo. To se je videlo pri vseh tekmovalkah, samo dve ali tri so normalno presmučale ta del, ostale pa so se zavedale tiste pasti. Zato tudi ni bilo odstopov, vse so smučale z nekaj zavore.''


Ana Bucik, foto: Gepa


Ženski del karavane svetovnega pokala se bo zdaj preselil v švicarski Lenzerheide, kjer so od petka naprej na sporedu tri tekme, alpska kombinacija, veleslalom in slalom. Na veleslalomu bo nastopila ista četverica kot danes, na slalomu pa poleg Bucikove in Hrovatove še Maruša Ferk in Klara Livk. Vodstvo ekipe bo na kombinacijo prijavilo Bucikovo, Robnikovo in Ferkovo, do odločitve o nastopu pa bo prišlo tik pred zdajci. V Lenzerheideju je namreč padlo veliko snega, tako da proga še ni pripravljena kot bi morala biti. Trener Šteharnik je dejal, da bo ekipa nastopila, če bo podlaga dobra, nastop pa bi koristil predvsem Bucikovi, ki bi tako nastopila na isti progi, ki bo v nedeljo gostila slalom. V vsakem primeru pa bodo dekleta šla na ogled proge, da vidijo teren. V Švici namreč ne bo preizkusov prog.

Zvočna izjava (mp3)
Ana Drev >>>
Denis Šteharnik >>>

Uradni rezultati >>>


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov