DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

SP v poletih: Slovenski orli postali svetovni podprvaki!

21.01.2018

Jernej Damjan, Anže Semenič, Domen Prevc in Peter Prevc so na 25. svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu osvojili srebrno medaljo in so tako postali ekipni svetovni podprvaki v poletih!

Svetovni podprvaki (c) GEPA

Ekipna tekma smučarjev letalcev na svetovnem prvenstvu v poletih tradicionalno predstavlja sklepno dejanje prvenstva. Goran Janus je v Oberstdorfu zaupal Jerneju Damjanu, Anžetu Semeniču, Domnu Prevcu in Petru Prevcu. Kot prvi je torej poletel najizkušenejši Damjan, ki je z 212 metri zelo dobro opravil svojo nalogo, Slovenijo pa je s 199,5 točkami po prvi skupini popeljal na tretje mesto. Vodili so Nemci z 226 metri Andreasa Wellingerja, ki je zbral 206,5 točk, drugi so bili Norvežani z 200,7 točkami, četrti pa Poljaki s 194,7 točkami.

V drugi skupini je Semenič poletel 207.5 metrov, naš zbir točk pa se je povečal na 399,7 točk. To je na koncu polovice prve serije pomenilo drugo mesto, na tretjega je padla Nemčija s 392,2 točkami, četrti Poljaki so imeli 392,1 točk. Norvežani so si z 231 metri Andreasa Stjernena priborili že lepo prednost, zbrali so 422,5 točk.

Domen najboljši v svoji skupini

V tretji skupini je Domen prikazal enega boljših poletov v Oberstdorfu, poletel je 214 metrov in Slovenija je s 607,1 točkami znova krepko prevzela vodstvo po svojem nastopu. Poljaki so z 204.5 metri še malce povečali zaostanek, na tretjem mestu so imeli 587,6 točk. Za Nemce je v prav tako zahtevnih razmerah kot jih je imel Domen, Markus Eisenbichler skočil točno 200 metrov, njihov zbir točk pa je bil 580,1 točk, kar je pomenilo četrto mesto po tretji skupini. Johann Andre Forfang je ponovil daljavo Domna, Norvežani pa so na vrhu imeli 626,6 točk.

V zadnji skupini je Peter Prevc z 202 metroma v zahtevnih razmerah skočil najkrajše od naših, a vseeno je bilo to dovolj za zanesljivo ohranitev drugega mesta po prvi seriji. Slovenija je imela 811,5 točk. Nemce je na tretje mesto z 221.5 metri vrnil Richard Freitag, a so z 800,4 točkami imeli le 4 desetinke prednosti pred četrtimi Poljaki. Svetovni prvak Daniel Andre Tande je kot zadnji poletel 224 metrov, Norvežani so na svojem zbiru imeli že 853,0 točk.

Naši v finalu leteli v dno letalnice

Finalno serijo je s sijajnimi 220 metri za Slovenijo odprl Damjan, skupni zbir točk pa je povečal na 1017,4 točk. Piotr Zyla je pristal pri 204 metrih, zaostanek za Slovenijo pa se je za Poljake povečal že na 30,1 točk. Tudi Wellinger ni imel odgovora na sijajen Damjanov polet, pristal je pri 212 metrih, nemški zaostanek pa se je znova malce povečal, po petih poletih so naši imeli 21,3 točk naskoka pred Nemci. Tudi Robert Johansson ni bil kos daljavi Damjana, pristal je pri 218 metrih, a kljub temu so Norvežani s 1052,2 točkami še naprej zanesljivo leteli k ubranitvi naslova prvakov s Kulma 2016.

V drugi skupini je Semenič prikazal še en super polet, dolg kar 220.5 metrov in slovenska pot proti vrhunskemu rezultatu se je nadaljevala. Slovenija je po šestih poletih imela 1228,9 točk. Razlika do Poljakov se je znova povečala, saj je Stefan Hula pristal pri 210 metrih, Poljaki pa so po šestih poletih zaostajali 46,1 točk. 25.000 gledalcev je nato obnemelo ob poletu domačina Stephana Leyheja, ki je v težkih razmerah poletel le 186.5 metrov in Nemci so znova padli na četrto mesto s 1173,7 točkami. Norveška prednost se je v primerjavi s Slovenijo prav tako zmanjšala, Stjernen je poletel 208 metrov, Norvežani pa so imeli 1257,7 točk.

Tudi v tretji skupini so slovenske zastave ob vznožju letalnice v Oberstdorfu visoko zavihrale. Domen je poletel 216 metrov, 1427,8 točk pa je pomenilo, da so naši le še korak do druge ekipne medalje na svetovnem prvenstvu v poletih! Poljaki so prek Dawida Kubackega prednost sicer zmanjšali, a le ta je znašala še vedno velikih 40 točk. Prednost pred Nemci je ob 210.5 metrih Eisenbichlerja še narasla, pred zadnjim poletom je znašala velikih 62,6 točk. Norvežani so z 217 metri Forfanga naredili še predzadnji polet k zanesljivi zlati medalji, po sedmih poletih so imeli 1458,6 točk.

P. Prevc do tretje zaporedne medalje, Slovenija do četrte

V zadnji skupini so tekmovalci nastopili po obratnem vrstnem redu, žirija pa je ob vetru v hrbet znižala naletno mesto. Kot prvi je boj za medalje napadel Freitag, poletel je 216.5 metrov, Nemci pa so zbrali 1581,2 točk. Stoch je na polet odgovoril z 204 metri, Poljaki so zbrali 1592,1 točk in najmanj bron je bil njihov. Prevc je moral poleteti 165 metrov, kar mu je tudi uspelo, pristal je pri 193 metrih in naša ekipa skupaj s Tilnom Bartolom v izteku se je ob 1615,8 zbranih točkah veselila srebrne medalje! Norvežani so zmagali, Tande je pristal pri 202,5 metrih, naslov pa so ubranili s 1662,2 točkami!

Veselje po finalnem skoku Petra (c) GEPA

In kaj so po največjem ekipnem uspehu slovenskega skakanja v zgodovini povedali srebrni orli? 

Jernej Damjan
"Starejši kot sem, več mi pomenijo takšni uspehi. Bolj se zavedam, kaj vse stoji za tem, koliko dela je v to vloženega, koliko je za to potrebnega odrekanja. Vsaka medalja ima svoj poseben čar, a starejši kot si, bolj se tega zavedaš."

Anže Semenič
"Zelo sem užival, drugega sploh ne znam povedati. Res sem se imel zelo dobro! Kot sem napovedal že včeraj, sem želel skakati sproščeno. Poizkusni skok mi je uspel, nato sem se sprostil in potem je šlo le še naprej."

Domen Prevc
"Še sam ne vem, kaj se mi je zgodilo čez noč, da je bilo danes toliko bolje. Slabo sem spal, zgodaj sem se zbudil. Ne vem, kje smo naredili ta preskok. Morda sem bil po tistem današnjem prvem poletu malo bolj samozavesten in nato vse steče malo lažje."

Peter Prevc
"Ko sem preletel zeleno črto, je bilo na srečo vsega konec. Pred skokom sem vedel, kakšne so pozicije, saj smo tudi skakali v obratnem vrstnem redu, koliko točk prednosti imamo, pa nisem želel spremljati. Videl sem naše nastope, a nisem gledal točk. Dvakrat mi je uspelo dobro skočiti in to je to. Zdaj se moramo malo ustaviti, da sploh strnemo vtise kaj to pomeni. Sigurno pa je to odličen uspeh, ko se po dolgem času, ko smo bili v zadnjem času vselej favoriti, končno izide."

To je druga medalja Slovenije na ekipnih prvenstvih v poletih, bron so leta 2012 v Vikersundu osvojili Jurij Tepeš, Jure Šinkovec, Damjan in Rober Kranjec. Takrat je Kranjec postal tudi svetovni prvak v poletih, leta 2014 je P. Prevc osvojil bron, pred dvema letoma pa je postal svetovni prvak, tako da je to torej že četrto zaporedno prvenstvo v poletih, ki ga je naša ekipa sklenila z medaljo.

Skakalci bodo naslednji teden znova tekmovali za točke svetovnega pokala in sicer v poljskih Zakopanah.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov