Olimpijska generalka Fourcadu, Fak na 12. mestu

21.01.2018

Na zadnji tekmi najboljših 30 biatloncev v svetovnem pokalu pred olimpijskimi igrami v Pjongčangu je Jakov Fak na tekmi s skupinskim štartom osvojil 12. mesto.

Jakov Fak je na zadnji tekmi pred olimpijskimi igrami končal na 12. mestu (c) GEPA

Najboljših 30 biatloncev se je v Anterselvi na tekmi s skupinskim štartom pomerilo še na zadnji tekmi svetovnega pokala pred nastopom na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Med najboljšimi je kot tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala še naprej tudi Jakov Fak, ki je po včerajšnjem dnevu počitka danes znova odšel v boj za nove točke. Začel je odlično, s petimi zadetimi streli na prvem strelskem postanku, kar je pomenilo šesto mesto med enajstimi tekmovalci, ki so pokrili prvih pet tarč. Tudi na drugem strelskem postanku je Fak upravičil sloves najboljšega strelca v svetovnem pokalu, znova je pokril vse tarče, z zaostankom 24,5 sekund pa se je prebil na peto mesto. Nezgrešljiva sta bila le še Arnd Peiffer in Emil Hegle Svendsen.

Fak je držal stik z najboljšo deseterico, po tretjem streljanju pa je bil edini, ki je pokril vse tarče, z zaostankom 29,7 sekund pa je v predzadnji krog krenil na sedmem mestu. Z enim zgrešenim strelom je vodil Martin Fourcade, Johannes T. Bö pa je že na prvih dveh streljanjih zgrešil po dvakrat in je zasedal 14. mesto z zaostankom 53 sekund. Na zadnji strelski postaji je Fak zgrešil drugi strel, kar je pomenilo padec na 11. mesto z zaostankom minute za vodilnim Fourcadom, ki je pred zadnjim krogom imel pol minute naskoka pred Tarjeiem Böjem. Mlajši Bö je s petimi zgrešenimi streli tekel na sedmem mestu. V zadnjem krogu je Fak še zmanjšal zaostanek za Fourcadom, ki je komajda ubranil tri sekunde naskoka pred Böjem in je na cilj prišel na 12. mestu z zaostankom 47,7 sekund. Do devetega mesta ga je ločilo le šest sekund. Tretje mesto je osvojil Norvežan Erlend Bjöntegaard.

Naš najboljši biatlonec je takole potegnil črto po zadnjih tekmah pred olimpijskimi igrami: "Edina stvar, ki je, je ta, da cel december in januar nisem naredil nobenega treninga, s katerim bi lahko dvigoval formo. Lahko sem le tekmoval in tu vidim glavni razlog tega, da na progi nisem konkurenčen. To bom zdaj moral narediti do olimpijskih iger. Najprej se bom dobro spočil, potem sledi malce baze in nato en del specialnih treningov, kjer hitrost mora biti hitrejša od mojega trenutnega tekmovalnega tempa. Le tako lahko dvignem nivo pripravljenosti. Preplaha glede tega, da na koncu vse ne bi bilo v redu, ni. Danes? Danes je bilo malce bolje, ni pa to nivo, ki si ga želim. Na strelišču prav tako moram še malce dvigniti hitrost. Danes me je pri drugem streljanju v leže malce zmedla korekcija, a sem popravil v pravo smer in nisem zgrešil zaradi tega."  

Glavni trener Tomaš Kos je takole ocenil zadnji nastop Faka pred olimpijskimi igrami: "Mislim, da je bil znova med najboljšimi strelci, nikogar ni bilo, ki bi pokril vse tarče, malo jih je bilo, ki so zgrešili samo enkrat. Mislim, da je dal maksimum. Lahko bi zadel tudi vseh 20 strelov, a mislim, da je bil danes to maksimum. Ta rezultat je primeren trenutnemu stanju in mislim, da je to zelo dober rezultat.!


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov