V idilični Planici dve naši med petnajsterico, slavje Nilssonove ter Kläba

20.01.2018

Planiški tekaški praznik v klasičnem sprintu sta z zmagami začinila najboljša sprinterja te sezone, Švedinja Stina Nilsson in Norvežan Johannes Hösflot Kläbo, zelo lepe dosežke pa so vpisali tudi naši predstavniki, saj jih je kar pet osvojilo nove točke svetovnega pokala.

Anamarija Lampič je bila na poti v polfinale (c) Borut Živulovič / BoBo

FOTOGALERIJA >>>
foto: Bobo

Idilična podoba Planice je po dveh letih znova pozdravila najboljše tekače in tekačice na smučeh, ki so se danes pomerili na klasičnem sprintu na 1,4 oz. na 1,6 km progi. V ženskih izločilnih bojih smo imeli štiri predstavnice, preboj med najboljše je uspel tudi Janezu Lampiču v moški konkurenci. Kot prva je pred domačimi navijači v smučino v prvi četrtfinalni skupini stopila Nika Razinger, ki je v kvalifikacijah zasedla 24. mesto. Preboj v polfinale ji pričakovano ni uspel, zasedla je 6. mesto v skupini, kjer je bila najhitrejša Švedinja Stina Nilsson, naprej pa so se zaradi hitrega časa prebile tri tekmovalke. V tretji četrtfinalni skupini je tekla Alenka Čebašek, 27. v kvalifikacijah. Žal se tudi njej ni izšlo z napadom na polfinale, osvojila je peto mesto v skupini, kjer je zmagala Švedinja Hana Falk.

V četrti četrtfinalni skupini je tekla Anamarija Lampič, peta v kvalifikacijah. Žal je v ciljnem sprintu izenačene skupine zaostala za prvima mestoma, ki sta vodili v polfinale in je tako morala priznati premoč Norvežanki Mari Eide in Švicarki Laurien van der Graaff. Kot zadnja je v smučino stopila še Katja Višnar, ki je v peti četrtfinalni skupini prav tako osvojila tretje mesto, za polfinalom je kljub dobremu času skupine zaostala za eno sekundo. V skupini sta jo premagali Heidi Weng in Anna Dyvik s Švedske.

Katja Višnar je po slabem počutju zjutraj obstala v četrtfinalu (c) Borut Živulovič / BoBo

Naš edini moški predstavnik v izločilnih bojih in pri točkah svetovnega pokala je bil Janez Lampič, ki je v tretji četrtfinalni skupini pričakovano zasedel 6. mesto, potem ko se je dobro boril ob boku močnih konkurentov. Zmagal je Norvežan Sondre Turvoll Fossu.

V finalnem boju najboljše šesterice smo v ženski konkurenci spremljali boj treh Norvežank, dveh Švedinj in Američanke Jessice Diggins. A Stina Nilsson, najbolša sprinterka te sezone, ni dovolila presenečenja, na ciljno ravnino je prišla že z lepo prednostjo pred tekmicami in je vpisala novo zmago v tej sezoni. Drugo in tretje mesto sta osvojili Norvežanki Kathrine Rolsted Harsem, sicer najhitrejša v kvalifikacijah, tretja pa je bila Maiken Caspersen Falla. Najboljša slovenska uvrstitev je na koncu 13. mesto Lampičeve, tik za njo je končala Višnarjeva, Čebaškova je točke osvojila na 25., Razingarjeva pa na 29. mestu.

Naša najboljša Lampičeva je bila malce slabe volje, ker ji je uvrstitev v polfinalu odnesla švedska konkurentka: "Do zadnjega spusta, ko sem imela res veliko hitrost, mi je šlo zelo dobro, nato pa me je Švedinja po notranji strani izrinila ven in sem izgubila vso hitrost. Punce so mi ušle, sicer sem jih ujela, a žal je bilo premalo časa. Gledalci so bili vrhunski, super je tekmovati pred domačo publiko, z glasnim navijanjem ti res vlijejo še dodatne motivacije." Tudi Katja Višnar je danes želela še višje: "Želela sem si nastopa v polfinalu, a po težkem dnevu sem kar zadovoljna. Škoda, da mi ni uspelo priti v polfinale, saj vidim, da se počutim dobro. Zjutraj mi je bilo že slabo, a zdaj je bolje. Upam, da ni na poti kakšna bolezen. Sicer pa sem tekla v redu, prišla sem na tretje mesto, borila sem se in naredila sem vse, da bi prišla naprej, tako da si glede tega nimam ničesar očitati."

Idiličen pogled s tekaških prog v Planici (c) Borut Živulovič / BoBo

Tudi v velikem finalu moških presenečenj ni bilo. Drugi planiški zmagovalec je suvereno postal Norvežan Johannes Hösflot Kläbo, ki se je že na polovici proge odlepil od konkurence in v cilj prišel pred rojakom Emilom Iversenom, tretji pa je bil Šved Teodor Peterson. Janez Lampič je najboljšo slovensko moško uvrstitev na domačih tleh vpisal z 29. mestom.

Norveški as Kläbo je navdušen nad raznoliko progo v Planici: "Proga je tukaj zelo težka, ima veliko zavojev in spustov. Imeti moraš dobro ravnotežje, a progo imam rad. Je malce drugačna, a se ti s časom kar dopade. Moja skrivnost vseh zmag letos? Preprosto, treniral sem trdo in veliko poleti in jeseni. Mislim, da je zdaj najpomembneje, da tekmujem in pokažem vse kar znam prav na vsakem nastopu." Nilssonova je ponovila zmago izpred dveh let v prostem sprintu, zato je bil njen nasmeh še večji: "Planica je med mojimi najljubšimi programi. Vse tukaj mi je zelo všeč, okolica je prekrasna, vreme je čudovito in še zmagujem tu. To je popolna mešanica. Jutri želim narediti še en dober rezultat."

Jutri šestnajst slovenskih tekmovalk in tekmovalcev

Jutri bosta na sporedu še tekmi na razdalji v klasičnem koraku. Med dekleti bodo naše barve branile Katja Višnar, Manca Slabanja, Nika Razinger, Anamarija Lampič, Anita Klemenčič, Lea Einfalt in Alenka Čebašek med fanti pa Miha Ličef, Bor Grdadolnik, Miha Šimenc, Luka Prosen, Janez Lampič, Jan Mezek, Domen Potočnik, Benjamin Črv in Erik Raduha.

Program v Planici

Nedelja, 21. 1. 2018
07.30 - 09.25 Trening
09.30 10 km klasično dekleta
10.45 - 12.25 Trening
12.30 15 km klasično fantje


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov