DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Odlični nastopi skakalk v Zau, štiri med najboljšo enajsterico

19.01.2018

10. tekma smučark skakalk v olimpijski sezoni je prinesla največji slovenski uspeh, saj je vseh pet tekmovalk osvojilo točke, kar štiri so končale med najboljšo enajsterico. Odlična 6. je bila Ema Klinec, mesto za njo Nika Križnar, 10. je bila Urša Bogataj in 11. Špela Rogelj.

Ema Klinec stopnjuje svojo formo pred vrhuncem sezone (c) GEPA

Potem, ko so organizatorji tekem svetovnega pokala za dekleta v Zau včeraj imeli težave s snegom in vetrom ter so kvalifikacije prestavili na danes pred tekmo, so tokrat uspeli izpeljati celoten program, ki so si ga zastavili. Na tekmi je bilo vseh pet slovenskih skakalk, kot prva pa se je na tretji posamični tekmi na Japonskem letos predstavila najizkušenejša Maja Vtič. Z 81.5 metri in 81,3 točkami je ob minimalnem vetru ujela nove točke z 28. mestom po prvi seriji. Še precej dlje je skočila naslednja naša, Špela Rogelj, ki je potem, ko je komajda ujela uvrstitev na tekmo, skočila 88 metrov, 95,1 točk pa jo je uvrščalo na zelo dobro 12. mesto po prvi seriji. Tik pred njo je bila z 89 metri in 96,7 točkami četrta s kvalifikacij Urša Bogataj, še višje pa sta bili preostali naši skakalki. Ema Klinec je ob vzgorniku skočila do 93 metrov, 103,7 točk pa je bilo dovolj za 7. mesto po prvem skoku, odlična četrta pa je bila Nika Križnar, ki je pristala pri 94 metrih, zbrala pa je 106,8 točk.

Pričakovano in več kot premočno je s 101.5 metri in 128,7 točkami vodila najboljša letos, Norvežanka Maren Lundby. Druga je bila Avstrija Chiara Hölzl s 94.5 metri in 109,4 točkami, tretja pa domačinka Sara Takanaši s 93.5 metri in 107,2 točkami.

V finalu naše še stopnjevale svoje skoke

Finalno serijo je torej, podobno kot prvo, za Slovenijo odprla Vtičeva. Tokrat je pristala pri 81 metrih, skupaj pa je zbrala 163,2 točk, kar je bilo dovolj za končno 28. mesto in njene četrte točke v tej sezoni. Sledila sta zelo dobra nastopa naslednjih dveh Slovenk. Rogljevo je v finalu odneslo do 90.5 metrov, s skupnim zbirom 196,1 točk pa ji je vidno odleglo in nov lep rezultat je bil tud. Že takoj za njo jo je sicer z 91 metri in 196,3 točkami tesno prehitela klubska kolegica Bogatajeva, a danes sta se veselili lahko obe. Tudi četrti slovenski finalni nastop je bil zelo dober, podobno kot predhodni, pa je prinesel dolžino 91 metrov. To je v finalu uspelo Klinčevi, ki je z 212,6 točkami pomenil rezultat letošnje sezone. A s tem se naša dekleta še niso ustavila, saj je super skočila še Križnarjeva, ki je z 92.5 metri postavila našo daljavo dneva, a zelo dobre vetrovne razmere so ji preprečile ubranitev sijajnega izhodišča s prve serije. Na koncu je z 209,9 točkami končala tik za Klinčevo na 7. mestu, kar je njena najboljša uvrstitev v karieri. Klinčeva je bila tako 6., uspeh pa so na 10., 11. in 28. mestu zelo lepo zaokrožile Bogatajeva, Rogljeva in Vtičeva.

Napake so jih izučile, zdaj želijo še višje

S predstavnico SSK Alpina Žiri, ki se je povzpela na 10. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala smo se najprej pogovarjali o tem, kako je ekipa premagala vse težave po dveh diskvalifikacijah prejšnji konec tedna v Sapporu: "Nepozornosti se niso dogajale namenoma. To je bila seveda velika izkušnja za tekmovalko samo, za trenerje in tudi za tiste, ki proizvajajo drese. A drese smo uredili, res pa je, da nobena ni želela namenoma goljufati. Vesele smo, da so se stvari lepo uredile," je povedala Klinčeva, ki je nato povzela še današnjo tekmo, po kateri je bila zelo zadovoljna: "Današnji drugi skok je bil dober, zato sem bila tudi vesela ob pristanku. Imela sem malce slabše razmere, zato tudi kakšen meter manj. A pomembno je to, kar sem čutila v zraku, imela sem dober upor, kar pomeni, da sem smuči lepo postavila za let. V takem ritmu želim nadaljevati in s tem pridobivati na samozavesti."

Prešerne volje po nočni preizkušnji v deželi vzhajajočega sonca je bila tudi mlada Križnarjeva, ki se dobro zaveda, da ji je uspel rezultat kariere: "Zavedam se kaj mi je danes uspelo, kaj sem danes počela. Že včeraj sem dobro začela, kljub temu, da so bile vetrovne razmere težje. Danes je bilo bolje, tudi moji skoki pa so bili en za drugi dobri, lepi. Niti eden ni bil slab, ni bilo skoka, ki bi bil napačen. Zelo sem zadovoljna, ker sem dosegla najboljši rezultat v svetovnem pokalu. To bom samo še stopnjevala. Vem pa, da moram pri samem doskoku še veliko popraviti." Je po četrtem mestu po prvi seriji razmišljala o stopničkah? "Po prvi seriji sem napadala iz ozadja. Ko si v taki poziciji, ima vsak v mislih, da je v priložnosti za stopničke. Tudi meni je to malce šlo po glavi. A naredila sem vrhunski skok in na koncu sem zelo zadovoljna."

Nove zmage se je gladko veselila Lundbyjeva, ki je v finalu z nižjega zaletnega mesta skočila še vedno nedosegljivih 100 metrov, skupaj pa je zbrala kar 260,9 točk. Drugouvrščena Hölzlova je zbrala 219,3 točk, tretja je bila Rusinja Irina Avakumova z 216,8 točkami oz. 0,8 točkami več od domačinke Takanašijeve in Japonska je tako ostala brez stopničk na domači tekmi.

Naš glavni trener Sten Baloh je bil po tekmi, kot je priznal sam, bolj sproščen kot po navadi: "Danes sem malo manj zategnjen, ker mi je zelo všeč, da so skoraj vse punce končale med 15, tri med deseterico. Imamo še rezerve, a nikoli ne smeš biti preveč požrešen, ker jih takoj naslednji dan dobiš po glavi. Pohvalil bi vse štiri dekleta danes. Maja se trudi, a enostavno preko sebe ne more iti. Na mizi je enostavno ne odnese, kot bi si to želeli. Špela je končno zadihala. Nekaj tekem zapored je bila pod pričakovanji, zdaj pa se je vendarle malo sprostila. Že prej sem vedel, da je sposobna tega rezultata ali pa še kaj bolje, a pustimo to za prihodnost. Urša je včeraj imela ponesrečen skok in danes je bila malce pod tem vtisom. A je v formi in enostavno je spet med deset, kamor sodi. Nika je naredila lep rezultat, v igri je bila še za kaj več. Njena neučakanost, mladost in tisto, ko začutiš, da si lahko tudi na stopničkah, je prišlo do izraza, v finalu se je malce zategnila, a sedmega mesta sem zelo vesel. Ema je bila v redu, skoki niso bili še najboljši. Točke izgublja pri doskoku. Jutri nas čaka ekipna tekma, tri sem v ekipo fiksiral že včeraj, med Špelo in Majo pa je odločila današnja tekma. Jutri bo prva skakala Urša, druga Špela, treja Ema in četrta Nika."

Jutri bo v Zau na sporedu ekipna tekma, druga v zgodovini tega športa v ženski konkurenci. Našo ekipo bodo sestavljale Bogatajeva, Rogljeva, Klinčeva in Križnarjeva. Napoved Križnarjeve pred jutrišnjo preizkušnjo: "Super skoki in nobenega izsiljevanja. To bo za vse najboljša misel za jutri. Če ponovimo skoke, kot smo jih prikazale danes, bomo vse zadovoljne."

Nato bo sledila še nedeljska posamična preizkušnja, naslednji teden pa se bodo najboljše skakalke že predstavile pri nas na Ljubnem ob Savinji.

Program v Zau

Sobota, 20. januar
8.00 Poizkusna serija
9.00 Ekipna tekma (HS102)

Nedelja, 21. januar
6.45 Kvalifikacije
8.00 Posamična tekma (HS102)

Program na Ljubnem

Petek, 26. januar
12.00 Uradni trening
14.00 Kvalifikacije (HS100)

Sobota, 27. januar
12.45 Poizkusna serija
14.00 Tekma (HS100)

Nedelja, 28. januar
12.45 Poizkusna serija
14.00 Tekma (HS100)


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov